Entreprenörden logo

Det visste du inte om factoring

 I samarbete med Eurocredit

Du har säkert hört talas om factoring. Många svenska företag drar nytta av möjligheten att sälja räkningar som ännu inte har betalats in. På så vis så kan pengarna för jobb komma in på en gång trots att kunden precis som vanligt får en månad på sig att betala. Det är factoringbolaget som tar hand om att driva in räkningen. De köper fakturor för att sedan sköta allting som har med betalningen att göra.

I och med att fakturan är ett av de populäraste betalningssätt som finns så finns det fortsatt behov av factoringbolag som kan snabba på kassaflödet. Här är några saker som du kanske inte visste om fakturaköp…

Fakturaköp är inte alltid samma sak som lån

Många tror att fakturaköp är samma sak som lån men så är det inte alltid. Det är inte nödvändigtvis så att du får låna pengar av factoringbolaget som har räkningen till din kund. Du kan sälja fakturor och få pengarna för dessa på en gång. Sedan så är räkningen factoringbolagets och du kommer inte längre att ha något med den att göra. Det här är en form av försäljning och inte ett lån!

Dina kunders kreditvärdighet är viktig

När du kontaktar ett factoringbolag för att sälja fakturor så kanske du tänker att de kommer att utvärdera ett möjligt samarbete baserat på din kreditvärdighet. Men så är det inte. Det är kundernas kreditvärdighet som får betydelse. Ett factoringbolag kommer inte att köpa en faktura som är för ett företag med problematisk ekonomi. De tar inte den typen av risker. Det går alltså inte att sälja vilken faktura som helst till ett factoringbolag.

Det går snabbare med fakturaköp än med företagslån

Då ditt företag behöver kapital för investering och utveckling så finns alltid möjligheten att ta ett företagslån. I en tid då alltfler små företag går i konkurs så finns det god anledning till att finna alternativ till investeringar. Det kan ta lång tid att lägga upp ett företagslån, tid som inte finns då ett företag måste komma på fötter snabbt.

Förutsatt att det finns en hållbar plan för utveckling så kan det gå mycket snabbare med fakturaköp och det här kan då vara en bättre väg att gå. Det kostar ju en hel del med lån och då de inte är snabba så kan man verkligen undra varför inte fler väljer att sälja fakturor då det går att få loss pengar på ett smidigare sätt med dessa.

Med factoring så spar du tid

Med factoring så kan du alltså slippa långa processer med banken för att få lån. Men det finns mer som gör att fakturaförsäljning kan spara tid. Ett factoringbolag kommer ju att betala för fakturan på en gång. Kanske till och med i samma stund som den ställs ut. Då behöver du inte vänta flera dagar, en månad eller mer på att pengarna för uppdraget ska komma in.

Tiden som sparas är viktig. För ett mindre företag så kan det här leda till att det går att ta på sig fler uppdrag och därmed öka omsättningen. Pengarna som kommer in kan användas till mer än att klara av de uppdrag som ligger inne. Mer krut kan läggas på marknadsföring och sälj. Då kan verksamheten växa mycket snabbare.

Många företag använder sig av tjänsten

Factoring är en mycket populär lösning då det behövs snabbare kassaflöde. Det är väldigt många företag som väljer denna lösning. Inte konstant men väl för perioder då pengarna måste komma in snabbare. Det här beror på att fakturaköp ofta är ett mycket bättre val än vanliga företagslån.

Factoringbolaget kan förbättra fakturahanteringen

I och med att ett factoringbolag har lång erfarenhet av att hantera räkningar så kan deras medverkan vara en fördel för din verksamhet. Ett sådant företag är Eurocredit som funnits sedan 1988. I regel kan företag likt detta erbjuda många olika upplägg. Därmed så kan fakturaköpen bli en fördel som dina kunder uppskattar då de får fler alternativ. På så vis så kan samarbete få ditt företag att verka mycket mer professionellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv