Entreprenörden logo

Sommarinspiratören Karin Högberg – grundare av Spacerpad som levererar lösningen på den globala mensfattigdomen

På bilden visar Karin Högberg upp Spacepads innovativa mensskydd
På bilden visar Karin Högberg upp Spacerpads innovativa mensskydd

Karin Högberg, 51, brinner för att göra saker med mening och som gör skillnad för människor. Med sin tendens att tänka stort och agera snabbt, grundade hon Spacerpad – ett företag som tar sig an den globala utmaningen med mensfattigdom. Genom att erbjuda innovativa bindor som fungerar som behållare, finns en perfekt lösning för områden med begränsad tillgång till vatten. Genom att decentralisera produktionen skapar företaget jobb och främjar hållbar menshygien globalt.

“Från vårt lilla kontor i Mölnlycke siktar vi på att expandera vår verksamhet till flera länder i Afrika och Europa inom fem år, och bidra till en säkrare menshygien för alla.” Berättar Karin Högberg

Vem är Karin Högberg?

Jag är 51 år, gift och mamma till tre döttrar, i familjen ingår även våra två katter. På fritiden tränar jag ungdomar i friidrott vilket ger mig energi och glädje. Som person har jag en tendens att tänka stort och agera snabbt, vilket både har sina fördelar samt nackdelar. Min största motivation i livet är att kunna göra en insats där behovet är som störst. Det drev mig att grunda mitt bolag Spacerpad, med målet att ge kvinnor och menstruerare möjligheten att hantera sin menstruation på ett värdigt och säkert sätt.

Spacerpad levererar lösningen på den globala mensfattigdomen – berätta mer!

Bild på en kvinna som visar upp mensskyddet som bidrar till en säkrare menshygien.
Bild på en kvinna som visar upp mensskyddet som bidrar till en säkrare menshygien.

Med mitt företag Spacerpad tar vi oss an den globala utmaningen med mensfattigdom. Vi tillhandahåller inte bara mensskydd, utan möjliggör även för lokala entreprenörer att producera och distribuera dessa innovativa bindor. Vår produkt fungerar som en behållare, likt en menskopp snarare än en absorberande binda. Det gör den idealisk för områden med begränsad tillgång till vatten och tvättmöjligheter. Genom att decentralisera produktionen skapar vi jobb och främjar hållbar menshygien globalt.

Från vårt lilla kontor i Mölnlycke siktar vi på att expandera vår verksamhet till flera länder i Afrika och Europa inom fem år, och bidra till en säkrare menshygien för alla.

Hur startade din resa som entreprenör?

Mitt entreprenörskap började 2013 och blev ett registrerat företag 2020. Resan startade med ett besök hos Almi för att säkerställa att min produktidé var unik. Behovet av en organisatorisk struktur för produktion blev tydligt, och det drev mig att formalisera mitt företag. Jag är mest stolt över att ha utvecklat en produkt som inte bara är en lösning i sig utan också tar hänsyn till distribution till kvinnor som saknar grundläggande tillgångar. Att navigera genom denna hinderbana har lärt mig att älska varje utmaning och att ett verkligt behov är grundstenen för varje framgångsrikt projekt.

Vilka är dina råd till andra entreprenörer?

Det bästa med att driva företag är känslan av ett genuint engagemang i det man gör. Att få arbeta med sin största drivkraft, att det jobb man gör är meningsfullt och kan göra skillnad för någon det betyder mycket för mig. En lärdom har varit att hitta balansen mellan jobb och fritid, vilket inte alltid är lätt, men att vila när jag behöver, istället för att pressa mig själv ytterligare, har blivit min metod.

Be om hjälp: Våga fråga om hjälp och råd. Att fråga är inte ett tecken på svaghet, utan ett sätt att öppna upp för nya möjligheter och lösningar.

Nätverkande: Ta kontakt med andra, även utan en tydlig agenda. När du interagerar med andra kan oväntade och nyttiga möjligheter uppstå.

Använd tillgängliga resurser: I Sverige finns många stödsystem för entreprenörer. Ta hjälp av dessa för att få guidning och stöd på din resa.

Ha tålamod: Många tror att framgång kommer snabbare än vad den faktiskt gör. Ge inte upp bara för att resultatet dröjer. Som Stina Oscarsson skrev: “Du kan väl inte förändra världen utan att anstränga dig!” Framgång kräver hårt arbete och uthållighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv