Entreprenörden logo

Hur ska jag lyckas som egenföretagare ?

Det är många gånger jag har ställt mig den frågan. Men jag undrar, hur mäter man att man har lyckas som egenföretagare egentligen? Vilka är kriterierna för att lyckas?

Många entreprenörer ger upp sina drömmar för tidigt. Inställningen att bara ge idéen några månader för att sedan ge upp, är ett dåligt koncept. Dock vet jag att vissa avslutar sitt arbete p.g.a. att resurserna har tagit slut. Men vissa ger upp för att det tror att man ska bli rik efter en kort tid…tyvärr fungerar det inte så.

Klara-maria-mach-15Efter att ha arbetat på Uppstuk i 2.5 år så förstår jag hur lång tid det tar att lyckas eller att ens få se ett resultat. Jag hade turen att jag kunde vända företaget efter 6 månader, men den enorma utmaningen var att jag var helt själv. Jag tror det är svårt för många att förstå hur det kändes att gå till jobbet med många stolar med enbart en som var upptagen, av en själv. Som person är jag väldigt beroende av att det finns många människor i omgivningen, därför var dessa 6 månader väldigt tunga. Under denna tid behövde jag gå in i “work mode” för att snabbare komma fram till målet. För mig var det värre att vara själv än att jobba 24/7. Jag visste inte när jag skulle lyckas, frågan var om jag skulle se resultat. Jag trodde även att “får man inte resultat direkt så är man sämst”, men så är inte fallet. Jag förstod snabbt att det är många faktorer som spelade in. Konkurrenter, köpbeteende hos kund och när budgetar sätts är bara några faktorer som spelar stor roll.

Allt mitt slit resulterade tillslut i att jag kunde börja anställa medarbetare. Jag vill att du som läser detta förstår att succéer som t.ex. Daniel Wellington händer väldigt sällan, men det är oftast dessa historier som lyfts fram. Tiden för att lyckas varierar väldigt mycket på bransch, företag och din egen timing. Man brukar säga att det tar i snitt tar åtta år för innovationsbolag och tre år för resterande företag att se ett resultat.

Du får inte ge upp för tidigt! En av mina före detta kollegor sa alltid “It’s not over until the fat lady sings” och det stämmer. Man ska inte ge upp förrän det verkligen ha skitit sig.

Jag vet inte när jag har lyckats eller hur jag ska mäta det men Lukas Graham sjunger i sin låt “I only see my goals, I don´t believe in failure” och det ska bli mitt motto för i år.

Vad ska du ha för inställning?

4 svar

 1. Hej! Visst är det lätt att känna sig misslyckad speciellt i mötet med människor som inte har erfarenhet av att bygga bolag. Det är många stenar som skall ligga på plats och det görs inte på en dag. Timpengen är inte hög och entreprenören tar ofta stor risk!
  Ann-Sofie, bygger varumärket Smart in the dark.

 2. Intressant blogginlägg tycker jag. Det är verkligen så att saker tar längre tid än man tror, det säger alla vi intervjuar till Doers Magazine. Själv startade vi i mars förra året och har planerat för att det kommer ta närmare två år innan vi kan leva på vårt projekt. Nu har det snart gått halva tiden, och det känns som om målet kan vara nåbart. Det svåraste med att starta eget tycker jag nästan har varit omgivningens förvåning – ska du leva i två år på sparkapital? Kommer det verkligen vara värt det? Kommer det ens funka? – Normen är verkligen inte att satsa på egna företag, utan att bli anställd.

  1. Hej Alice!

   Ja jag håller helt med dig… Jag får ofta höra “men vad ska du göra till hösten, du skaffar dig väl ett riktigt jobb?”
   Jag tror att bara man har viljan och passionen så klarar man sig!

   Kör hårt =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv