Entreprenörden logo

Har du funderat på mentorskap?

Hallå, hur ska jag göra här? Tänkte jag rätt?

Det är många frågor som ständigt snurrar runt i huvudet. Skulle det inte vara skönt att ha någon som hjälper dig med ”vanliga” frågor? Jag hade det själv tungt under det första året då jag hade så många funderingar, men jag hade egentligen ingen jag kunde fråga. Visst hade jag stöd från Uppstuks huvudägare men de hade aldrig drivit ett litet konsultföretag knutet till studenter eller universitet. Jag gjorde garanterat många fel och ibland även samma misstag flera gånger. I början hade jag svårt att be om hjälp, då jag var för stolt. Däremot märkte jag ganska snart att för att bli mer effektiv, är det ibland lättare att be om hjälp istället för att stå och trampa i vatten. En lättnad för mig var när jag skaffade en mentor. Min mentor är en kvinnlig VD som själv var med och startade upp sitt företag från grunden, och hennes bolag grundar sig i akademin. Klara-maria-mach-9

Det viktigaste för mig var att få en kvinnlig mentor då jag var omringad av män, både kollegor samt i styrelsen. Jag och min mentor träffades av en slump på ett mingel under våren 2014. Hon pitchade sitt företag men berättade även om hennes resa. När hon var klar så kände jag – henne måste jag prata med! Under detta mingel, ville alla prata med henne, som det alltid brukar vara.. Men jag gav inte upp – i slutet gick jag fram och frågade henne rakt ut ”skulle du vara intresserad av vara min VD-mentor”. Idag är hon fortfarande ett stöd, och det är skönt att ha någon att träffa då och då för att prata av sig en stund. För mig är det bra att prata med en person som är utanför verksamheten som kan se mina problem med andra glasögon. Hon ger många kloka råd men även tankeställare som man måste fundera på.

En mentor behöver däremot inte alltid vara samma typ av person som dig själv. Känn efter vilken typ av person du vill ha som inspirationskälla och stöd. Det är ofta en lättnad att ha någon form av mentor eller coach. Det behöver inte vara någon extern eller främling utan det kan vara någon i din närhet. Var inte för stolt, be om stöd!

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv