Entreprenörden logo

Intervju #14 – Jonathan Rudman

Jonathan Rudman är en Ölandskille med mycket energi som också klassar sig till en entreprenörd. Han är känd på Öland som ”innebandyJonathan” då det var på det viset han började sin resa genom att engagera sig som tränare och även som styrelseledamot. Samtidigt, under gymnasiet, fick han upp ögonen för UF, där han sålde egendesignade t-shirts. Han fick även pris för en av 200 främsta unga entreprenörer. UF-företaget betydde mycket för Jonathan och på detta sätt började han sin entreprenörsresa. Efter gymnasiet började han arbeta på UF i Kalmar, nu studerar han på Handelshögskolan i Stockholm och driver eget företag som konferencier på olika entreprenörsevenemang i Sverige. Ett mål som Jonathan har är att en gång i livet vinna priset ”Årets ölänning”.

 • Varför började du driva UF-företag?

IMG_2118Dels för att det var en del av ekonomikursen så jag hade inget val, men sen hade jag även två fantastiska vänner som var väldigt taggade på UF-företagande. När vi slog våra kloka huvuden ihop kunde det inte bli fel.
Tidigare hade jag ingen kunskap kring företagande eller entreprenörskap, men det var klockrent!

 • Hur kom det sig att du började arbeta på UF och vad gjorde du där?

Efter mitt UF-företag var jag kvar i själva ”UF-bubblan”. Entreprenörskap och UF tilltalade mig då väldigt bra, vilket gjorde att jag ville fortsätta. En annan anledning var att jag ville att fler skulle få uppleva den känslan och resan som jag hade gjort.

Min anställning var skolinformatör vilket innebär att jag föreläste på skolor om varför och vad det innebär att driva UF-företag. Dessutom projektledde jag även ett projekt som vi kallade för Sommarföretag UF.

 • Vad lärde du dig från UF-tiden, både företagandet och anställningen, som du nyttjar idag?

UF-företagandet var först en kul grej och lärdomarna kom kontinuerligt. Jag tror att när jag har fått lite distans till det, kan jag se vad jag egentlige lärde mig. Från UF-företagandet lärde jag mig inte konkreta delar som till exempel bokföring utan det var mer kunskap om vad entreprenörskap och företagandet innebär. Förutom förståelsen var det mycket insikter om vad som krävs för att driva bolag.
Från anställningen är det mer kunskap om bland annat vad som krävs vid stöttning av entreprenörer. Jag har även fått lära mig mycket kring kommunikation och nätverkande som jag använder mig av idag.

 • Vad hände efter din UF-tid i Kalmar?

Kunskapen som jag fick från att driva UF-företag, att vara anställd på UF i Kalmar och allt från innebandy gjorde att jag blev nominerad och därefter vann priset årets affärskreatör 2012. Det gjorde att jag fick en plats på Handelshögskolan i Stockholm. Men jag fortsatte att engagera mig kring entreprenörskap och jag genomförde ett projekt som jag kallade ”Entreprenördarna”. 

 • Vad är ”Entreprenördarna”?

Allt började med mitt stora intresse av entreprenörskap. Just den resan började med att jag och min vän Joacim hade en månad över under våren. Vi bestämde oss för att resa i världen och samtidigt göra något vettigt. Vi funderade på resan borde kunna knytas samman med entreprenörskap, och vi bestämde oss för att åka till USA. Resan blev en blandning av turism och inspiration av entreprenörer. Vi deltog bland annat på Startup Weekend i New York och besökte Spotifys kontor och väldigt mycket mer.
Planeringen började redan i september året innan och visionen var att göra en stor aktivitet. Vi ville filma och blogga om allt för att visa upp för dem som inte kunde följa med. Men vi märkte att tidsmässigt höll det inte ihop så vi satsade främst på att uppleva allt själva.IMG_2116

 • Hur lätt var det att få kontakt med entreprenörer och Startups?

Jag fick en känsla att det är lättare i USA än i Sverige. Entreprenörerna var väldigt intresserade och vill gärna ta emot oss. Kulturen var väldigt häftig. Skillnad från Sverige var att de ville visa upp mycket och tyckte det var roligt med besök. Jag känner inte att det alltid är på samma sätt här i Sverige.

 • Vad är ett Startup för dig?

Startup för mig är ett företag som har en skalbar affärsidé som fokuserar på exponentiell tillväxt. Jag vill inte säga att det enbart är inom TECH men jag skulle inte klassa en cykelaffär till ett Startup. Jag tänker mig också att tillväxt knyts till globalt tänk. Det handlar för mig om att växa snabbt och mycket.

 • Kommer det en resa likt denna snart igen?

Ja men det tror jag. Jag är väldigt sugen på att fortsätta att utforska entreprenörskap utanför Sverige. Drömmen är att kunna sälja in det likt ”Filip&Fredrik” när de var ute och reste i ”Jorden Runt på 6 steg”  eller som Felix Herngren gör ”Stör en ingenjör”, kanske man kan göra ”Stör en entreprenör”. En annan idé är att göra någon form av produktion kring ”Svenska entreprenörer i världen”.

 • Kommer du att starta ett företag inom en snar framtid?

Haha, pass. Förmodligen, men jag vet faktiskt inte när…Jag har många idéer så vi får se vad det kommer landa i. Dock behöver inte jag starta det själv utan jag vill gärna göra det med någon annan.

 • Känner du dig som företagare och entreprenör?

Jag är inte företagare, än. Om jag skulle starta ett företag och ha några anställda, då skulle jag vara företagare samt entreprenörer. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra. En företagare blir jag om jag kan leva på mitt företag och samtidigt kan betala lön till andra. Nu skulle jag däremot säga, i det vida begreppet, att jag är en entreprenör. Det baserar jag på hur jag är och mina personliga egenskaper.

 • Vad är ditt mål med entreprenörskapet?

Det finns två mål, ett personligt och ett affärsmässigt.
Jag mår bra i entreprenöriella miljöer och målet för mig själv är att fortsätta må bra samt att fortsätta ha kul i det jag gör. Samtidigt vill jag utvecklas som person och se världen, vilket jag tror jag kan göra via entreprenörskapet. Min framtidsvision är att sitta som en gammal man vid brasan och berätta fantastiska historier för mina barnbarn om mina äventyr. Men för att göra det måste jag uppleva saker.
Mitt mål affärsmässigt är att själv, eller med någon, vara med och skapa ett stort bolag som påverkar människor på ett positivt sätt.

 • Jonathans bästa tips för unga entreprenörerIMG_2121
  • Fråga – Viktigt att förstå att man aldrig komma kunna allt. Men för att utvecklas och när man inte kan/förstår måste man våga fråga. Enda sättet att lära sig eller få kontakt med människor är att fråga!
  • Gör – Ju yngre man är desto mer ska man göra. Det är viktigare att säga ja till saker än att säga nej och då missa möjligheter.
  • Reflektera – Det är viktigt att stanna och reflektera kring sitt entreprenörskap. Tänk följande, mår jag bra, trivs jag och hur har jag agerat. Frågorna kommer göra att du utvecklas snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv