Entreprenörden logo

# 7– Thomas Ek, Del 1

thomasek_2Thomas är en tävlingsmänniska som hela livet har tävlat mot sig själv och strävat efter att överträffa sina egna förväntningar. Han brinner för entreprenörskap och är en sann inspiratör. Tillsammans med sin bror, Peter, har Thomas byggt upp OBH Nordica, ett av Sveriges mest framgångsrika varumärken. Varken Thomas eller hans bror, drömde om att bli rika eller ekonomiskt oberoende. De hamnade tidigt inom branschen köksartiklar och det var tävlingsdrivkraften som drev bröderna framåt. Utöver drivkraften tror Thomas att en av anledningarna till att bröderna Ek lyckades så bra är att de satt upp kortsiktiga mål som har varit möjliga att överblicka.

  • Hur var resan med OBH Nordica när du tittar tillbaka?

Omtumlande men helt fantastisk! Vårt fokus var redan från början att vara mer träffsäkra än våra konkurrenter. När man har detta fokus blir man snabbt “överinlärd”, vilket enligt många människor kallas för fingertoppskänsla, om vilka produkter som slår i Norden. Jag tror det enbart beror på erfarenhet genom att ha arbetat i samma bransch och med samma produkter under en längre tid. Magkänsla och fingertoppkänsla är samlade erfarenheter samt kunskaper. Jobbar man nära något och intensivt blir man duktig.

I företaget har resan inneburit i princip 30 års slit. Det började med ett litet företag i slutet av 70-talet, med en viss upparbetad plattform. Samtidigt har det varit väldigt uppoffrande då vi har älskat våra arbeten, men vi har gjort det med glädje och hjärta. Resan har inneburit bl.a. att vi behövt kartlägga fabriker först i Europa och sedan i Asien. Allt resande till fabriker och mässor har givetvis också inneburit privata uppoffringar. Givetvis för min egen men också för min fru och våra barn. Däremot är det alltid så med oss entreprenörer att vi oftast kommer ihåg det som har varit roligt, men det finns också stunder där man verkligen har varit utsatt och ensam.

  • Är det något du ångrar, t.ex. något beslut som togs eller att du var borta under den perioden?

Ja, jag har ställt mig den frågan många gånger. Borde jag ha gjort något annorlunda? Men jag tycker att jag har följt min drivkraft och vilja, och därmed gjort det jag önskat. Tyvärr går det inte att få ihop alla pusselbitar i livet på ett fantastiskt sätt. Det får bli mycket ge och ta. Jag har räddats mycket av min fru, då hon kunde tänka sig att vara hemma med våra barn. Hon har ställt upp på ett otroligt sätt och tagit hand om enormt mycket på hemmaplan. Jag hade då möjlighet att flyga runt till kunder, leverantörer och mässor. Samtidigt var det ett gemensamt beslut som vi har gjort och hon har balanserat upp min frånvaro på ett fantastiskt sätt. Därför har inte mina killar farit illa när jag har arbetat som ett svin.

IMG_1156Det är bra att ha en överenskommelse i en familj, men man måste ta vara på de utrymmen som finns för avkoppling och semester. Då får man se till att satsa på kvalitet istället för kvantitet, och göra det väldigt bra. Jag har gjort många uppoffringar men det har samtidigt vara väldigt mycket glädje, vilket har gjort att det har inte känns som uppoffringar när man väl är mitt i det. När jag föreläser trycker jag ofta på att arbetet är en stor del av livet, därför måste man hamna på en plats som ger energi och där man mår bra. Känner man inte glädjen måste man byta plattform!

När mina barn undrade om jag skulle vara hemma på julafton fick jag en tankeställare. Det ledde så småningom till att jag lät min bror lösa ut mig och jag slutade operativt. Jag tröttnade på att vara borta från min familj. Under det året fick jag ett välbehövligt break och tänkte – är det verkligen värt det? Men jag kom tillbaka och köpte tillbaka en mindre del aktier än vad jag hade från början.

  • Varför blev du företagare?

Jag och min bror blev anställda först och då fanns inte tanken att vi skulle driva företaget. Men vi skötte ganska mycket från början och det blev en naturlig övergång för oss. Det var absolut inte för att få mycket pengar eller känna att man är ”häftig”. Jag halkade in i företagsamheten och därefter tog vi över ägandet år 1986. Det var dock inte vår plan utan det öppnades en möjlighet och då tog vi chansen. Det var tur att bankerna på 80-talet ställde upp och lånade ut pengar, det hade varit svårare på 90-talet.

  • Hur började allt?

Första steget var när jag och min bror lånade pengar från banken för att starta ett nytt aktiebolag. Lånet gick igenom p.g.a. vår historik med företaget. Tanken var då att vi skulle köpa upp importfirman, vilket vi också gjorde. Däremot berättade vi inte det för våra kunder, för att våra konkurrenter inte skulle ha möjligheten att prata bakom våra ryggar. Under två år dubblade vi vår omsättning och sen började vi få ett rykte om att vara framgångsrika. Det var en bra strategi!

  • Hur har övergången varit från anställd till företagare?

Det har inte varit någon mental skillnad för mig om jag har varit anställd, egenföretagare eller aktieägare. Allt jag har gjort har varit på grund av mitt driv och min inställning har inte förändrats överhuvudtaget. Jag tror inte per definition att man blir bättre eller arbetar hårdare för att man blir egenföretagare. Min åsikt är att det är en personlig egenskap, har man fötts med ett driv så utvecklas det med tiden.

Jag tror inte att man ska gå runt och spela en roll oavsett vilken position man har i ett företag. Man måste vara ärlig med det man gör och representerar samt visa vem man är på både gott och ont. Det handlar om trovärdighet!

  • Tror du att det är svårare att starta ett bolag nu?

Ja, det tror jag. Men jag har dock inte startat mer än mitt konsultbolag nu och det är inte svårt. Tänker man istället på större bolag som ska byggas upp på sikt tror jag att det är svårare eftersom att det är så fruktansvärt mycket högre tempo. Nu är det mer krav och man måste vara mer förberedd på omvärlden. Det handlar också mycket om att man kommunicerar på andra sätt t.ex. via internet. För min del handlade kommunikationen på 70-talet om att jag postade brev till leverantörer och det tog i snitt 12 dagar att få ett svar. Nu sitter man med mail istället och blir förvånad om man inte får ett svar inom samma timme. Jag och min bror kunde hitta rätt väg då tempot i industrin inte var så hög. Vi agade alltid snabbare än konkurrenterna. Det var alltid mycket hårt arbete men snabbheten i processen var inte lika extrem som den är idag.

IMG_1920Det är också en skillnad i leverantörsledet. Förut fanns det fabriker som gjorde ett helt sortiment, men idag är fabrikerna mer specialiserade. Du måste t.ex. köpa vattenkokare från en fabrik och brödrost från en annan. Det gör att det blir mer komplext då det är fler kontaktytor som man bör ha kontroll över.

  • Hur tycker du man kan förebereda sig som bäst för att starta ett bolag?

Jag tror mycket på att innan man ger sig in i ett företagande måste man ställa sig själv två kontrollfrågor:

  • Kommer jag att kunna trivas med det?
  • Kommer jag tycka det är roligt om 10 år?

Det jag menar är att man inte ska ge sig in i en bransch utan att förstå eller gilla den. Tyvärr räcker det inte med en bra idé, man måste verkligen vara hängiven till det man gör. Är man det minsta osäker på idén måste man tänka igenom det en eller två gånger innan man tar ett beslut. Det krävs mycket för att lyckas och därför är det lätt att underskatta alla utmaningar och problem som man kommer att stöta på. MEN! Man får inte låta sig hindras utan det är när man hittar vägar runt problemen som man verkligen lyckas. Kan man finna ett sätt att erbjuda marknaden någonting som inte redan finns så ökar sannolikheten att lyckas.

  • Kan man födas till entreprenör?

Nej, för mig stämmer det inte riktigt. Jag tycker att man blir en bra entreprenör genom att lära sig. Jag var inte entreprenör i början utan blev det efter 10-12 år när jag verkligen kunde någonting. Man kan födas med ett driv och en stark ambition men det är först när man omsätter detta till action som man blir entreprenör, enligt mitt sätt att se det. Jag tror heller inte på att man skall ikläda sig en roll som företagare. Många tror att man plötsigt skall agera annorlunda för att man startat företag. Jag menar att man i alla lägen skall vara den man är. Då blir man en trovärdig ledare och får med sig sin omgivning. Visa din passion och vad du brinner för, låt kollegorna vara delaktiga och få ta ansvar. När alla samverkar åt samma håll kan det bli fantastiskt!

 

Imorgon får du läsa om hur Thomas byggde upp OBH Nordica. Välkommen!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv