Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Jessica Hjert – En frihetsälskande terapeut med ett stort hjärta

Jessica Hjert är grundare och ägare av sin samtalsmottagning i Vänersborg. Hon drivs och motiveras av sin stora kärlek till människor samt sin önskan att hjälpa andra. Men vägen till hennes entreprenörskap har inte varit spikrak. Själv beskriver hon sig själv som en frihetsälskare med ”ett stort hjärta där allt levande på jorden ryms”.  

Jessica Hjert

Jessica Hjert – ”att hjälpa människor är mitt kall i livet”

Jag är 43 år och bor i Vänersborg med min man samt två tonåringar. Vi bor i ett hus på landet med katt, hund och hönor. Djuren är mitt största intresse utanför företagandet, jag gillar också trädgårdsskötsel och långa promenader. Som person är jag kreativ, snabbtänkt, energisk, inlyssnande och varm.

Jag drivs av att hjälpa människor, det är verkligen mitt kall i livet. Då jag är nyfiken på alla som jag möter och har ett stort hjärta där allt levande på jorden ryms. Sedan tror jag att min nyfikenhet och kreativitet också är en drivkraft. Jag vill hela tiden utvecklas och växa. Som entreprenör motiveras jag av möjligheten att styra över min vardag, att kunna få vara tillsammans med min hund, att få jobba i min egen takt och inte bli bromsad av chefer och organisationer.

Om företaget

Företaget är en samtalsmottagning som ligger i Vänersborg. Där möter jag klienter, men arbetar också hemifrån med onlinemöten och adminjobb. Verksamhetens syfte är att hjälpa människor, minska lidande och stödja dem i sin väg till förändring. Jag älskar att möta människor, därför har jag valt att jobba mer med fysiska möten än online, men jag tycker om variationen. 

Verksamheten består av tre olika ben:

  1. Privatpersoner med olika problem 
  2. Personer med kriminalitet eller ADHD och ett problematiskt förflutet  
  3. Företagsterapi där jag vägleder soloföretagare. Jag driver också podden företagsterapeuten och ett digitalt nätverk solosystrar.

Vad är dina mål som företagare?

Jag är otroligt nöjd där jag är, jag lever verkligen min dröm! Tidigare var mitt största mål att kunna leva på verksamheten och att kunna ta med mig hunden till jobbet. Nu när jag uppnått dem båda behöver jag arbeta för att sätta nya mål. Just nu står arbetskamrater högst upp på önskelistan, det vill säga att det vore trevligt om någon/några flyttar in i lokalen intill mig. 

Jag vill såklart att min mottagning ska fortsätta växa och jag ska fortsätta att kunna arbeta kreativt inom olika områden. Just nu vill jag att verksamheten ska rulla på, men jag önskar mig mer stabilitet och lite mer frihet, som terapeut har jag många inbokade möten. I framtiden vill jag ha en jämnare uppdelning mellan mina tre ben, så att jag får en variation i mitt arbete. Jag hoppas också att jag kommit igång med gruppterapi och att solosystrar har växer. Vidare hoppas jag att min utbildning till diplomerad skrivterapeut ger mig ett jämnare inflöde av pengar och blir en trygg passiv inkomst. 

Jessica Hjert

Företagsresan – en impulsiv entreprenör med drivkraft

Jag startade mitt första företag under min mammaledighet när jag var 26 år, det var för 17 år sedan nu. Efter några år sålde jag det företaget och startade ett nytt för över 10 år sedan. Att jag blev entreprenör tror jag beror på min impulsivitet. Samtidigt har jag också drömt om att driva eget och klara mig själv hela livet. Men jag har aldrig stakat ut en direkt plan på att bli företagare.

Som person är jag rastlös, nyfiken och impulsiv. Mitt första företag startade jag för att jag var uttråkad under min mammaledighet. Mitt andra företag började med att jag hade skrivit en bok. Ett mindre förlag svarade mig att de kunde tänka sig att ge ut boken, vilket jag såg som ett kvitto på att boken var bra. Då tänkte jag att ”det kan jag själv göra” och jag startade ett bokförlag. Bokens publicering ledde också till förfrågningar om att hålla föreläsningar. På det spåret fortsatte det i flera år fram till dess att jag började med min terapeututbildning och jag förändrade företaget för att inrikta det på terapi.

Som anställd blev jag snabbt uttråkad och kände mig begränsad, jag ville kunna styra min dag och jobba i min egen takt. Innan jag startade mottagningen jobbade jag på en myndighet. Myndigheten började att stramades åt, blev mer kontrollerande och det gav mindre frihet. Men vid den tidpunkten hade jag också börjat få fler och fler klienter. Tiden räckte inte längre till och det började kännas tungt. Egentligen hade jag bara två val, att avsluta mitt företag eller min anställning. ”Det är nu eller aldrig!” tänkte jag och hoppade av anställningen. 

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit? 

Jag är så stolt och tacksam över hela min resa, att folk faktiskt betalar för att komma och prata med mig. Ja, jag får fortfarande nypa mig själv i armen, det känns magiskt. Sedan har jag bara drivit min mottagning på heltid i två år, så det känns fortfarande otroligt bra att jag kan dra in min egen lön. Men jag är också stolt över att jag driver en verksamhet som funkat sedan dag ett. 

Vilka viktiga lärdomar har du fått från din entreprenörsresa? 

Min första insikt var att inte glömma bort att ha kul. I början sade jag ja till allt och jobbade bara för pengar, jag glömde av att ha roligt i mitt företagande. En annan viktig insikt var att sätta gränser, jag var så otroligt duktig på att sätta gränser som anställd. Men plötsligt kommer jag på mig själv med att både jobba helg och kväll, klienterna fick helt styra min kalender. Så det var både en viktig insikt och en övning att säga nej, att börja dra gränser, både inför klienter och inför mig själv.

Om jag skulle ändra på någonting så önskar jag att jag haft en mentor eller en företags-bästis. Jag kände mig så otroligt ensam och det hade varit skönt att ha någon att hålla i hand när man ger sig ut på en ny resa.

Jessica Hjert

Vad ser du för fördelar och nackdelar med att vara entreprenör?

Jag älskar nästan allt med att driva eget, men särskilt friheten, att kunna styra min dag och välja mitt arbete. Och att inte behöva fråga om lov när jag vill starta upp nya projekt eller gå långpromenader på dagtid.

Det som har varit svårt har varit ensamheten, att inte ha kollegor. Eftersom jag arbetar väldigt mycket med att lyssna och hjälpa andra, insåg jag ganska tidigt att det fanns ett stort behov av att möta människor som också frågar hur jag mår och att skratta (det gör man inte när man är ensam). Ibland har jag nästan velat ta en anställning, bara för att få arbetskamrater och för att få dricka morgonkaffe med någon. 

Däremot tycker jag inte att jag offrar något med min nuvarande verksamhet, tvärtom. Jag har mer tid och energi än tidigare. Men förut när jag drev företaget vid sidan om en anställning offrade jag mycket. Jag jobbade kvällar och helger och tackade nej till mycket. 

Till andra entreprenörer 

  • Tro på dig själv och tänk positivt. Begränsa inte dig själv med negativa tankar. 
  • Fundera efter vilka dina kunder är och nätverka där de befinner sig
  • Nätverkande tar tid och energi, lägg in nätverkande i din kalender så att du gör det regelbundet
  • Ha ett bollplank. Köp rådgivning eller coaching, hitta en företagsvän, eller leta upp en mentor via nyföretagarcentrum eller Almi. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv