Entreprenörden logo

Sommarinspiratören Cornelia Höglind – en dröm under föräldraledigheten som blev verklighet

Cornelia Höglind, snart 29 år, har omvandlat sin passion för fotografering till en framgångsrik karriär som fotograf. Efter att ha startat eget 2021 efter sin föräldraledighet, inspirerad av behovet att bryta från en traditionell 9-till-5 rutin, är Cornelia stolt över att idag kunna leva på sitt stora intresse. På sikt vill hon kunna titulera sig som den mest bokade fotografen i Kalmar län, samtidigt som hon kan fortsätta att värdera tiden med familjen högt.

Foto på Cornelia Höglind som frilansar som fotograf på heltid.
Foto på Cornelia Höglind som frilansar som fotograf på heltid.

Vem är Cornelia Höglind och vad motiverar dig?

Mitt namn är Cornelia och jag är snart 29 år gammal. Jag är född och uppväxt i Ystad, men bor nu i Oskarshamn med min man Pontus samt våra barn, Lovis, som är fyra år, och Ingrid, som är två. Jag är en person som alltid har lite för mycket energi och som älskar att njuta av livet. Att sätta guldkant på vardagen är något jag värderar högt, oavsett om det handlar om små eller stora saker.

“Min familj är min största drivkraft. Att kunna tillbringa så mycket tid som möjligt med dem och verkligen leva livet till fullo tillsammans är vad som motiverar mig varje dag”, säger Cornelia.

Hur gjorde du för att våga satsa på dina drömmars företag?

Mitt äventyr som entreprenör började efter föräldraledigheten med min dotter Lovis. Jag tog steget att driva mitt eget företag på heltid 2021, då var jag 25 år gammal. Min resa började redan under gymnasiet med ett UF-företag, och 2017 blev jag godkänd för F-skatt. Jag valde att starta eget för att jag kände ett skav inom mig; jag ville inte bara jobba måndag till fredag och längta efter helgen.

Jag drömde om att vara fotograf, att få uttrycka min kreativitet och möta människor genom min konst. “Idag är jag stolt över att kunna leva på min passion och ta ut fast lön varje månad. Jag har lärt mig mycket längs vägen, och en av de lärdomarna har varit att lita på mig själv och inte lyssna för mycket på andra. Om jag kunde göra om min resa skulle jag ha följt min magkänsla tidigare”, berättar Cornelia

Entreprenörskapet – lärdomar och motgångar

Jag har omvandlat min passion för fotografi och arbetar nu som frilansande fotograf. Oskarshamn är min utgångspunkt, men beroende på uppdrag kan jag anpassa mig och arbeta över hela Sverige. Jag skulle till och med kunna arbeta utomlands, vilket ger min arbetssituation variation och möjligheter.

Att driva mitt eget företag ger mig en oöverträffad frihet att arbeta med vem jag vill, när jag vill, och på de villkor jag själv bestämmer. Friheten är det absolut bästa med att vara min egen chef, men den kommer också med utmaningar. Ibland kan den totala friheten kännas överväldigande, och valet mellan för många alternativ kan låsa mig. Det kan även kännas skrämmande med det ekonomiska ansvaret, det är enbart upp till mig att säkra min inkomst. För att hantera detta har jag lärt mig att skilja på jobb och fritid, vilket är essentiellt för att jag ska kunna behålla inspirationen samt fortsätta växa både personligen och professionellt.

Under mina år som entreprenör har jag insett att mål är viktigt att ha. Jag ser mer spänning fram emot de kommande åren, där mitt mål är att inom 5 år bli den mest anlitade fotografen i Kalmar län. Att mitt bolag omsätter 2 miljoner medan jag kan anpassa min tid och arbetssituation med att enbart arbeta 70 %.

Bild från ett av Cornelias uppdrag som fotograf.
Bild från ett av Cornelias uppdrag som fotograf.

Till andra entreprenörer

Att våga är något som jag tagit med dig längs vägen. Det är viktigt att våga ta för sig, ta initiativ till nätverkande, tro på sig själv och framförallt våga ta betalt. Genom att våga, kommer man långt och det kan vara grunden till att entreprenörskapet fortsätter att frodas.

 • Nätverkande:
  • Ta initiativ till kontakt. Var inte rädd för att nå ut till personer som intresserar dig eller som du vill samarbeta med.
  • Var autentisk. Var dig själv och tro på din förmåga, det gör att du sticker ut.
 • Personligt varumärke:
  • Våga vara dig själv. Autenticitet lockar rätt klienter och samarbetspartners till ditt företag.
  • Kör ditt eget race. Fokusera på din vision och dina mål istället för att jämföra dig med andra.
 • Prissättning:
  • Var inte rädd för att ta betalt för ditt arbete. Ett vanligt misstag många nybörjare gör är att de tar för lite betalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv