Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Frida Knutsson –entreprenören med många järn i elden

Frida Knutsson är moderatorn, konferenciern, underhållaren och den borgliga officianten som känner att hon har hamnat helt rätt i yrkesvalet. Med en bakgrund som konsult inom eventbranschen, tog Frida steget till eget företag inom scen, sång och möten.

Frida Knutsson, grundare av företaget ”Frida Knutsson produktion”
Frida Knutsson, grundare av företaget ”Frida Knutsson produktion”

“Jag har alltid fått höra att jag är driftig, har många järn i elden och borde driva företag. Nu för tiden, i entreprenörsvärlden kallas det popcorn-hjärna. Men idag är det största för mig att driva ‘projektet familj ‘med man och två söner “, berättar Frida.

Vem är Frida Knutsson

Mitt namn är Frida Knutsson, är 43 år och bor på en gård på landet utanför Mjölby tillsammans med min man samt två söner på 9 och 6 år. Jag är uppvuxen på samma gård där jag bor, och uppskattar livet på landet med närheten till naturen. På min fritid älskar jag att träna, läsa, dansa och träffa folk. Jag tror starkt att ett leende kan öppna nästan alla dörrar och att man kommer långt i livet med lite charm.

Vad gör företaget Frida Knutsson produktion?

Jag arbetar med scenframträdanden, sång och möten. Verksamheten inkluderar även event där jag agerar som moderatorer, konferencier och underhållare. Jag erbjuder också barnunderhållning och konserter. Dessutom håller jag många borgerliga begravningar, vilket jag anser vara det finaste uppdraget man kan få. Kontoret har jag hemma i Mjölby men jag utför mina uppdrag runt om i Östergötland.

Frida Knutsson som moderator under One Future day på Loius de Geeer i Norrköping
Frida Knutsson som moderator under One Future day på Loius de Geeer i Norrköping

Från eventkonsult till eget företag

Jag sa upp mig och startade mitt företag samma år som jag fyllde 30 år, och har nu drivit det i tretton år. Under den tiden har jag också fått två barn. Steget tog jag när jag blev erbjuden att jobba som konsult åt ett eventbolag och då med säkrade fakturor varje månad kände jag mig trygg i min nya roll som egenföretagare.

Jag är otroligt stolt över att ha klarat mig så bra under dessa år. Ekonomin har varit stabil och jag har kunnat ta ledigt samt njuta av tiden med mina barn. Genom åren har jag haft möjlighet att genomföra många fantastiska uppdrag varför det är svårt att välja ut några specifika höjdpunkter.

Vad är för- och nackdelar med att driva företag?

Det bästa med att driva företag är den stora flexibiliteten. Jag kan anpassa mina arbetstider och ta ledigt för att spendera tid med både barn och vänner. Men baksidan är att det ibland känns som att jag aldrig är riktigt ledig. Det finns alltid något att göra, telefonen ringer konstant, och jobbförfrågningar kommer ofta som mest just när jag planerat att ta ledigt. Jag hade till exempel mitt första uppdrag när min äldsta var bara sex veckor gammal, och när nummer två kom var jag bara ledig i tre månader.

Vilka lärdomar har du tagit med dig?

Idag är det lättare att balansera jobb och fritid tack vare en hyfsat stadig kundkrets. Vilket innebär att jag har säkrade intäkter och att det kommer att lösa sig. Det kräver dock att jag har is i magen under perioder med mindre jobb. En viktig lärdom kring detta, är att se ekonomin över flera år och förstå att den kan gå upp och ner.

Många har föreslagit att jag borde starta ett aktiebolag, men jag har funnit att en enskild firma fungerar allra bäst för mig. Under föräldraledighet och sjukdom har till exempel min sjukpenninggrundande inkomst beräknats på hela min årsinkomst, vilket inte hade varit fallet om jag haft ett aktiebolag, där jag troligtvis inte tagit ut motsvarande lön. Det kanske inte stämmer för alla, men för mig har det i alla fall varit en fördel.

Barnföreställningen SjörövarFrida har miljö som tema för barn upp till årskurs 2
Barnföreställningen SjörövarFrida har miljö som tema för barn upp till årskurs 2

Var ser du dig själv och ditt företag om 5 år?

Mitt mål med företaget är att kunna ta ut lön som motsvarar eller överstiger genomsnittet i Sverige. Men på mindre arbetstid. Jag vill kunna hämta mina barn tidigare, träna, gå i skogen och verkligen ta tid att njuta av livet utan att behöva ge avkall på de ekonomiska fördelarna som en bra inkomst ger. Jag är nästan där idag. Om fem år är målet att fortsätta på samma väg, men med en ännu bättre förståelse för årscykeln och med fler större projekt i planeringen.

Hur gör du för att balansera jobb och fritid?

Mina viktigaste redskap för att hålla ihop, orka och må bra är samvaro med familj och vänner och regelbunden träning. Mingel är en av mina absoluta favoritaktiviteter. Jag ser också till att planera in egentid för reflektion och återhämtning. Det är också det som ger mig motivation, ljus och frisk luft i privatlivet i såväl affärssammanhang.

Har du några tips eller råd till andra entreprenörer?

  • Jag tror att många missar att prioritera sig själva i början. Det gäller att jobba hårt och sälja, sälja, sälja, men det är också viktigt att backa tillbaka och ge sig själv tid för återhämtning, annars håller du aldrig i längden. Fundera på hur många timmar du lägger på ditt företag och om det finns tid för familj, vänner och skratt däremellan?
  • Börja med att gå på allt och testa dig fram, det är inte säkert att dina kunder finns på de event du tycker är mest tilltalande. Detta gäller speciellt inom kulturbranschen, det är inte där pengarna finns. Och så ring och boka möten. Du måste lära dig att gilla att sälja =)
  • En viktig lärdom jag har tagit med mig är att, precis som många säger, våga ta betalt från början. Det är betydligt svårare att höja priserna senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv