Entreprenörden logo

# 3 – Erik Bengtzboe

Erik kommer från Nyköping och berättar att arbetet han gjort på moderaternas ungdomsförbund (MUF) har hjälpt honom att hamna i den positionen han är idag. I början var Erik en passiv medlem men efter ett par år blev han engagerad och i valrörelsen 2006 blev även han vald till kommunfullmäktige i Nyköping. Efter studenten började Erik studera Industriell Ekonomi på KTH, samtidigt arbetade han som kampanjansvarig för MUF och satt i MUF-styrelsen. Han tog studieuppehåll efter 2 år då han blev rekryterad som regionchef i Södermanland för Ung Företagsamhet, UF. Där arbetade han ändå fram till valet 2010 då han blev invald till Riksdagen för första gången, men han lämnade den posten vid årsskiftet till 2011 för att börja som förbundsordförande för MUF. Erik var kvar tills valet 2014 då han blev Riksdagsledamot för Moderaterna.


Hur är Sverige, i miljöperspektiv, för entreprenörer?

Det är både bra och dåligt. Jag tycker att det målas en svart/vit-bild om hur Sverige är som företagarland. Det jag blir irriterad på, är att vissa politiker målar upp Sverige som världens bästa land för att driva företag eller helt totala motsatsen.

Enligt mig så stämmer ingen av bilderna då det inom vissa aspekter är Sverige väldigt bra:

  • Stark infrastruktur
  • Goda möjligheter att driva verksamheter i stora delar av landet

Vissa delar i landet har väldigt bra företagsklimat och entreprenörer välkomnas med öppna armar. Men många delar i landet har inte de resurserna och då kan entreprenörer som vill skapa företag inte få det stödet de behöver.

  • Bra utbildningssystem som levererar kompetens till svenska företag och detta gör det relativt enkelt att rekrytera bra personal
  • Lätt administrativt och byråkratiskt att starta ett företag i Sverige

men det finns vissa delar som jag anser som hinder:

  • Sverige måste bli bättre på finansiering.

erik3

Vi har ingen fungerande struktur för investering, t.ex. att strömma det mellantidiga riskkapitalet till företag. Många företag har problem att få lån eller bidrag, vilket beror på risker. De flesta företagen startas upp genom att de finansieras privat av grundarna. Skulle vi ha en bättre struktur skulle riskerna minskas. Sverige förlitar sig mycket på de statliga stöden ska komma med en finansiering, men de kommer aldrig hänga med i samma tempo som behövs för att skapa en växande entreprenörsmiljö. Enligt mig har de blivit mycket bättre, men har fortfarande mycket att lära.

  • Anställning är tungt administrationsmässigt

Det är dyrt att anställa personal i Sverige. Väldigt många upplever att det är krångligt rent administrativt att anställa personer. Främsta anledningen är att det tar för mycket tid och resurser- för mycket blanketter och lagar som man måste hålla koll på. Många rekryterare anser då att framtida problem som ”vad händer vid ledighet eller sjukdom” innebära mer administration och då låtar man det ta längre tid än vad som behövs.

  • Anställning är dyrt

Utöver det är det dyrt rent lönemässigt att anställa personer, lägger Sverige enormt mycket på skatt. Sverige är en tre länderna i världen som har högst beskattning på låginkomsttagare. Det är dyrt att anställa personer till en viss inkomst. Däremot anser inte jag att politiker borde gå in och styra sänkta eller höjda ingångslöner, utan behöver jobba just med skatterna.

Vilka aspekter skulle du förbättra för att skapa Sverige som världens bästa land för entreprenörer?

Det är främst två(2) saker som jag skulle vilja förbättra: (1) förändra skatterna så att det blir lättare för startups att få in kapital men även lättare att anställa så att startups kan växa i den takt de är kapabla till och den andra (2) delen handlar mycket om attityden. Många branscher som behöver t.ex. tillstånd, har väldigt lite kontakt med det offentliga. Jag tror att det finns många människor som har en idé eller driver små verksamheter måste våga växla upp. Då krävs det att det finns en omgivning som välkomnar sådana entreprenörer. Det kräver en stark lokal kultur och politiskt ledarskap. Jag vill att näringslivet ska se att vi hjälper till och inte enbart sätter käppar i hjulet.

Tror du att de nya sociala avgifterna slår/slagit hårt mot ungdomarna?erik4

Ja, utan tvekan! Svenskar ”mittilivet” har låg arbetslöshet, där har vi egentligen inget större bekymmer.  Däremot har vi i Sverige OECDs sämsta och långsammaste takt för integration av nyanlända och vi ha även ett av de största glappen i arbetslöshet mellan ungdomar och personer ”mittilivet”. Tröskeln in på den svenska arbetsmarknaden är väldigt hög. Det är svårt att ta sig in och tar väldigt lång tid att få sitt första jobb. För de flesta löser det sig med tiden och det är väldigt få som hamnar i ett utanförskap. Tyvärr tar det väldigt lång tid och jag tror att många tappar gnistan p.g.a. det då människorna inte får visa vad de går för när de är taggade. Vi vet att svensk arbetsmarknad med redan sänkta sociala avgifter har höga trösklar, och nu höjs trösklarna ännu mer. Regeringes egna experter verkar också inse att det är ett problem.

Vad är syftet med höjningen av de sociala avgifterna?

Syftet är att man har lovat enorma utgiftsökningar i en valrörelse där man ska höja bl.a. A-kassan och bidrag. Det har lett att det är många särintressen som man vill tillfredsställa i statens budget. För att uppnå detta har man ansett att de sociala avgifterna är en smidig finansiering.

Hur ska företag tänka när de rekryterar unga med den sociala avgiften som finns idag?

Skulle man ha sänka avgifter skulle det bli lättare att rekrytera ungdomar. Alla vi måste börja fundera hur man stärker inkompetens långsiktigt. Problemet ligger i att företagen måste inse att det är en investering för framtiden. Upplärning tar tid men det är en investering på längre sikt som kommer gynna både företag men även den anställde. Företag måste våga anställa personer som inte har så stor arbetserfarenhet. Sverige står snart för en demografisk utmaning där många äldre försvinner från arbetsmarknaden samtidigt som få unga blir anställda.

Hur tycker du de unga ska tolka höjningen av de sociala avgifterna?

Många tycker att det är ett bakslag och tänker ”vad ska jag göra nu?”. Det viktigaste är att ingen får ge upp, som är ett viktigt budskap som vi i Sverige måste skicka ut till omgivningen. Många fokuserar på det negativa och bekymmer, det måste vi arbeta bort. Alla vi i Sverige måste hjälpa till och hjälpa varandra för att vårda våra unga människor. Våra ungdomar måste våga ta för sig och lita på sin kompetens -tänk inte på avgifterna utan satsa!

erik 1Tror du detta skapar en möjlighet till fler unga entreprenörer?

I ärlighetens namn NEJ. Jag tror inte att svenska arbetsmarknaden, ”svenska skyddsnätet”, befinner sig i det läget där det går att tvinga ut människor i entreprenörskap. Att försämringar skulle leda till desperata försök till entreprenörskap. Jag tror inte heller att den vägen är bra för att skapa intresse för ungt entreprenörskap.

Eriks bästa tips för att företagen ska kunna hjälpa till att skapa en bättre entreprenörsmiljö!

  1. Se till att man hör av sig tidigt.

Många proteströrelser har alltid den utmaningen att de demonstrerar utanför Riksdagen samma dag som en omröstning ska ske. Sanningen är att alla vi har bestämt oss mycket tidigare så att en demonstration samma dag påverkar ingenting. Har man intresse av en fråga, övervaka den, ha koll på vad som händer och kolla upp vilken politiker som brinner för den frågan – agera därför när något diskuteras och inte när det ska bestämmas.

  1. Våga höra av sig!

Brinner du för någon fråga, kontakta oss riksdagsledamöter. Sverige har en stor och öppen riksdag, vilket gör att vi politiker är lättillgängliga. Vi är mottagliga för information, vi kanske inte alltid ändrar helt vår åsikt men vi vill gärna höra input från kompetenta personer i omgivningen. Ofta utgår vi att ”alla vet det jag vet” och ibland ser man vissa frågor från helt olika perspektiv vilket kan leda till att vi missar viktig information. Var inte heller rädd att kontakta politiker från andra partier det kan ge dig ett bredare perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv