Entreprenörden logo

Mentor – vill du hjälpa mig?

I september skrev jag ett inlägg om min mentor och mina tankar kring mentorskap, som du hittar HÄR, men en vecka in i december fick jag ett mail om att förtydliga det ännu mer om hur man kan ”få” mentorer.

Klara-maria-mach-9Hittills har jag haft två mentorer, varav en som hjälper mig nu. Den första mentorn var en kvinnlig VD som stöttade mig under 1,5 år under min Uppstuktid. Vi träffades i snitt en gång i månaden men jag mailade vid behov och fick alltid svar inom en timme. Under våra möten gick vi igenom olika händelser och mina funderingar. Det som jag uppskattade var att det alltid också fanns tid för ”skitsnack”. Jag kunde alltid vara mig själv och prata om saker som jag upplevt och mina idéer och funderingar kring allt i mitt liv. Jag kände att jag verkligen kunde säga det jag tyckte  och tänkte. Kan du inte vara dig själv med din mentor kommer mentorskapet inte ge dig det du behöver, ett ärligt stöd. Är du inte trygg med den personen du ska få stöd från, måste du byta!  Min andra mentor har jag hittills haft under två månader och han är ett fantastiskt stöd för den nya resa jag påbörjat. Likt den första mentorn mailar vi vid behov och träffas en gång i månaden.
Funderingar du bör tänka igenom innan du skaffar en mentor:

 • Fundera på vad det är du vill ha hjälp och stöd med från en mentor
 • Fundera på vilka egenskaper du önskar att din mentor ska ha
  Hur lik eller olik ska personen vara dig?
 • Fundera på vilka erfarenheter du önskar att din mentor ska ha

Mina tips kring mentorskap:

 • Välj någon utanför din verksamhet.
  Dock behöver det inte vara någon främling utan det kan vara någon i din närhet
 • Försök känna dig trygg i personens sällskap
 • Se till att få ett ömsesidigt utbyte
  Glöm inte bort att du även kan hjälpa din mentor
 • Kom ihåg att det är du som är den drivande parten i ert samarbete. Det är du som ska styra samtalen utifrån det du vill lära sig och ha stöd i, inte tvärt om. Det är ditt ansvar att boka in tider och ta höra av dig när du vill ha extra hjälp.

I Uppsala finns det inte många offentliga mentorsprogram utan de sker oftast via en studentförening på universitetet eller via UIC eller ALMI. Det är dock inte särskilt svårt att få en mentor, utan det räcker för det mesta med att du frågar. Många personer med några års arbetserfarenhet vill gärna hjälpa studenter och intresserade och väntar på att bli tillfrågade. Därför är det största hindret ditt eget mod – så våga kontakta den där intressanta personen du vet om och vill ha som mentor, och berätta om varför du så gärna skulle vilja lära dig av just den personen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv