Om Klara-Maria Mach

Fotograf: Angelica Klang

Klara-Maria Mach är född och uppvuxen i Nyköping med drömmen om att bli professionell handbollsmålvakt. På grund av skada fick livet en annan vändning och Klara-Maria, eller KM som hon också kallas, började istället hjälpa och utveckla unga målvaktstalanger. Inspirerad av serien CSI NY följde KM därefter en annan dröm – att bli kriminolog via studier i Molekylär Bioteknik vid Uppsala universitet.

Det var i Uppsala Klara-Maria upptäckte sin sanna passion som driver henne framåt ända sedan dess. Under 2013 började hon nämligen arbeta på Uppstuk, Uppsala studentkonsulter, vilket hon även tog över som VD samma år. Klara-Maria brinner för entreprenörskap och uppbyggandet av företag, men hon har även utbildat olika grupper inom sälj och mingel.

Tidslinje

År 2015 startade hon bloggen Entreprenörden för att beskriva verkligheten bakom sitt entreprenörskap, vilket gjorde att hon blev uppmärksammad av Tidningen Entreprenör och hon skriver nu krönikor åt den. Samma år blev hon även nominerad till Årets småföretagare i Uppsala 2015.

Under våren 2016 utvecklades eventkonceptet Entreprenörddagen där entreprenörer träffas för att utbyta erfarenheter. Eventkonceptet uppmärksammades sommaren 2016 av Företagarna och Klara-Maria blev utsedd till en av 103 Sveriges mest lovade unga företagare. Själva Entreprenörden blev även uppmärksammad av Expertval när bloggen blev utsedd, hösten 2016, till en av 40 inspiratörer för entreprenörer. 

När 2017 ville Klara-Maria satsa mer på kvinnor som vill starta verksamheter då 89 % av kunderna hittills hade varit män. Under sommaren 2017 publicerades inspirationsinlägg av kvinnor som driver verksamheten och det blev så pass uppmärksammat att en träff för dessa kvinnor efterfrågades. Det ledde till att den nationella kvinnokonferensen Wonder Women startade. Arrangemanget samlar kvinnor som oftast sitter på samma funderingar, tankar och idéer.  Deltagarna breddar sitt nätverk och förstår att de inte är ensamma med sitt företagande – vi kämpar alla tillsammans.

Förutom sina projekt hjälper hon andra som är intresserade av att bli eller redan är entreprenörer genom rådgivningar och föreläsningar. Vill du få kontakt med Klara-Maria, klicka här.

40 Inspiratoerer foer entreprenoerer30 Inspiratörer för entreprenörer 2018