Entreprenörden logo

Intervju #10 – Anna Wikestedt Fällmar

IMG_2086Anna Wikestedt Fällmar är från Uppsala och har också studerat vid Uppsala universitet. Redan som gymnasiestudent visste hon att det var reklam och media som var drömyrket och efter examen på UU sökte hon sig till NRJ i Uppsala som säljare. Efter en tid på NRJ, både i Uppsala och Stockholm, började hon arbeta i Stockholm som säljare för TV4 Plus. Pendlingsavstånden gjorde att hon sökte sig tillbaka till hemstaden och det var där, på ett frukostmingel som hon av en slump träffade VDn för Relation och blev sedan anställd där som säljare. Efter några år blev Anna befordrad till projektledare för alla evenemang som Relation höll i. Efter ett tag kände hon att hon behövde ytterligare en ny utmaning och det resulterade i att hon tillslut blev anställd som VD för Relation. Men efter ett tag saknade Anna arbetet med eventen och bestämde sig då för att starta eget, resultatet blev Wikestedt Event.

 • Varför valde du vägen som egenföretagare från att ha varit anställd?

Jag tyckte att det blev för många internfrågor som VD och jag brann mer för event. Efter 10 år tillsammans får man en fin relation till sin arbetsgivare, så när jag sa upp mig och berättade att jag ska starta eget blev responsen ”Vi kommer att anlita dig direkt”. Jag sa därmed upp mig och hade min första kund redan från dag 1. Däremot så vet jag inte om jag skulle ha vågat starta eget om jag inte haft Relation med mig från början. Relation gav mig modet att testa. Det som hände är att jag har tagit russinen ur kakan – jag får arbeta med det bästa från Relation samtidigt som jag får arbeta andra personer och organisationer som ger mig ny inspiration. Det har lett till att jag är en lyckligare människa nu.

 • Har du behövt marknadsföra dig nu när du är egenföretagare?

Nej, egentligen inget alls. Jag har ett brett kontaktnät från mina tidigare anställningar som jag får användning utav nu. När jag avslutade min tjänst på Relation fick jag en otroligt fin avtackning och då informerades publiken även om att jag skulle starta eget. Det gjorde att jag fick gratisreklam för 500 personer direkt. Min marknadsföring är egentligen att nätverka. Jag har en enkel hemsida och har konton på sociala medier. Dock är det mer för att ha det och jag arbetar inte särskilt aktivt med dem.

 • Gör du egna event?

Nej, jag utför inga egna event som till exempel konserter eller liknande. Jag hyr ut mig själv som konsult och hjälper företagen med allt från bokning till att vara ytterst ansvarig under eventet. Jag utför inte allt själv utan samarbetar med mina favoritleverantörer inom bl.a. ljud och ljus.

 • Vilka är den främsta omställningen från att ha varit anställd?IMG_2088

Det är att man helt plötsligt endast har sig själv att lita på. Jag har bra självdisciplin och arbetar varje dag men jag fick tipset från en kollega, ”det är okej att ta det lugnt en dag, ha inte dåligt samvete”. Jag har inte kommit dit än men jag börjar närma mig.

 • Vad är det bästa med att vara egenföretagare?

Det är en lyx att kunna ta sig ledigt på en vardag om man vill. När jag väl tar mig ledigt tar jag sedan igen det på en kväll eller helg. Jag tycker det är så kul att göra det jag verkligen brinner för. De eventen jag arbetar med är otroligt varierande, vilket är väldigt skönt och hittills har det inte varit tråkigt.

 • Saknar du något nu som du hade som anställd?

Kollegor borde det naturliga vara att säga, men samtidigt är jag inte ensam då jag fortfarande samarbetar med dem idag. Jag skulle säga att jag är inne på Relation varje vecka och dagarna är i övrigt fulla av möten med andra kunder och leverantörer. Skulle jag däremot inte vara ute och träffa människor skulle jag nog känna mig väldigt ensam. Jag kan sakna att åka iväg på aktiviteter med någon. Förut hade jag alltid personer som kunde följa med på olika konferenser men nu vet jag inte riktigt vem jag ska ringa men nu är det inte lika självklart att vem man ska åka med. Jag brukar luta mig mot de olika nätverken som jag är delaktig i och frågar om någon är intresserad.

 • Samarbetar du med andra egenföretagare?

Ja och nej. Det främsta samarbetet har varit att jag bollar idéer med andra. För mig spelar det ingen roll om man är i samma bransch eller inte, men det är skönt att ha någon att prata med. Jag tror också det är viktigt att träffas lite då och då för att ventilera. Det förekommer däremot att jag träffar andra egenföretagare där viljan att samarbeta finns hos oss båda, men det gäller att få in uppdrag där ett samarbete passar.

 • Vad är ditt nästa mål?

Mitt mål är att ha få, men regelbundna kunder som jag kan arbeta nära med och mycket för. Som det känns just nu vill jag inte heller växa, utan jag vill vara kvar som egenföretagare. Jag har ingen plan på att anställa och jag har otroligt bra personer från mina nätverk som jag kan samarbeta med när det behövs.

 • IMG_2082Känner du dig som företagare och entreprenör?

Företagare! Det känns som att en entreprenör är lite överallt och är sprudlande. Entreprenören tänker att den ska vara i många olika städer och anställa massor av människor. Jag tycker att termen känns lite laddad. Det kanske kommer en dag då jag känner mig som entreprenör, men inte idag.

 • Annas bästa tips för dig som vill bli egenföretagare!
  • Ställ dig frågan ”driver du eget för att: tjäna pengar, arbeta med något du brinner för eller för att få mer tid?” Oavsett vad du väljer ska du tänka på det varje gång du förhandlar någon affär. Det är lätt att glömma bort, men för att lyckas måste du tänka på det varje gång.
  • Följ hjärtat – du måste arbeta med något du tycker är roligt. Väljer du en väg som får dig att må bra, kommer du kunna lägga ner hela din själ och resultatet blir bättre. Varumärket du bygger upp påverkas även av de uppdrag du tar.
  • Skaffa dig ett bollplank! Det är bra om du skaffar dig en mentor eller någon mer erfaren som du kan diskutera idéer med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv