Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Alexandra J.B

Alexandra J.B arbetar som personlig mental tränare i Lund genom sitt företag – Alexandra J.B. Hon drivs av friheten som kommer av att vara egenföretagare. Alexandra är 32 år ung och bor tillsammans med sin sambo, hund och två katter. Det största intresset utöver att se andra människor att utvecklas är att resa och uppleva nya platser. För att varva ner utövar hon yoga eller lagar mat och umgås med vänner.

Företagaren Alexandra J.B

I grunden har jag en beteendevetenskaplig utbildning med inriktning psykologi och en treårig grundutbildning inom teologi. Jag är sedan 2014 utbildad personlig mental tränare och arbetar idag som detta. Jag började med att starta företag av en ren slump under juli 2011. Ett dödsfall i familjen gjorde att många av mina ursprungliga planer grusades, jag gick från ett kommande jobb som forskarassistent till att starta en trädgårdsfirma. Som sommarjobbande student hade jag fått jag tipset att skaffa företagsskatt eftersom det skulle generera mer pengar. Utan några förkunskaper startade jag firma, tacksamt påhejad av min sambo och hans familj som alltid drivit företag.

Jag drivs av friheten och som jag för första gången upptäckte något år efter att jag fått min företagsskatt. Jag kunde bestämma hur mycket och var någonstans jag ville arbeta –  jag var “in charge” själv något år efter att jag startat mitt företag.. På den känslan började jag sedan bygga mitt nya företag som mer gick i linje med min utbildning inom psykologi. Där blev personlig utveckling och mental träning en passion och ytterligare en drivkraft adderades – att se människor växa. Eftersom jag älskar att resa och uppleva nya platser byggde jag verksamheten för att vara så platsoberoende det bara går. Det bästa med att driva företag är möjligheten att kunna göra det jag älskar, är bra på och sedan kunna leva på det – det är en helt fantastisk känsla!

Företaget Alexandra J.B

Jag var 25 år när jag började driva företaget Alexandra J.B. Verksamheten syftar till att hjälpa människor utvecklas och leva i sin fulla potential. Att gå från good to great, att må och fungera bättre. Som mental tränare hjälper och stöttar jag individer i sin resa mot att höja sin prestation, självkänsla, att nå personligt uppsatta mål med mera. Jag försöker inspirera andra att bli tryggare i sig själva och att inte bry sig så mycket om vad alla andra tycker och tänker. Därav har jag skapat hashtaggen “krossajantelagen” på Instagram!

Att vara företagare – inte alltid helt lätt

Min entreprenörsresa kan beskrivas som en berg-och-dalbana. Ena veckan har det gått jättebra och allt har flutit på medan andra veckor varit helt döda. Vissa månader har varit fantastiska inkomstmässigt, andra botten Det är sådant man lär sig att plana ut efter en tid, både känslomässigt och ekonomiskt. Emellanåt har det varit rejält jobbigt vilket har krävt ett pannben av stål, men det är en del av företagsresan. Alla företag oavsett bransch har toppar och dalar av olika slag, det kommer ingen undan. 

Det svåraste under min entreprenörsresa har varit att våga ta betalt för min kompetens. De första åren kändes det extra jobbigt, speciellt när kunder ansåg att jag var för dyr. Det är svårt det där, du behöver ta skäligt betalt samtidigt som du behöver kunder som kan betala. Det var tufft under lång tid men med åren växer självförtroendet och kunskapen om vad som är rimligt och inte. Idag är det inte ett problem, vilket är jätteskönt.

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Jag skulle säga att jag offrade min tilltänkta karriär inom universitetsvärlden för att gå min egen väg, vilket kanske är ett lite annorlunda svar. Allt var redan utstakat för mig och vilken väg jag skulle ta, så när det inte blev så hade jag svårt att förlika mig med det under ett par år. Företaget var då bara en praktisk grej som gjorde att jag kunde jobba och ta ut lön. Men när jag till slut lyfte blicken och började se möjligheterna med att vara företagare istället för forskare började saker och ting hända. Jag tog också beslutet att jag var tvungen att göra antingen det ena eller det andra, det gick inte att få den friheten i arbetet som jag önskade på universitetet. Det var definitivt ett par år av sorg över att livet blev så annorlunda men idag, åtta år senare, ångrar jag mig inte en sekund.

Har du några tips till nya företagare?

Jag ser många som önskar gå från anställning till att bli egenföretagare som säger upp sig direkt. När företaget sedan inte rullar på i den takt de trott och det är skralt med pengar, så blir det ett personligt nederlag som kan vara svårt att komma över. Vill man starta ett företag som man ska kunna leva på, oavsett bransch, behövs uthållighet, tålamod och en plan. Vilket läge kan vara bättre än att fortfarande ha en anställning på ett antal procent och bygga företaget vid sidan av tills det bär sig?

Mina tips till andra företagare är att förstå att jobbet med att driva företag är att befinna sig i konstant utveckling, och som företagare behöver du vara villig att följa med i den utvecklingen. Både du och din affärsidé kommer att testas och om någon av dem inte håller behöver justeringar göras. Du måste våga ifrågasätta dig själv, utveckla dig själv och våga förändra om företaget inte bär sig. Det är att vara modig och mod behövs om du vill bli framgångsrik, vad än framgång innebär för just dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv