Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Paulina Tomasdotter Tranfelt – Grundare av Bravur Psykologi och drömmen om bättre psykisk hälsa

Paulina Tomasdotter Tranfelt är psykologen med visionen om hållbara arbetsliv och nolltolerans mot stressrelaterade sjukskrivningar. Hon tog steget in i företagandet när hon såg hur många som blev just sjukskrivna till följd av stress inom sin yrkeskår. Då började hennes resa mot att revolutionera psykologers sätt att arbeta.

Paulina Tomasdotter Tranfelt
Paulina Tomasdotter Tranfelt

Jag vill inte jobba mig till en utmattning, jag vill vara närvarande i mina barns uppväxt och jag vill vara en stöttande och närvarande partner. Tyvärr har få som jobbar inom vården bra förutsättningar att trivas och jobba hållbart under hela sitt yrkesliv. Jag vill ge mig själv en ärlig chans att må bra och förhoppningsvis även ge andra det genom anställning“, säger Paulina.

Berätta om dig själv och dina drivkrafter Paulina Tomasdotter Tranfelt

Jag heter Paulina Tomasdotter Tranfelt, är 32 år gammal och bor i Sundsvall tillsammans med min man och våra två barn. Min vardag just nu kretsar mycket kring att bara få ihop livspusslet. Med två barn under 3 år och en nystartad mottagning blir det mycket pusslande. Jag och min man delar på föräldraledigheten och det är fantastiskt att få både vara professionell psykolog och vara babysångs-mamma under samma vecka. När jag har egentid är jag tränare för nybörjare i orientering eller tränar på annat sätt. Jag ser mig som en strukturerad och engagerad person. Det är sällan stilla, varken i kroppen eller knoppen. Min omgivning beskriver mig ofta som glad och varm, men också bestämd och envis ibland.

Professionellt drivs jag av en önskan att se progress och att förstå. I mitt arbete som psykolog vill jag alltid förstå människorna jag möter—vare sig det är företagskunder, patienter i terapi eller idrottare. Hjälpa dem att komma framåt. I samtal med andra får jag nya infallsvinklar och kan se världen på nya sätt, det är en ynnest. Det gör att jag ofta själv är i rörelse och får den variation jag behöver för att må bra.

Företaget – drömmen om ett hållbart arbetsliv

Mitt företag är en kombination av konsultföretag och psykologmottagning som fokuserar på att förebygga psykisk ohälsa på olika sätt. Jag jobbar vissa dagar som organisationskonsult hos företag. Då hjälper jag till att skapa effektivare arbetsgrupper och bättre ledare. Målet är att minimera risken för sjukskrivningar och bygga upp långsiktig psykologisk trygghet. Andra dagar tar jag emot patienter för terapi på min mottagning i centrala Sundsvall, i ett vackert arkitektritat stenhus från 1891. Dessutom har jag det otroligt roliga uppdraget som idrottspsykologisk rådgivare för Riksidrottsförbundet.

Målet med min verksamhet är att skapa hållbara arbetsliv. Inte bara för mig själv utan också för andra. Många inom mitt skrå får problem med stress eller utmattning på grund av den oerhört tunga arbetsbelastningen som just nu finns inom vården. Jag vill absolut inte bli en del av den statistiken. Därför jobbar jag hårt för att skapa en arbetsmiljö där jag själv trivs och mår bra i samt hjälper andra företag att göra detsamma. Ingen ska behöva bli utmattad till följd av sin arbetssituation!

Paulina Tomasdotter Tranfelt
Paulina Tomasdotter Tranfelt

Resan från psykologexamen till entreprenör

Min entreprenörsresa började år 2022 när jag precis hade fyllt 30 år och väntade på att få min psykologlegitimation efter ett års praktisk tjänstgöring. Att bli egenföretagare kändes naturligt eftersom många i min familj också är entreprenörer. Det hände dock snabbare än planerat. En dag råkade jag nämna för några kollegor att jag funderade på att starta eget efter min PTP-tjänst. Om jag ”lovar” något, måste jag också genomföra det. Efter min sista dag som PTP-psykolog skickade jag in min ansökan till Bolagsverket och därmed var Bravur Psykologi fött.

Att starta eget är utmanande, men också mycket givande. Jag är stolt över att ha kämpat mig igenom den första tiden av svårigheter. Det krävs så mycket tålamod och uthållighet för att inte ge upp när hinder dyker upp i början. Resan har lärt mig vikten av att “sitta lugnt i båten” och att bra saker kommer med tid, inte när du själv vill. Nu har jag landat i en arbetsmiljö där den ekonomiska stressen är lägre och balansen mellan karriär och familjeliv börjar fungera riktigt bra. Jag arbetar två eller tre dagar per vecka och tillbringar resten av tiden som föräldraledig. Att låta sig vara helt närvarande i båda rollerna har varit avgörande för mitt välbefinnande och min framgång som entreprenör.

Vart befinner du dig om fem år i ditt företagande?

I framtiden ser jag framför mig att Bravur Psykologi är en arbetsplats för fler psykologer som vill jobba hållbart, både för egen del och för våra kunders räkning. Vi kommer att fortsätta kriga för att alla arbetande människor ska kunna må bra på jobbet. Vi jobbar också för att psykologer ska ha en given plats som stödfunktion inom företag och organisationer. Vi kan hjälpa och förebygga på så många sätt med vår kompetens, avslutar Paulina.

Tips till andra entreprenörer:

  • Var lyhörd och flexibel: Det är lätt att göra antaganden om vad kunden behöver/vill ha. Många företagare är så inne i sin affärsidé att de kanske glömmer bort att stämma av vilket behov som faktiskt finns hos kunderna. Försök att vara lyhörd och flexibel, produkten/tjänsten du har blir ännu bättre med input från andra.
  • Nätverka: Använd alla möjliga kanaler för att bygga ditt nätverk. Kasta ut krokar överallt – du vet aldrig vilken kontakt som kan öppna dörrar för dig. Var aktiv på sociala medier, delta i nätverksträffar och var öppen för möjligheter som kan dyka upp på de mest oväntade platserna.
  • Separera dig själv från ditt företag: Du är inte ett med ditt företag. Även om det ofta känns som så. För att inte dras med i företagets upp och nedgångar alltför mycket är det viktigt att separera sig själv från företaget. Ha ett privat och ett företagsnummer. Ha tider då du inte kollar jobbmejlen. TA SEMESTER. Vill du hålla hela arbetslivet måste du få vara bara du ibland, det är viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv