Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Brevvännerna

Julia Tengblad Söder är 30 år och driver Brevvännerna. Hon bor tillsammans med sin man i Stockholm. Förutom att jobba tycker hon om att rita och skriva, träna samt umgås med vänner och försöker stoppa sig själv från att gå på för många loppisar alltför ofta.

Starten på Brevvännerna

Jag var 28 år när jag fick idén och känner nu nästan två år senare att det var den tiden som behövdes för att den skulle formuleras inom mig och för att jag skulle ha samlat på mig tillräckligt med förkunskap och självförtroende för att också ta steget ut att förverkliga den. Allt började med att jag fick idén om brevet som en sammankopplande länk mellan samhälle och skola. Jag bollade idén med vänner och testade den nästan direkt i en skolklass med en lärare. Då märkte jag att den primära idén var väldigt arbetskrävande och ohållbar i längden vilket gjorde att den sedan utvecklades i en annan riktning. Jag sa upp mig från mitt dåvarande jobb ungefär ett halvår efter att jag först fick idén, då jag kände att jag behövde tid till att utveckla den.

För mig fanns det inget annat val än att starta Brevvännerna. Jag har alltid gått och drömt om att starta eget, men aldrig haft en aning om inom vad. När jag väl fick idén, som väl egentligen var en lång resa av tankar, så såg jag det som det enda självklara. Jag visste att jag ville satsa på idén och utveckla den och som tur är hade jag ingen aning om att det skulle bli svårt och ta mycket längre tid än vad jag först trodde.

Julia optimisten och entreprenören

Tack och lov är jag optimist. Förutom optimism drivs jag också av en frihetslängtan. Jag har ofta känt mig begränsad i mina tidigare yrken och känt att jag inte fått utlopp för kreativitet eller effektivitet. Många oskrivna ”regler” som mina arbetsplatser har haft har jag upplevt som onödiga, vilket har gjort mig väldigt frustrerad. Att få bygga upp och forma en verksamhet utifrån en idé är det bästa och roligaste jag har gjort och jag har aldrig lärt mig så mycket som nu. Engagemanget för idén och målet i sikte är det som dagligen driver mig framåt.

Då Brevvännerna är en ideell förening vars främsta syfte är samhällsnytta och inte vinst så klassar jag mig som entreprenör. Det känns lite övermäktigt att kalla sig själv för en entreprenör (haha), men å andra sidan så är det ju det jag är i den bemärkelsen av att jag har fått en idé som jag omvandlat till någonting som nu finns utanför mig själv och lever ett eget liv, delvis oberoende av mig. Det var en väldigt häftig känsla, när det hände.

Verksamheten Brevvännerna 

Brevvännerna är en digital plattform som kopplar samman skolan med samhällsnyttiga organisationer genom brevkontakt. Vårt syfte är att öka kunskapen om samhället för elever att kunna förstå och agera för en hållbar utveckling i en komplex omvärld. Vi vänder oss till lärare i grundskolan, samt till samhällsnyttiga organisationer för eleverna att kommunicera med. Verksamheten går ut på att skapa ett interaktivt material som engagerar skolelever i aktuella och viktiga samhällsfrågor och utmaningar. Vi erbjuder lärare ett verklighetsbaserat undervisningsmaterial med vår Brevmetod där eleverna får direktkontakt med personer på samhällsnyttiga organisationer. På så vis skapar vi ett utbyte där barn och unga får en ökad kontakt med, och förståelse för olika yrken, samt redskapen för hur man kan agera för en hållbar samhällsutveckling.

Idag är det jag och en kollega, Charleen Fichtner, som arbetar med Brevvännerna. Hon kom tidigt med i idén och det var grundläggande för mig att få med henne som med sin pedagogiska kompetens kan se hur Brevmetoden och materialet utvecklas för att det ska fungera i klassrummet.

Julias företagsresa

Det positiva med företagandet är friheten – alla gånger! Jag har flera gånger under resans gång tänkt att ”nej, jag kan inte ändra för ramen är satt”, men i nästa tankebana kommit på att det ju är jag som sätter ramarna. Utvecklingen av vår Brevmetod har tagit tid och formats genom pilotprojektets gång. Så för mig överväger de positiva alla gånger det negativa då osäkerheten för mig är det som gör livet dynamiskt och roligt. Bara det senaste året har det hänt mycket och lika mycket kommer hända de kommande åren. Jag är dock medveten om att vara väldigt privilegierad som kan uppleva osäkerheten som något positivt. I övrigt finns det en trygghet i mitt liv vilket gör att osäkerheten för mig blir det som är spännande och intressant, men så är det såklart inte för alla. Däremot finns det inga garantier på regelbunden och fast inkomst till en början, vilket är det stadie som vi befinner oss i nu vilket känns lite jobbigt.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Jag vet inte riktigt, men möjligen att inte identifiera ett behov eller testa efterfrågan, för att sedan märka att det inte fungerar. För mig var det väldigt viktigt att redan från början se över hur behovet såg ut, både hos eleverna och lärarna, samt hos samhället i stort. Jag, men framför allt min kollega som även studerar pedagogik på masternivå, har hela tiden sökt efter forskning och bollat idén mot akademien för att kunna garantera gentemot alla inblandade parter att det vi sysslar med inte är tyckande och en rolig idé utan att det faktisk finns en vetenskaplig tyngd i det vi arbetar med. Vi har mötts av dem som inte trott på idén men har valt att inte slås ned av detta, utan istället tänkt att vad kan vi lära oss av detta. Dock har vi hela tiden behållit kärnan i vad som är Brevvännerna.

Julias tips till entreprenörer/företagare

Som entreprenör är det nog lätt att tro att ens idé redan från början är klockren, men ofta krävs det mycket arbete och många lärdomar kommer framförallt längs vägen. Det främsta tipset är därför egentligen att bara satsa och köra, och inte vänta på rätt tillfället eller lägga massa tid på att skriva affärsplaner som ändå sedan ändras. Det är bara du som kan ta det första steget, och ingen kommer göra det åt dig. Prata och återigen prata om idén med vänner och bekanta, både insatta med förförståelse för området och oinsatta, hör av dig till olika experter och andra spännande människor. Hitta gärna en eller flera kompanjoner som du kan samarbeta med. Ensam är stark men det är alltid, alltid, alltid bättre att hitta olika former för att samarbeta med andra. Under tiden man jobbar på så hittar man kärnan i det man vill skapa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv