Entreprenörden logo

Sommarinspiratören Maja Roslund – grundare av People & Culture Sverige AB

Knivstabon Maja Roslund kommer ursprungligen från Härjedalen och spenderar sommarmånaderna i härliga Östhammar. Allra helst med nära och kära där närmaste familjen består av dottern som bor i London och sonen som efter flera års studerande i Luleå nu bor i Solna. I februari 2014 donerade Maja en njure till en av sina bröder, en stor livshändelse som gav flera ringar på vattnet. Vill du läsa mera om deras historia, gå gärna in på MOD:s webbsida  – MerOrganDonation eller på deras instagramkonto där Maja gjorde en ”instatakeover” i juni 2019.

På fritiden finner man henne ofta i något projekt i huset eller sommarstugan eller på en spinning cykel. Hon uppskattar och prioriterar egentid och vila, i balans med att umgås med familj och vänner, gärna över god mat och ett glas rödvin. Maja kallar sig själv en ”självlärd hobbysommelier på lagom nivå”. 

Maja Roslund – grundare av People & Culture Sverige AB

Vad tycker du är viktigt och vad driver dig?  

Det är viktigt för mig att utmana begränsande normer. Orättvisor av alla slag kan göra mig riktigt upprörd och att inte agera är inget alternativ. Allas lika värde är en självklarhet för mig. Jag vill bidra till att förändra attityder med det jag gör, framför allt när det gäller vad vi kvinnor anses göra och inte göra. Jag accepterar inte patriarkatet och normerna kring det. Många säger att jag är modig, men jag vill nog mer beskriva mig som orädd. Jag vill ha en snällare och mer accepterande värld. En annan stor motivationskraft är att se andra individer växa, oavsett vad det gäller, det är fantastiskt! Utöver det är jag en levnadsglad person som är nördigt intresserad av hjärnan och beteenden och hur det blir till ledarskap. En av mina styrkor är att jag är holistisk och långsiktig i det jag tar mig för. 

People & Culture Sverige AB

Maja äger och driver HR konsultbolaget People & Culture Sverige AB. Där tar hon uppdrag som interim HR chef, HR konsult, coach samt organisationsutvecklare. Utöver det föreläser hon och håller i utbildningar inom ledarskap, både formellt ledarskap samt självledarskap. I självledarskapet är beteenden fokus, varför vi gör som vi gör och hur vi kan ändra på det och förändringsledning är en av hennes styrkor. 

Ledarskap har alltid funnits som intresse. – Jag var alltid den som ville påverka och jag hade jag svårt att acceptera dåligt ledarskap redan från början i mitt arbetsliv. När jag ser tillbaka är det till stor del den drivkraften som tagit mig till att jag idag har privilegiet att jobba med olika former av ledarskap och ledare, i MITT bolag.

 – Det är coolt! 

Uppdragen har sedan starten varit i blandade branscher och i olika storlek av bolag. Allt från Ericsson med färdiga processer till start ups där Maja har ansvarat för att bygga och utveckla HR funktioner samt ledarskapet och kulturen i bolagen tillsammans med VD och kollegor i ledningsgrupp. Just nu är Maja på ett uppdrag på ett av Sveriges ledande bilvarumärken där hon leder ett projekt med syfte att se över ledarförsörjningen. – Det innebär möten med ledarna och dialoger om ledarskap måndag till fredag, kan inte bli bättre! 

Bredden i uppdragen är viktigt. Att få prova nytt. – Jag är fortfarande lika nyfiken på verksamheter och människor som jag var när jag började i yrket. Passionen för att göra skillnad är densamma.

Angående frågan om arbetsplats svarar Maja:

  • Som interimskonsult är mina uppdrag oftast i hybridform. Jag behöver interaktion med andra samtidigt som jag har ett behov av att jobba hemifrån så att hjärnan får bra förutsättningar för olika problemlösningar och tid och möjlighet att utveckla metoder och idéer. 

Majas personliga mål och hennes mål som företagsledare är samma. Och det är att göra skillnad, att kunna påverka saker så det blir bättre för både verksamheter och människor. Att lyfta andra till nästa steg i utvecklingstrappan och skapa möjligheter för tillväxt både genom strategiskt tänkande och hands-on engagemang. 

  • Framtiden ser jag som idag, jag har stor passion för det jag jobbar med och det finns mycket kvar att lära och göra! Författardrömmen börjar också ta form, utkastet till första boken är tänkt att färdigställas under 2023.
Maja Roslund – grundare av People & Culture Sverige AB

Resan till entreprenörskap 

Maja startade en enskild firma 2005 och avslutade då sitt jobb på SAS efter nitton år som anställd. Hennes första uppdrag med personalansvar var som vikarierande personalchef på Swedish Match. 

  • Det skulle egentligen vara i tio månader, men istället blev det sex grymt roliga år! Efter genomförande av både HR- och kulturtransformation vaknade jag till och tänkte ”Jag skulle ju bli entreprenör!”

Sagt och gjort, 2011 hoppade hon rakt ut från en VP HR & Internal Communication roll och där tog det sats. Enligt Maja kommer hennes dröm om entreprenörskap från en djupt rotad känsla av självständighet. Men också för att hon ville prova på olika saker och inte sitta fast i en roll och ett bolag. 

  • Jag hade även en övertygelse om att mina tjänster skulle kunna göra ännu bättre skillnad om jag paketerade dem på ett annat sätt, än i en roll som anställd HR chef. Min portfölj är bred och jag ville få möjligheten att jobba med olika delar. Sen insåg jag även att jag är mera fri att uttrycka mig i de frågor jag brinner för som egenanställd, vilket är viktigt för mig.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit och vilka lärdomar tar du med dig?

Jag är stolt över hela min karriärresa. Jag har en urkraft i mig som har funnits med under hela min resa och det är jag väldigt stolt över. Jag har alltid intresserat mig för ledarskap och människors respekt samt tillit för varandra. Till slut var det brist på ledarskap som fick mig att läsa vidare och byta karriärbana vid 36 års ålder. Det kom ur ”Det bör finnas andra sätt att göra det här på, så att människor mår bra och växer”. Det krävde mod att lägga om kursen med två små barn men var helt klart rätt beslut. Jag gjorde snabb karriär inom HR vilket ledde till att vi flyttade från Östersund till Knivsta.  Att sedan hoppa från ett välbetalt jobb in i entreprenörslivet krävde också mod, säger hon.  

Om jag stod inför samma val idag så skulle jag gjort allt likadant, bara att jag skulle göra det tidigare. Hoppa tidigare!

Vilka fördelar och vilka nackdelar har du haft erfarenhet av som entreprenör?

En fördel är självständigheten och den inre styrkan det ger att jag driver eget bolag. Även att jag kan styra hur mycket jag vill jobba. Ibland 100% eller mer och ibland deltid. 

I början hade jag svårt att beskriva vad jag hade att erbjuda. Jag ville så mycket och det blev spretigt. Nu är vägen ganska tydlig. Bolaget har utvecklats positivt, men visst har det funnits perioder där uppdragen lyst med sin frånvaro och då gäller det att hålla i. En annan nackdel kan vara att du väljer bort säker lön, pension och försäkringar, men jag hade rådgivare som hjälpte mig sätta upp det. Fördelarna väger tyngre.

Maja Roslund – grundare av People & Culture Sverige AB

Hur gör du för att balansera jobb och fritid? 

Jag väljer och prioriterar. Här kommer min syn på självledarskap in. Aktiva, medvetna val och prioriteringar gör att du inte sätter dig som offer. Ibland jobbar jag mer, och ibland tar jag igen det med att jobba mindre. 

Råd till andra entreprenörer 

  • Lyssna inte på för många andra. Rådgivare behöver man men inte för många. Det kräver sitt arbete att driva bolag, men det är enligt mig absolut värt det!
  • Tro på dig själv! Se till att ha bra människor omkring dig som du vet ger dig ärliga råd. Den andra sorten finns också, välj bort dem. Men framför allt, din egen inre röst är det starkaste du har. Lyssna på den. 
  • Var orädd, ha öppet sinne. Och tänk på att alla du möter kan vara en potentiell kund så var snäll och ödmjuk. Ge mer än du får och se till att njuta och ha roligt av resan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv