Sommarinspiratör – EW coaching

Emma Wikberg, 38, valde att utbilda sig till samtalscoach efter att hon gått en coachingkurs på jobbet. Idag arbetar hon med att coacha ungdomar och vuxna genom sitt egna företag EW coaching. Emma bor i Sollentuna tillsammans med sin sambo och katten Sixten. Fritiden spenderar hon gärna med att dansa, pyssla i trädgården, eller på sjön i segelbåten.

Hur började din entreprenörsresa?

Den började med att jag fick möjlighet att gå en coachingkurs via mitt jobb. Jag arbetar också som universitetslärare i fysik. Det jag alltid har uppskattat mest med det är kommunikationen och kontakten med studenterna. Det är en intressant utmaning att lyckas skapa motivation och självförtroende hos andra. Samtidigt så härligt att få vara med när studenterna tar sig över nya trösklar och utvecklas som individer. Studietiden handlar ju inte enbart om att lära sig behärska ett ämne. För de flesta är det också en period när man börjar träda in i vuxenlivet på allvar och behöver hantera allt från prestationskrav samt stress till nya sociala sammanhang och tankar kring framtiden. Att möta personer som går igenom en så intensiv utvecklingsfas ligger nära det man gör som coach, och jag kände att coachingkursen kunde vara en intressant väg att gå, vilket det också visade sig vara!  

Emma Wikbergs drivkrafter

Det är första gången jag startar eget, och tidigare har jag inte heller haft en tanke på att göra det. Jag har varit inom den akademiska sfären i hela mitt yrkesliv. Även om det har gett mig värdefulla erfarenheter för mig i min roll som coach, har jag samtidigt haft väldigt lite kontakt med den privata sektorn och företagande tidigare. Det är verkligen en läroprocess! För mig är det mest motiverande att känna att jag bidrar på ett positivt sätt till andra människors liv. Att få använda mina kunskaper, erfarenheter och förmågor på ett sätt som får andra att utvecklas, lära sig, och må bättre. Jag tycker också om utmaningen det innebär att förstå hur andra tänker och att hitta rätt perspektiv eller nyckel till ett specifikt problem. Här är återigen undervisningen och coachingen rätt lika varandra. Jag blir lika glad inombords varenda gång en klient eller en student får en insikt och lyser upp i hela ansiktet – då känner jag att jag är på rätt plats.

Verksamheten EW coaching

Jag coachar privatpersoner, främst ungdomar och unga vuxna i åldern 16 till 29 år, inom det mesta som har med privat- och studie-/yrkeslivet att göra. Verksamheten bedrivs nästan helt och hållet hemifrån. Det är vanligt att coaching sker via telefon eller videosamtal, vilket ger maximal flexibilitet för både klienten och mig som coach. Coachningen kan handla om att stärka sin självkänsla eller motivation, hantera stress och prestationskrav, välja utbildning samt riktning i livet, att lyckas i studierna, nå sina målsättningar, osv. Fördelen med min pedagogiska bakgrund är att jag kan kombinera coachingens alla verktyg med kunskap om effektiv studieteknik och insikt i de utmaningar man kan möta under sin studietid. Målsättningen är att stötta unga i att få den bästa starten på vuxenlivet, vad gäller både mående och måluppfyllelse – det går att prestera samt må bra samtidigt!  

Det svåra under företagsresan

Det svåraste har varit att lära sig att ta betalt för något jag tycker är roligt att göra! Det är fortfarande svårt, haha. Jag säljer ju min tid, min egen närvaro i samtalen, och jag har ännu inte vant mig vid känslan att ta ut ersättning för något jag i grunden väljer att göra för att jag trivs med det och tycker att det är viktigt. Det jobbigaste med företagandet är att det periodvis har tagit mycket av min fritid i anspråk. Baksidan med att driva företag är nog den ständigt återkommande tanken att jag kunde ha gjort lite mer, kunde ha lagt ner lite mer tid. Man blir ju aldrig ”klar”.

Om du kunde göra om din resa, vad skulle du ändra?

Man fattar ju alltid beslut baserat på den information man har tillgång till för stunden, mer än så kan man inte göra. Men om det är något jag skulle vilja bli bättre på så är det att nätverka. Jag gissar att en mer erfaren företagare hade lagt mer krut på PR, nätverkande och en snygg hemsida än vad jag har gjort hittills. Mina tips till andra företagare är nog också att fundera ut hur tidigare kompetenser och erfarenheter kan användas för att skapa något som just du gör bäst. Vi har ju alla tagit lite olika vägar i livet, så alla har något unikt att bidra med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.