Entreprenörden logo

Kritik, pest eller lycka?

Hur reagerar du vid kritik? Blir du leden, arg eller förtvivlad? Jag är väldigt känslomässig och min reaktion blir en blandning av olika känslor: t.ex. leden- för att jag inte gjorde rätt, arg- för att jag inte hade förstått mitt misstag,förtvivlan- för att jag känner mig misslyckad. Däremot har jag börjat känna ”glädje” på senare tid när jag får kritik. Den främsta anledningen är för att utan kritik så utvecklas jag inte. Lever man i en värld där man tror att allt man gör är det bästa alternativet, kommer man aldrig att komma utvecklas eller växa som person.

Men det svåra är att hantera och/eller ge kritik. Jag tänker ibland, usch..hur kommer personen att reagera nu? Personer hamnar ofta i försvarsställning och jag vet inte alltid hur personen kommer att reagera. Försvarsställningen kan man däremot träna bort på olika sätt. Jag tror inte det finns ett rätt sätt utan förändringen måste anpassas efter individ. Det första steget är däremot att bli medveten om hur man reagerar vid kritik. Vid medvetet agerande utvecklar man sitt beteende då man förstår att ens handlingar inte anses positivt av omgivningen. I boken Tändvätska skriver Annika att det är viktigt att visa att man tar åt sig av kritiken och vill förbättras. Hon skriver att ordet ”förlåt” börjar bli verkningslöst om man inte visar en förändring på sitt beteende.

Var inte rädd att ge kritik till någon. Däremot måste du tänka återigen på VEM som är mottagaren. Dina ordval påverkar hur personen uppfattar situationen. Se till att det är konstruktiv kritik och inte påhopp! Du behöver inte vara hård, men ärlighet varar längst. Är det ett beteende som måste ändras, är det bättre att du säger något än ingenting alls!

Du kommer att få kritik när du pitchar din idé – omvandla det till en styrka!

Tips – Boken Tändvätska av Annika R Malmberg Hamilton beskriver bra om hur kritik kan få människor att växa. Läs den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv