Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Ellen Restaurant

För optimisten Ellen Odelius, 39, är ingenting omöjligt! Hon valde att flytta från Sverige tillsammans med sin man för att driva företag på varmare breddgrader. Idag bor hon i Torremolinos i Spanien där hon arbetar som krögare med honom. Hon älskar livet och njuter gärna av god mat och dryck eller att spela golf på fritiden. 

Verksamheten Ellen Restaurant

Jag och min man är krögare. Vi sa upp våra jobb, Anders som produktionschef på Norrköpings tidningar och jag från min receptionstjäns på Norrköping Söderköping Golfklubb. Jag har länge drömt om och sökt efter formerna på ett eget företag i Sverige och varit nära flera gånger. Men något har gjort att det spruckit, så när vi insåg att det var här i Spanien vi skulle göra det så gick det fort. Vi ville skapa en bra framtid tillsammans. 

Vi sålde allt och den första oktober 2020 flyttade vi till Torremolinos i Andalusien. Vi behövde båda en ny miljö och hittade inte formerna i Sverige. Min morbror har haft en lägenhet här i Spanien i över 10 år så vi har spenderat mycket tid här genom åren. Målet med verksamheten är egentligen inget annat än att skapa ett bättre och enklare liv, och vad gör man inte då – jo köper en restaurang i Spanien. Vi är inte ute efter att bli miljonärer på något sätt, utan vi vill bara skapa en skandinavisk träffpunkt här nere och bygga relationer. Vara våra gästers vardagsrum. Om fem år ser jag mig själv på samma plats, eventuellt med någon eller några filialer någonstans med en stor stamkundskrets.

Vilka är dina drivkrafter?

Saker som får mig att må bra driver mig framåt, jag är expert på att hitta positiva vägar ut ur en svacka utan att förtränga. Det är inte roligt att vara deppig och det finns alltid en väg ut. Att ha människor omkring mig är också en stor motivation för mig.

Vad är du mest stolt över?

Utan att skryta så är det en hel del. Vi är båda nya som egenföretagare och vi har verkligen inte varit krögare någon av oss förut. Jag har jobbat mycket i restaurangmiljö – men inte lagat mat sedan min hotell- och restaurangutbildning på gymnasiet. Idag är jag kock och min man är hovmästare, det passar oss perfekt. Att vi kompletterar varandra så bra och fixar det galant är det som gör mig mest stolt. Vi har varit igång i ett halvår och redan fått många stammisar och fina recensioner trots lågsäsong och Coronavirus.

Livet som egenföretagare

För mig är service väldigt viktigt och att få bestämma själv vad service är tycker jag är så underbart. Det finns ingen som talar om för en vad man får göra och inte göra. Det finns inget som sätter stopp för oss, såklart har Coronaviruset varit jättetufft – men vi är tuffare! Så jag skulle inte vilja ändra på något från min resa. Om jag skulle säga något jag behövt offra för att starta företag är det väl vänner och familj som är kvar i Sverige men jag är övertygad om att det kommer att fungera ändå. Kompisar kommer och går men vänner består. Vidare ser vi det inte som vårt mål att “hitta en balansen mellan jobb och fritid”. Vi älskar varandra, jobbar jättebra ihop och är nästan mer hemma i vår restaurang än i den lägenhet vi hyr. Vi promenerar varje morgon och varje kväll alldeles vid Medelhavet till och från jobbet. Det kan inte bli bättre. 

Vilka lärdomar har du med dig från din entreprenörsresa?

Massor, men bara sånt som har varit lätt att förändra. Vågar man inte utvecklas och formas så kommer man aldrig framåt tror jag. Jag tror att många gör misstaget i början att försöka anpassa sig efter marknaden. Man måste verkligen våga tro på sin affärsidé och inte vilja vara allas kompis. Det är otroligt svårt men viktigt. För att nätverka och hitta rätt kontakter tror jag att det är viktigt att använda sociala medier och prata med sina kunder. Tips till andra är svåra att ge, det är ju väldigt individuellt. Men budgeten är ju svår att förutse, så var noga med att följa upp verkligheten med din budget. Även affärsplanen, var noga med alla punkter och tänk noga igenom konkurrensen och andra viktiga parametrar. 

This or that med Ellen Odelius

Tack, Ellen, för din medverkan i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv