Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Producingdesign

Entreprenören Ida Acha kommer från Södermalm i Stockholm och har startat företaget Producingdesign. Ida är 30 år ung, älskar musik och långa vandringar i naturen! Hon har bott i Kina i över fem år och kan både prata och skriva kinesiska. Mellanmjölk har aldrig varit något för Ida, hon vill tänka utanför boxen istället för att följa normer! Trots att hon är extremt familjekär bor hon idag i Marbella och driver sitt företag därifrån.

Från student till Producingdesign

Mina föräldrar kom till Sverige från Iran som unga och även om jag är född i Sverige så har jag präglats mycket av den fantastiska iranska kulturen, speciellt när det kommer till det akademiska. När jag tog studenten visste jag inte vad jag ville gör med mitt liv så min pappa föreslog att jag skulle plugga ett språk istället för att jobba. Han gav mig tre alternativ: Japan, Kina eller Korea. Jag valde att köra på Kina då man under den tiden pratade mycket om kinesisk export och deras blomstrande ekonomi. Så jag flyttade dit och började studera mandarin för nybörjare för att sedan gå vidare till att studera företagsekonomi. Det var tufft och ett år kuggade jag nästan alla mina tentor, men efter fem och ett halvt år kom jag hem med en examen i både affärskinesiska och business.

Under min tid i Kina hann jag jobba på Nellys produktionsbolag samt arbeta som konsult inom textilproduktion. När jag kom tillbaka till Sverige jobbade jag på flera olika bolag men slutade alltid rätt snabbt då jag aldrig trivdes. Till sist hamnade jag på ett bolag där jag arbetade som produktionsansvarig. Jag hade fantastiska kollegor men tyvärr också en chef med osunda värderingar och som utövade härskartekniker. Kollegorna drevs till vansinne, grät och gick in i väggen. Det var där och då jag fick nog och valde att starta ett eget företag – företaget Producingdesign lanserades i Sverige 2017!

Företaget Producingdesign

Mitt företag Producingdesign är ett produktionsbolag inom textil vilket innebär att jag jobbar som agent till olika företag. Jag har fabriker i Kina och mina kunder är allt ifrån influencers som valt att starta egna varumärken till etablerade modemärken eller banker som behöver merchandise. Det var exempelvis Producingdesign som tillverkade morgonrockarna till Klarnas Snoop dogg-kollektion. Vi hjälper kunder att realisera sina idéer genom att kunderna ger oss sin design och vi sedan tillverkar produkterna.

Mitt mål med verksamheten är att skapa ett företag som ger anställda det jag aldrig fick. Jag vill skapa ett företag där man litar på sina anställda och inte jobbar enligt det traditionella sättet. Jag anser exempelvis att man inte behöver jobba åtta till fem för att få saker gjorda, därför sätter man sina egna timmar hos mig. Det är även viktigt för mig att skapa en arbetsplats där man peppar och stöttar varandra, ingen ska behöva må dåligt av att jobba på mitt företag. Om man driver ett bolag som bara handlar om pengar kommer det inte finnas någon lojalitet från medarbetare och kunder. Det måste alltid finnas ett djupare värde i det man gör och pengar får inte vara den enda drivkraften.

Att driva företag från Spanien

Jag jobbar från Marbella men reser en hel del till andra länder för att träffa kunder. Mitt företag är ännu inte registrerat i Spanien men jag trivs väldigt bra med att jobba härifrån då tempot är helt annat. Klimatet i Sverige är stressigt och människor har sådan press på sig att leva upp till många olika krav. I Spanien är det ett lugnare tempo och det enda kravet du behöver leva upp till är dina egna – med andra ord har man mer sinnesro här än i Sverige. Det är inte alls lika hetsigt. 

Entreprenörskapets utmaningar

Det jag har fått offra för att vara entreprenör är tiden som läggs på relationer. All tid jag fått över från studier och jobb har jag lagt på min familj, och detta har gjort att vänner blivit lidande och vänskaper förlorats.

Utmaningar och svårigheter som entreprenör har varit att skapa förtroende hos kunderna. Många har ifrågasatt mina kunskaper om Kina och det finns ett bristande förtroende för kinesiska produktioner. Jag har ofta fått höra att Kina levererar dålig kvalité eller inte arbetar på miljövänliga sätt, vilket är så fel! För det första så får du vad du betalar för, om du knappt betalar något kan du inte heller förvänta dig hög kvalitet. För det andra satsar Kina väldigt mycket på miljön. De har skapat flera olika lagar för att reglera utsläppen och en myndighet kontrollerar att lagarna följs genom att göra oanmälda besök hos fabrikerna.

Fördelar med entreprenörskapet

Det positiva med att driva företag är att man skapar arbetstillfällen och att företaget blir som ens bebis. Man bygger något helt från grunden och förhoppningsvis får man sedan se det bli något stort. Den kicken är oslagbar! Jag drivs också av att hjälpa människor att verkställa sina idéer och drömmar. Jag mår bra när andra mår bra och jag blir motiverad av att se andra människor följa sina drömmar. Det är fantastiskt att jag genom mitt yrke kan hjälpa människor med sina drömmar och nå sina mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv