Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Ulrica Hellström – grundare till Zynligt, där förutsättningar skapas för Sveriges entreprenörer

Ulrica Hellström är ingen vanlig företagsrådgivare. I sitt vita hus i Östersund delar hon med sig av sin yrkeskunnighet för att stödja företagare över hela Sverige. Med sin bakgrund som försäljningschef, marknadschef och VD har Ulrica en djupgående förståelse för företagares utmaningar. Hennes unika approach som en ‘PT för företagare’ erbjuder inte bara rådgivning utan en verklig transformation för de företag hon arbetar med.

“Att hjälpa företagare på rätt spår och dela med mig av min kunskap för att stärka Sveriges entreprenörskap är min drivkraft,” säger Ulrica.

Ulrica Hellström - grundare av Zynligt
Ulrica Hellström – grundare av Zynligt

Vem är Ulrica Hellström och vad driver dig?

Mitt namn är Ulrica Hellström och jag är 54år. Bor i Östersund tillsammans med min man och vår Parson Russell, Lina. Under årets varma månader spenderar jag mycket tid i trädgården eller på golfbanan. Vintern tillbringar jag gärna med vänner, padel och skidåkning. Min karriär har sträckt sig från försäljningschef till VD, och idag driver jag min passion att hjälpa Sveriges entreprenörer att lyckas. Jag är en kreativ själ med obegränsad energi, alltid redo att dela med mig av mina erfarenheter för att inspirera andra.

Berätta om din resa – från försäljningschef, marknadschef och VD till entreprenör

Min resa som egenföretagare började 2013, när jag var 44 år gammal. Efter att företaget jag arbetade för som konsult gick dåligt och lade ned, bestämde jag mig för att ta kontrollen över min karriär. Med bred erfarenhet inom försäljning, marknadsföring och företagsledning kände jag att jag hade de rätta verktygen för att lyckas på egen hand. Jag investerade en del av mitt sparkapital i ett kontor, en ny hemsida och visitkort, och började nätverka intensivt. Den initiala satsningen gav snabbt resultat, och jag fick två stora uppdrag under det första halvåret.

Att starta eget var skrämmande men också inspirerande. Det jag är mest stolt över är hur jag har tagit mig igenom flera svåra perioder, som pandemin och ekonomiska nedgångar, och fortsatt att växa trots dessa utmaningar. Ett viktigt beslut jag tagit är att inte hålla fast vid avtal med kunder som inte kan eller vill fortsätta samarbetet, vilket på sikt har stärkt relationerna och ofta lett till förnyat samarbete. En viktig lärdom är också att be om hjälp i tid och att inte ge upp även när situationen ser mörk ut. Om jag skulle göra om min resa skulle jag prioritera att behålla mitt entreprenörskap starkt och inte tillåta anställningar som vissa kunder vill erbjuda, det försvagar företagets ekonomiska grund och är inte lönsamt på sikt.

Vad gör ditt företag Zynligt?

Min verksamhet fokuserar på att stärka företag och organisationer genom skräddarsydda föreläsningar, utbildningar och workshops. Jag ser mig som en personlig tränare för företagare, där jag hjälper dem att nå sina affärsmål och utveckla sina verksamheter. Jag är baserad i Östersund men arbetar med kunder över hela Sverige, främst från mitt kontor i stadens centrum som också fungerar som en perfekt mötesplats.

Mitt mål är att skapa en flexibel och stimulerande arbetsmiljö för mig själv, samtidigt som jag bidrar till andra entreprenörers framgång. Om fem år hoppas jag kunna gå i pension men ha möjligheten att fokusera på styrelsearbete och njuta av många härliga turer med golf.

Vad är det bästa och mest utmanande med att vara entreprenör?

Det bästa med att driva företag är att jag själv får sätta agendan och bestämma min egen ambitionsnivå. Det ger en stor flexibilitet och möjlighet att forma mitt arbete enligt mina egna visioner och mål.Till skillnad från många, älskade jag att vara anställd och saknar skyddsnätet som det innebär. Som egenföretagare har jag kämpat med sömnproblem under tuffa perioder. Jag älskar mitt arbete och är nästan alltid tillgänglig för mina kunder, men för att balansera jobb och fritid sätter jag tydliga gränser. Jag försöker att koppla av genom att ge mig tid för mina intressen och aktiviteter.

Vilka är dina bästa tips för att starta eget?

  • Använd din affärsplan rätt: Se till att din affärsplan inte bara är ett verktyg för att säkra finansiering. Använd den för att klart definiera dina mål, utmaningar och de nödvändiga åtgärderna för att uppnå dessa mål, inklusive kostnaderna.
  • Var aktiv i nätverkande: Även om traditionellt nätverkande inte passar alla, kan du anpassa ditt nätverkande för att passa dina behov. Delta i organiserade grupper som Företagarna eller starta ditt eget nätverk där du väljer vilka du vill samarbeta med.
  • Var synlig online: Lär dig att effektivt använda sociala medier för att nå ut och engagera din målgrupp. Använd din webbplats som ett nav och sociala medier som verktyg för att skapa relationer och driva trafik till din verksamhet.
  • Skapa personliga band: Sociala medier erbjuder en unik möjlighet att bygga personliga relationer med dina kunder. Använd dessa plattformar strategiskt för att skilja dig från större företag och skapa en lojal kundbas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv