Entreprenörden logo

# 2– Adrian Swartz

Adrian är Stockholmskillen som drömde om att bli fotbollsproffs men upptäckte sedan entreprenörsstigen under sin gymnasietid. Visserligen finns idrottsintresset kvar men det är entreprenörskapet han brinner för.

Passionen för att starta upp och driva företag började genom ett UF-företag. Idén var att sälja silikongrytvantar och målet var att produkten skulle bli årets julklapp till föräldrarna. Det gick som planerat och Adrian väckte sin försäljningsådra. När han var 21 år ställde han och två kompisar upp i en tävling kallad Entreprenörsjakten, där man skulle lösa case på företag. De vann tävlingen och fick en inspirationsresa till San Francisco där de bl.a. fick besöka Google-och Facebooks huvudkontor. Resan gav Adrian en inspirationskick och tillsammans med sin gruppkompis startade han sitt första bolag Rodolfo. Rodolfo arbetar främst med digital marknadsföring. Adrian var kvar där i tre år innan han skapade ytterligare ett bolag, Cruitway, där han idag arbetar som VD.

Föll det sig naturligt att du blev VD för bolaget?

adrian2Ja, det blev så naturligt då personen jag grundade bolaget med inte ville inta den rollen och därför tog jag den befattningen. Min huvudsakliga arbetsuppgift från början var försäljningen och det är en naturlig arbetsuppgift för VDar på unga företag.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för din del?

Det är kanske det allra roligaste med mitt arbete, det är så otroligt varierande. Som VD arbetar jag med alla delar av bolaget som sälj, marknadsföring, produkt, rekrytering, ekonomi och strategi. Det finns ingen arbetsdag som är sig lik, däremot finns det en hel del rutiner att följa under arbetsveckan som att jag lägger halva mina dagar på olika säljrelaterade frågor. Eftersom vi har utökat vårt team med tre personer har jag såklart lagt en hel del tid på rekrytering. Sedan försöker jag vara i Uppsala varje torsdag, där jag och Tech-teamet har standup möten och då arbetar vi även med själva produkten. Förutom det har vi marknadsmöte via Skype på onsdagseftermiddagar.

Hur är dina arbetstimmar?

Jag arbetar i snitt 50 timmar i veckan. I början av mitt företagande hade jag svårt att stänga av, jag kunde sitta och arbeta lite för länge. Idag har jag blivit bättre på att arbeta kontorstider mellan 09-18 och bara sitta lite extra länge två kvällar i veckan. Jag är ledig på helgerna men har telefonen tillgänglig ifall att någon partner, kund eller medarbetare söker mig så att jag alltid kan svara. Det är klart att många timmar inte räknas in som rena arbetstimmar men där man ändå har jobbet i fokus. T.ex. när jag är ute och springer så kan jag komma på många bra idéer till företaget. Som entreprenör är man ständigt igång och det är svårt att avgränsa när man arbetar och när man inte gör det.

Är VD-rollen som du hade tänkt dig?adrian 4

Jag hade aldrig riktigt planerat eller tänkt på att jag skulle vilja bli VD, det var inte ett mål i sig vilket innebär att jag inte hade några förväntningar. Jag såg och ser det mer som att jag fick en VD-roll med som en bonusdel av paketet.

Hur skulle du vilja ha VD-rollen om du fick drömma?

Jag tycker jag är i min drömposition redan. Idag arbetar jag med en grupp där vi tillsammans skapar magi. Jag blir sämre på mitt arbete när jag inte har personer att bolla med, och min grupp är väldigt bra att bolla funderingar med. Alla i ett bolag måste vara delaktiga och det sker genom att fördela ansvar – det är nog en dröm för alla startups VD.

Känner du dig som företagare eller entreprenör?

Jag känner mig lite som både och. Men om jag får välja skulle jag säga att jag definitivt är en entreprenör! För mig är en företagare en förvaltare som tar hand om det man har skapat. Entreprenör är mer en skapare som gillar att sätta igång och skapa nya idéer men behöver inte nödvändigtvis förvalta de.

Vad är ditt nästa mål med Cruitway?

Vi vill först bli marknadsledande i Sverige men vårt mål är att kunna inta internationella marknaden. Bolaget var först tänkt att heta ”Studentlänken” men vi valde till slut Cruitway för att kunna expandera internationellt. Fokus just nu är att vi ska bygga upp ett säljkontor i Stockholm.

adrian3Adrians tips till dig som ung VD

Många tror att man ska vara på ett visst sätt bara för att man är VD. Det stämmer inte! Det finns ingen perfekt VD-personlighet eller ett sätt som man bör agera på. Det finns vetenskapliga studier som visar på att det finns olika ledartyper och att det bästa är att hitta sin egen. Omge dig med de bästa människorna du kan och fokusera på det du är riktigt bra på istället, bara för att man är ledare behöver man inte ha alla svar.

Adrians fråga till Dig!

Livet springer iväg rätt fort, så det kan vara värt att ställa frågan:
– Bestämmer du över din karriärväg och livsstil eller är det omvärlden som styr dig?
Om svaret är omvärlden, bestäm dig för vad du egentligen vill göra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv