Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Financial Life Planning

Mia Ingelström bor i Täby med sin man och tre barn på fem, nio och tio år. Hon älskar äventyr och ett hållbart liv, som för henne innebär bra kost, funktionell träning och mycket glädje! Mia älskar kontraster: att på ena dagen hålla en föreläsning för företagare iklädd snygga kläder, och nästa dag vara ute i skogen och tälja med en massa barn i egenskap av mulleledare. Att vara levande och att känna att hon formar sitt eget liv, det tycker hon känns superhärligt!

Financial Life Planning – början

Jag var 41 år när jag startade mitt företag och jag gjorde det av två anledningar. För mig är frihetsaspekten en mycket viktig del, att få möjlighet att jobba så mycket jag vill och när jag vill, men också att kunna vara fri och åka ut på äventyr när jag vill utan att vara styrd av någon annan än mina kunder och åtaganden. Men den främsta anledningen att jag startade företag var att det inte finns någon annan än jag och mina kollegor som gör det vi gör. Och eftersom vi har ett enormt driv i att få fler att först kraften i det vi lär ut och hjälper till med, så hade vi inget val. Om vi vill ut med vårt budskap så får vi nå ut med det själva!

Dagens Financial Life Planning

Målet med verksamheten är att sprida budskapet om att Financial Life Planning faktiskt kan förändra ditt liv! Som Ekonomi-PT hjälper jag både privatpersoner och företagare med deras personliga ekonomi, och är ibland den enda oberoende kontakt de stött på. Finansbranschen är så trubbig i sitt sätt att hantera människors drömmar kopplade till ekonomi, och de flesta vet inte var de ska vända sig med frågor som: har jag råd att skilja mig? Vad krävs för att jag ska våga starta eget? När kommer jag kunna gå i pension – och kan jag påverka min pensionsålder genom att göra annorlunda redan nu? Dessa frågor hjälper vi och våra system till med – vi kopplar ihop ens drömmar med ens ekonomi och ser vad som behöver göras för att kunna leva det liv man vill och önskar.

Utmaningarna bakom att driva eget

Den största utmaningen är att navigera mellan allt som behöver göras! I mitt fall handlar det inte bara om att starta upp businessen från grunden, det handlar även om ett helt nytt yrke, både för mig och i Sverige. Varje dag behöver jag fråga mig: hur gör jag det här på bästa sätt? Hur når jag lättast ut? Hur sprider jag mitt budskap fortast?

Det har också varit en utmaning att veta att det tar och kommer ta tid innan jag hamnar där jag vill vara – dvs. där Financial Life Planning är ett känt begrepp och där alla vet att det går att få hjälp i sin personliga ekonomi av en Ekonomi-PT. Och att den personliga ekonomin är något vi MÅSTE prata om för att det är så central i allt vi gör och i hela vårt liv.

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Jag funderar en hel del på om jag ska ta in externt kapital i företaget eller inte. Å ena sidan vill jag att ALLA ska få möjligheten att få ta del av vår Finanical Life Planning-metod, å andra sidan vill jag själv vara en del i skapandet och se vad som fungerar bäst. Alltså att vara nära varje del i processen och skynda långsamt. Så jag vet inte om jag skulle ändra på som jag gjort nu, dvs att växa organiskt. Vi har också skapat en mängd onlinekurser för olika delar av den personliga ekonomin, onlinekurser som vi ännu inte fått ut till den stora marknaden. Här skulle jag nog gjort något annorlunda, att få in den i något system där någon annan än slutkonsumenten betalar. Det är någon jag tittar på idag. Finns det någon annan finansiär till kurserna än slutkonsumenten själv?

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Ja, jag har offrat kortsiktig ersättning för den tid jag lägger ner. Jag har under hela min entreprenörsresa tackat nej till hög lön, pensionsavsättningar och andra löneförmåner jag hade som anställd. Det finns dock med i min kalkyl och jag har koll på vad vi behöver dra in som familj för att leva det liv vi önskar just nu. Jag hoppas givetvis också att arbetet ska betala sig på längre sikt och att “belöningen” kommer framöver. Det har gett mig ett lugn i entreprenörsresan.

Mias tips

Jag skulle säga att det här med pengar ÄR viktigt för en företagare. Vad behöver jag dra in? Vad behöver jag för att känna att jag bidrar till familjen? Vad kommer vi överens om som familj att vi kan satsa och hur länge får det ske? Att ha dessa dialoger är viktigt för att man ska få lugn och ro i processen.

Slutligen, våga säga JA till dina drömmar! Om du drömmer om att förverkliga din idé – se till att du ger dig själv möjlighet att göra det! Jag känner mig så fri! Och jag får skapa det jag mest att av allt vill skapa – en möjlighet för andra att känna sig fria i sin ekonomi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv