Entreprenörden logo

Sluta vara kåt!

För ett tag sedan överhörde jag ett par unga grabbar som diskuterade framtiden. De hade precis börjat studera vid universitetet och hade en ordentlig plan på vad de ville göra i sitt liv. En av killarna skulle bli statsminister, en skulle bli entreprenör och den sista skulle bli VD. Alla tre hetsade varandra om vem som först skulle bli rik. Det intressanta var när de började diskutera arbetsuppgifterna. Alla tre var eniga om att de visste arbetsuppgifterna för en statsminister och en entreprenör (skulle gärna vilja höra vidare diskussion om deras syn på en entreprenör) därför började de istället diskutera en VDs roll. En av grabbarna frågade killen som ville bli VD, vad en sådan egentligen gör. Svaret löd: ”Nja inte mycket, typ säga åt människor vad de ska göra.” Jag var nära på att vända mig om till gänget och skrika SLUTA VARA SÅ HIMLA TITELKÅTA!

Att vara VD handlar om så himla mycket mer än bara att säga åt folk….Läs min lista med för-och nackdelar med att vara VD HÄR. Jag har träffat många företag som anser att problemet med många unga (ja, jag tillhör också den gruppen) är att de är extremt titelkåta. Det jag har fått höra är att många snabbt vill bli chefer, direkt efter examen och men har inte förståelsen för att det krävs mycket djup kännedom om verksamheten för att vara en bra chef, något som inte universitetet kan lär ut.

Du måste ha erfarenhet innan du kan bli en högt uppsatt chef. Akademin lär dig teorin, men livet lär dig tillämpningen! Varför blir jag upprörd över det här? Jo, för jag har känt av detta problem vid flera tillfällen. Vid en anställningsomgång till säljchef på Uppstuk hade jag få sökande. Jag förstod inte riktigt varför, arbetsbeskrivningen lät lockande. Jag ändrade sedan titeln till Vice VD, utan att ändra beskrivningen – ansökningarna välde in. Varför är titeln så viktig? Är inte vad du arbetar med och det du presterar viktigare?!

Mitt tips till dig är:

  • Börja där du kan och var med och bygg upp verksamheten. Vill du bli VD eller chef, så kan du bli det men du måste kämpa dig till det. Ingenting är gratis. Det finns ingen entreprenör som inte sliter som ett djur för att uppnå sitt mål – gör det du också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv