Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Floworkers

Malin Jilkén är en 36-årig entreprenör som alltid velat sprida sköna vibbar omkring sig. Hon är en livsnjutare som förutom två företag nu även ska utbilda sig till yogalärare. Hon bor i Sundbyberg med sin hund och älskar att hitta på äventyr i vardagen. Hon passar på att jobba från Portugal där hennes föräldrar bor så ofta hon kan. Hennes mindset är Go With The Flow och det har tagit henne långt.

Starten på Creativity by Malin

Jag hade ingen aning om att jag är född till att vara entreprenör, men det visste mina vänner och min familj. Så de blev inte lika förvånade som jag när jag tog klivet och startade eget. Det var hösten 2012. Jag stod vid ett vägskäl i karriären. Jag hade just gjort slut med tv-branschen, där jag bl. a. jobbat som tv-producent och säljchef. Jag ville inte vara kvar i produktionsbolagsvärlden som har ett rätt tufft arbetsklimat med vassa armbågar. Så jag sa upp mig utan att ha en plan. Jag behövde en förändring. Men vad skulle jag göra nu? Kalendern var tom. Jag var 29 år och hade ingen aning om vad jag skulle bli när jag blir stor.

Min kompis sa åt mig att packa resväskan och följa med på en tjejresa med inspirationsnätverket 4good till Mallis. Det var det bästa beslutet jag tagit. Där på takterrassen hamnade jag i en solstol bredvid Carina Sunding, VD för 4good. Samtalet började med att jag ville höra mer om hennes story men slutade med en anställningsintervju, där Carina frågar om jag vill vara deras nya webbredaktör. Men, de hade inte möjlighet att anställa, utan jag var tvungen att fakturera… Innan jag tackade ja ringde jag mina föräldrar – som genast ropade “Äntligen! Nu är det du som blir företagare Malin!” Ett beslut som visade sig vara helt rätt. 12/12/12 registrerades Creativity by Malin och jag var företagare! Jag frilansade inom kommunikation och marknadsföring. CV:t fylldes på med helt nya erfarenheter, bl. a. som poddproducent för premiären av Sunshinepodden med 4good. Ett superkul projekt! Jag har även gjort flera webbtv-program, skrivit böcker, jobbat som copywriter, fotograf, filmare och redigerare innan jag hann blinka. Det var som att jag var på precis rätt plats, för jag fick hela tiden nya uppdrag i alla möjliga sammanhang. Det här med att vara egenföretagare var ju riktigt kul!

Juldagen som förändrade allt

Jag har alltid försökt njuta av min vardag så mycket som möjligt. Men så kom den där dagen som för alltid kommer att förändra mitt liv. Det var juldagen för tre och ett halvt år sedan. Jag fick en plötslig kraftig allergisk reaktion av julmaten, jag började hosta, hade frenetisk klåda över kroppen, blev helt röd och fick svårare och svårare att andas. Halsen svullnade nästan igen. Ambulansen kom i sista stund och jag hade upplevt min första anafylaktiska chock. Tyvärr var det inte den sista. Jag åkte in och ut från sjukhuset närmaste halvåret och det var verkligen en kämpig period. 

Idag har jag lärt mig att leva med allergin, äter en strikt diet och sakta har de allergiska reaktionerna blivit färre och färre. Jag bär med mig adrenalinsprutor i handväskan jämt utifall jag får en reaktion igen. Och det är en utmaning att vara sjuk när du konsultar – för timmarna måste ju in ändå. Men mina kunder har varit väldigt förstående och jag har alltid lyckats hålla mina deadlines trots allt. Jag är faktiskt tacksam för den här resan, för den har visat för mig ännu mer om hur viktigt det är att ta vara på livet här och nu – för du vet aldrig vad som kan hända. Vi måste njutjobba och ha de bra alla timmar vi spenderar på jobbet. Att välja rätt uppdrag med rätt människor som kollegor blev ännu viktigare.

Starten på Floworkers

När jag sprang på Anna Sundström på ett nätverksmingel för två år sedan sa det klick direkt. Vi förstod att vi båda var i ett vägskäl då vi ville förändra hur vi arbetar idag. Båda ville hitta ett mer hållbart sätt att jobba på idag, med konkreta verktyg för hur vi ska hantera alla distraktioner som vi har omkring oss (läs: öppna kontorslandskap, mobilen, mailen, notifikationer, irriterande kollegor, ineffektiva möten…) för att vi ska ha energi kvar när vi kommer hem. Vi måste ju göra något att stoppa trenden av sjukskrivningar. Vi tog en långlunch och några månader senare grundade vi Floworkers AB.

Verksamheten Floworkers

På Floworkers inspirerar vi och föreläser om hur man hittar sitt fokus på jobbet med hjälp av Work Flow-metoden. Den består av smarta knep vi själva har samlat på oss genom åren och är väl förankrad i senaste hjärnforskningen. Vilken känsla! Att få göra skillnad!

Vi anordnar Work Flow-Days hos företag där vi hands-on lär ut metoden medan alla jobbar med sina egna arbetsuppgifter. 100% av alla som har testat på Work flow-metoden rekommenderar den vidare. Är lika pirrigt varje gång vi läser utvärderingarna. Nu jobbar vi för att skapa Flow-areas på företag dit medarbetarna kan komma när de behöver jobba koncentrerat i flow.

Malin är ”Go with the flow”entreprenör!

Jag är entreprenör. Företagare, vet inte, känns inte lika naturligt att kalla mig för det. Kanske för att jag jobbar med hjärtat mer än med långsiktiga tio-årsplaner som jag tänker att en företagare gör. Jag följer min intuition. Go with the flow har alltid fungerat för mig. Tur är väl det – annars hade jag inte vågat göra hälften av allt jag fått göra som entreprenör. 

Mitt driv är att äga min tid. Att själv trivas och ha kul på jobbet – och även inspirera mina kollegor att ha det bra på jobbet. Jag är stolt över att jag är orädd och vågar hoppa på nya uppdrag utan rädsla för misslyckande. Min filosofi är helt klart trial and error – jag tackar bara ja till uppdrag där jag känner att det är tillåtet att göra misstag, för det är då du lär dig. Det är den inställningen man måste ha när man jobbar med marknadsföring och kommunikation idag – marknaden och beteendet ändras så fort, även kanalerna där du kommunicerar. Så du måste våga testa nytt, med risk att det kanske inte kommer att lyckas.

Och nu har jag just tagit ett till stort kliv. Jag ska börja en utbildning för att bli yogalärare i höst. Jag vill fortsätta att sprida ett inspirerande lugn och goda vibbar till människor omkring mig. Göra skillnad för att vi ska ha det bra. Det är redan många som har hört av sig till mig och sagt att de vill yoga med mig – men hjälp, jag har ju inte ens börjat utbildningen än! Jag blir så rörd att det jag gör uppskattas av andra. Det är ingenting jag tar för givet. Så vem vet, kanske blir det ett tredje företag framöver.

Malins tankar om företagande

Det positiva med företagandet är att du äger din tid och ansvarar för att skapa förutsättningarna för dig själv på jobbet. Du kan inte skylla på någon annan – bara på dig själv om det inte går bra. Vilket gör att man inte blir lat. Däremot är ovissheten och ansvaret att dra in lönsamheten det tunga. Du har så många hattar: du är säljaren, marknadschefen, leverantören, VDn, ekonomichefen, receptionisten, vaktmästaren, IT-chefen, städaren… you name it. Men det är ju också det som är charmen – att du får påverka.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Att inte ha sparat en buffert som ger ett lugn, utan har en förväntan att omsättningen ska kicka igång direkt. Skapa dig lite tid genom att spara pengar som du kan använda under tiden du startar upp din verksamhet.

Malins tips till entreprenörer/företagare

Förr i tiden tipsade jag allt och alla att starta eget. Men jag har med åren förstått att det inte passar alla. Om du behöver mycket trygghet och stabilitet så skulle jag rekommendera att du hittar ett heltidsuppdrag över lång tid som du kan hoppa på direkt. Det krävs ett stort driv och engagemang att starta företag, se till att ha rätt team omkring dig som stöttar dig när du tvivlar på dig själv. Det kan komma tunga stunder – men vet du? Jag tycker det är helt klart värt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv