Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Grounded Factory

Iman Malmberg är 32 år gammal och bor i Stockholms innerstad tillsammans med sin sambo och barnen Celine och August. Iman älskar att utöva yoga och tillbringar mer än gärna sin tid på kvartersstudion Altromondo eller vid stången på Sthlm Barre. Intresset för yoga är så starkt att hon har startat ett företag som säljer yogamattor – Grounded Factory! När hon inte sysslar med yoga uppskattar hon att måla i konstateljén på landet eller att vandra i naturen.

Hur startades företaget Grounded Factory?

Jag startade företaget när jag var 27 år och mammaledig med mitt andra barn. Det var någon gång 2015 när jag inte kunde sluta tänka på hur det skulle vara att designa snygga yogamattor. Det fanns helt enkelt inte snygga yogamattor på marknaden och jag bestämde mig för att det skulle bli min mission! Jag älskar att se idéer ta form och liv. Mode är ett fantastiskt sätt att uttrycka sig på och jag vill att den känslan ska återspeglas till yogamattan. 

Från att ha en ganska spretig bakgrund knöts allt ihop när jag lanserade Grounded Factory. Egentligen har jag aldrig haft några entreprenörsdrömmar men vill man ta fram egna produkter så finns det inget annat alternativ. Jag hade ingen erfarenhet av att ta fram produkter och fick börja bokstavligen från “scratch”. Man kan säga att jag började som en ofrivillig entreprenör men att jag har verkligen har lärt mig att älska det. Det har varit världens bästa resa och jag är så glad att jag hoppade på den!

Grounded Factory – ett ekologiskt och hållbart företag

Verksamheten är främst inriktad på yogamattor i trendiga mönster som tillverkas på ett ekologiskt och hållbart sätt. Alla produkter är veganska och klädesplaggen är etiskt tillverkade. För oss är det viktigt med estetiskt snygga produkter utan att behöva tumma på humanistiska frågor eller miljöaspekter. Vi vill visa att hållbart mode är coolt och snyggt samt att det är vägen framåt. Vi har bland annat precis lanserat snygga hårsmycken med fina yoga-citat på och matchande “mamma-barn”-mattor i fina leopardmönster. Målet är att skapa världens snyggaste yogavarumärke där yoga möter mode!

Utmaningar under entreprenörsresan

Det jobbigaste under entreprenörsresan skulle jag säga har varit stressnivån. Mental ohälsa drabbar alla men det känns som att det finns en hög representation bland egenföretagare. Arbetsbördan har stundtals inte varit hanterbar och jag har försökt vara på många platser samtidigt. Man förväntas vara någon slags stark supermänniska när man egentligen bara vill låsa in sig och gråta ibland. Baksidan med företagandet är just pressen man har på sig själv. Personligen känner jag att det känns mindre tungt i bröstet efter att jag har börjat röra mig i kretsar och nätverk med kvinnliga “start-ups”. Där kan jag känna att alla sitter i samma båt, folk stöttar och uppmuntrar varandra utan att döma. Idag tillhör många av dessa kvinnor de personer jag umgås mest med och på ett sätt kan jag känna jag att jag har hittat hem. 

Vad är det bästa med att driva företag?

Det finns så mycket positivt med att driva företag men bland det bästa skulle jag nog säga är den personliga utvecklingen. Man blir sjukt effektiv och proffs på att lösa i princip alla problem. Utöver det tycker jag att det bästa med att driva företag alla möten med olika människor! Många blir involverade i varumärket, det kan vara allt från influencers, yogalärare eller eventplanerare till personer inom andra företag som man samarbetar med. Det blir som en fin synergi där alla hjälps åt. Jag vet, det låter lite för bra för att vara sant men om man bygger upp ett bra nätverk av människor och lär sig vara generös med sin tid får man otroligt mycket tillbaka!

Har du några tips till företagare och entreprenörer?

Ett misstag många gör i början är att de tro att det behövs en väldigt genomtänkt och utvecklad idé innan man börjar. Jag tror inte att man behöver ha den där perfekta planen, det är bättre att bara köra. Det är oundvikligt att misstag sker men det är då man lär sig och utvecklas. Mina tips till nya företagare är att lita på att du är där du ska vara och att leva din passion, “walk the talk”. Du är verkligen ditt varumärke och ditt företag, det tog mig alldeles för lång tid att förstå detta. Var stolt över det du gör och sluta aldrig vara passionerad. Det är därifrån drivet kommer och utan den stannar allt upp. Driv företaget med hjärtat och lita på att du själv vet vad som är bäst för dig. Lita på dig själv och din magkänsla, det kan inte upprepas för många gånger.

Andra tips till nya företagare är att alltid vara ödmjuk och att alltid behandla människor väl oavsett vem de är och hur mycket eller hur lite de kan ge dig. Med det sagt behöver du ändå markera dina gränser för att inte låta någon köra över dig. Jag har aldrig upplevt att man så öppet diskuterar andra vänners jobb som när man jobbar med eget företag. Plötsligt är det okej för alla att tycka till och komma med tips på saker man aldrig frågat om. Om jag skulle gjort om min entreprenörsresa hade jag velat lära mig att välja vilka råd jag ska lyssna på tidigare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv