Hugo Larsson kommer till en början från Göteborg men är uppvuxen i Borås. Han har sedan liten haft mycket energi och gillat att skapa samt bygga saker. I högstadiet började hans entreprenörsresa då han ville bygga upp en paintballarena från grunden. Redan då tänkte Hugo i termer av affärsidé och affärsplan, men tyvärr blev arenan inte av. Han berättar att genom all stöttning från sin familj fortsätta han med företagandet och under gymnasietiden började hans UF-resa. Under det första året skapade Hugo en sportväska som producerades i Kina och såldes i Sverige. Året därpå började han rikta in sig mot miljö och skapade ett sällskapsspel, som blev succé! När gymnasiet avslutades flyttade Hugo till London där han arbetade som säljare för Ralph Lauren. Det gick så bra att Hugo hjälpte företaget att öppna upp sin första butik i Sverige och han flyttade tillbaka . Hugo ville mer än att arbeta i butik och han sökte sig till studier inom nationalekonomi i Uppsala. Där fann han Stockholmsnation och började engagera sig direkt. Hugo kände dock suget efter företagandet och han startade Studentfracken år 2012, som fortfarande är aktiv. Tre år senare är han även grundare och VD till företaget Save-By-Solar.
- Hur uppkom Save-By-Solar?
Under mitt nationsengagemang i Uppsala träffade jag på Linus Werner som skrev ett examensarbete om hur man bygger lönsamma solcellsinstallationer i Sverige. Båda hade samma tankar kring engagemang och en dag kom Linus fram till mig och berättade att han trodde att solenergi kommer bli framtiden. Vi började prata om det och därefter satte vi igång med en förstudie och kalkylering. Företaget grundar sig därför på Linus examensarbete.
Stockholmsnation är den första nationen som har solcellspanaler på taket och det var Save-By-Solars pilotprojekt som blev väldigt lyckat.
- Hur kom ni på namnet?
Vi visste att det finns ett företag i USA av Elon Musk som heter Solar City som arbetar med helhetskoncept kring solceller. Det är från detta företag vi tog konceptet från och applicerade det i Sverige.
Vi började tänka ”vad vill vi göra med vårt företag” och kom fram till:
- Vi vill hjälpa fastighetsägare att spara pengar på sin elmarknad
- Vi vill inte att storbolag ska kunna nyttja sin makt
- Vi vill rädda världen
Då tänkte vi rädda = Save
Spara pengar genom solenergi = By Solar
®Save-By-Solar
Vi tänkte att det lät lite töntigt i början men nu känns det verkligen att det fungerar!
- Har ni tagit hjälp för att sätta igång företaget?
Ja, lite hjälp har vi använt.
Vi satt på Drivhuset i början då vi behövde ha någonstans att sitta. De har varit en viktig pelare då de hjälpte oss att komma i kontakt med viktiga människor och de har varit ett bra bollplank. Det var även väldigt kul att sitta på Drivhuset då vi fick träffa många entreprenörer som också var ett riktigt bra stöd.
Vi tog in kapitalet innan sista pitchen via andra kontakter som vi hade kontakt med utanför Connect i samma veva som språngbrädan.
- Vad är det svåraste med ett start-up?
Kapitalinskaffning – det är verkligen det svåraste! Problemet med det kan vara att vi anser att bolaget är värt X antal kr men investerarna anser att det är värt en bråkdel..
Det svåra då är att övertyga en investera att din idé är riktigt bra. Entreprenören tror självklart på sin idé men det är övertygelsen som är det svåra. Dessutom är det svårt om man har en komplex affärsidé att göra den mänsklig.
Vi har också en svårighet att ändra industrins tankesätt. De flesta ideologierna är ingrodda och det är väldigt svårt att ändra attityden ”Solceller fungerar inte i Sverige”.
- Känner du att det var viktigt med en ordentlig affärsidé och affärsplan?
Ja, definitivt! Vi har åkt runt och träffat alla olika typer av människor, enbart via kontakter. För att förstå hur de tänker och vad de fastnar för var det enkelt att använda sig utav affärsplanen.
- Hur byggde ni upp er styrelse?
Vi satte upp kriterier och ville trycka på ”business” där inga nära relationer får komma emellan. Men vi började plocka först via nära och kära och därefter gick vi vidare i vårt kontaktnät. Däremot ska man akta sig vilka man engagerad, vilket vi har styrt mycket via våra aktieägaravtal.
- Vem gjorde avtalen?
Avtalen är gjorda hos en juristfirma. Vi har varit engagerade i det men det är väldigt tung engelska som vi knappt förstår själva.
Vi tror att avtalen är tillför att förbli vänner och inte för att bli osams i framtiden.
- Känner du dig misslyckad någon gång?
Ofta…jag tror att det är något som många entreprenörer har en tävlingsinstinkt vilket gör att man känner sig ganska misslyckad när det inte blir resultat direkt. Det är jobbigt mentalt att misslyckas, men man måste se det positiva som kommer ur en dipp.
Ett misslyckande tror jag är något som stärker en som person eller organisation. Man blir mycket starkare då man klarare bättre av kommande motgångar, tankesättet blir på ett annat sätt.
- Hur vänder du ett misslyckande?
Oj.. I och med att det är en ny och komplex bransch så vet inte hur det är. Jag tror alltid det är på ett sätt men resultatet påvisar något annat. Men det vi försöker göra, är att bygga ett case kring vårt misslyckande. Det baseras främst på att vi grottar ner oss och gör en ny ”förstudie”, vilket brukar kännas väldigt positivt. Man får inte ge upp!!
- Vad är ert nästa mål?
Det är väldigt svårt att säga. Vi har jättemycket projekt just nu som är igång. Vårt mål är att bli en ledande aktör. Vi vill att man ska i princip bli självförsörjande och jag tror att batterilagring kommer bli det nästa stora.
- Hugos bästa tips för unga VDar som vill eller arbetar med Startups
- Först och främst – du måste följa ditt hjärta! Då kommer du bli bra på det du gör. Det synas om du gör det, brinner du för ditt arbete och ser det som en hobby mer än en tung börda – då har du kommit rätt!
- Anställ inte personer som är för lika dig själv. Det är bättre att ha personer med olika bakgrund för att skapa en bättre gruppdynamik. För företaget är det viktigare att den nyanställda delar företagets vision.
- Omge dig med rätt människor. Det behöver inte vara de som är bäst eller som liknar dig – det är bättre att komplettera varandra.
- Försköna inte sanningen. Man måste vara ärlig och i slutändan kommer det ändå komma ut.
- Tänk på att du inte kommer arbeta med en arbetsuppgift utan du kommer arbeta med alla delar som krävs i ett företag. Det som är viktigt att tänka på då är att göra allt till 1000%, det får är inte bra om det blir slarvigt i början. Allt förarbeta kommer hjälpa dig sedan när företaget växer.
- En fråga som ställs till läsarna,t.ex. en tanke som man borde reflektera över
Ställ dig frågan, vad är det som gör dig lycklig? Varje morgon ska du ställa dig den frågan. Vad gör mig glad och varför gör jag det jag gör.
När du inte känner dig lycklig – byt fort! Våga testa nytt i så fall.