Entreprenörden logo

Säljer du dig?

Hur är du med sälj? Kan du sälja din produkt, din tjänst och dig själv? Du borde fundera på dessa tre frågor.

Har du en supertoppen produkt eller tjänst men inte klarar av att ”sälja in dig” kommer du ha svårt att attrahera investera eller köpare. Kunder, oavsett om det är företag eller privatpersoner, går väldigt mycket på känsla, vilket gör att de inte kommer köpa något av dig om du enbart säljer din produkt. Det jag menar med att enbart sälja produkten är att enbart sitta med ett manus och läsa det rakt av, utan känsla för mottagaren eller för omständigheterna. Sådana försäljare/entreprenörer/privatpersoner kan man ibland bli lite irriterad på!

Förra veckan fick jag ett samtal från en försäljare av billotter, de ville att Uppstuk skulle vara med att sponsra. Jaha, tänkte jag och lät försäljaren få två minuter till att presentera sitt koncept. Efter 15 MINUTER hade personen fortfarande inte kommit fram till poängen, utan istället rabblade upp massa delar som var helt oväsentliga. Jag kunde inte låta bli att lägga ifrån mig telefonen under några minuter för att testa försäljaren och som jag misstänkt märkte försäljaren ingenting. Det är inte själva idén med billotterier som gör mig irriterad, utan för att det var ett så dåligt sälj. Försäljaren försökte inte inkludera mig eller ta reda på vem jag var. Under de 15 minuterna som personen fick prata fick jag alltså inte en enda motfråga och när jag tydligt berättade att jag inte var intresserad började försäljaren läsa upp nästa manus om ”fördelar med billotterier”. Det var inte ett det bästa jag hört, men vad vet jag.. personen kanske ringde sitt första samtal och man blir alltid bättre av att träna.

Känner man sig osäker ska man alltid be om att få coachning och feedback. Man kan också be att någon ställer upp och agerar ”kund” så att man får lära sig utan att först behöva vara i en pressad situation. Det är alltid lättare att sälja när man har bra frågor att ställa.

Lärdomar ifrån detta?

  • Bjud in till dialog inte monolog
  • Ta avstånd från manus, använd dig utav dina egna ord
  • Känn av situationen och mottagaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv