Entreprenörden logo

Näthat

Efter 3 intensiva juldagar så börjar jag återigen reflektera, denna gång kring näthat ? Innan jag åkte till Nyköping såg jag Morgan Allings tv-serie “Morgan Mission” som visualiserade näthat och mobbing i en högstadieklass – serien gjorde mig förbannad ? då jag inte förstår hur en annan människa tycker det är okej att skriva hatiska kommentarer till en annan person eller hoppas att någon ska dö ?!?! HUR KAN MAN ÖNSKA DET ?!?? Varför?!!? ?
Jag funderar även vad har gjort att dessa personer tycker det är okej att skriva något sådant via sociala medier. Känner dem sig beskyddade och anonyma? Känner dem sig kaxiga för att de inte behöver säga det rakt ut?

Igår träffade jag två av mina vänner som jag gick tillsammans med på gymnasiet och vi diskuterade just näthat. Jag är 25 år och började gymnasiet för 9 år sedan, då fanns Facebook men alla hade inte konton där. Näthat var inte vanligt, men jag är säker på att det förekom. Dessvärre kunde vi  peka ut människor som fortfarande ger oss rysningar när vi ser dem på gatan, efter alla deras kommentarer under vår skolgång. Mobbing finns alltid och det finns alltid människor som känner sig bättre att trycka ner andra. Däremot har jag fått uppfattningen om att mobbningen är extrem nu, tack vare alla sociala medier. Med digitala verktyg har mobbarnas ord kommit fram snabbare och starkare ?
Jag tänker tillbaka bara på de första två månaderna när kommentarer rullande in på löpande band från diverse medier – “när ska du fixa dina fula tänder” “sluta tro att du är något, du är bara en bluff” osv… det kom absolut värre kommentarer (men det är inte det som är poängen) och det gjorde mig extremt ledsen ? men efter familjestöttning kunde jag vände det och slog tillbaka. Profiler som öppnar upp sig blir sårbara med ruttna kommentarer men för ungdomar som bara vill vara sig själva kan dessa kommentarer förstöra ett liv ?

Därför ☝? har jag tre uppmaningar,
1. Skärp er med näthatet, använde SM till att skriva bra saker
2. Skriv något positivt till en person som du har kommenterat något neg till
3. Vill du skriva något hatiskt till en ungdom, skriv till mig istället så får du smaka på annat!

2 svar

  1. Hej Hjalmar!
   Tack själv, jag tycker det är jättebra att ni skrev om det i er kandidatuppsats. Ju fler som skriver ju fler uppmärksammar detta. Bra gjort 🙂
   Hälsa även det till Emil!

   God fortsättning och gott nytt år!
   Vänligen
   Klara-Maria, Entreprenörden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv