Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Karin Holmström Art

Karin bor på Bergsgården – ett brunt vackert trähus från 20-talet med kakelugnar och stor tomt nära naturen. Här lever hon med sin älskade man och deras två barn. Där har hon även sin ateljé och verksamhet. Förutom kärleken till konsten, det vackra, att söka djupare och förstå mer om att vara människa har hon fantastiska vänner, älskar upptåg, resor, utforska livet och har en nyvunnen hobby: att spela tennis.

Starten på Karin Holmström Art

Konsten valde mig, det ledde efter en tid till att starta företag. Ärligt talat trodde jag inte att driva företag var något för mig, förstod hur hårt arbete som krävs och jag hade en fantastisk anställning på HMs inköpskontor. Men till slut kunde jag inte stå emot, längtan att testa blev större än rädslan. Det var efter första stora utställningen på Ulfsunda slott med Madeleine Santiago hösten 2014 som saker sattes i rörelse. Inom loppet av tio minuter hade jag sålt slut på alla målningar, responsen var överväldigande, huggsexa om verken. Kraften i måleriet hade fördjupats efter sorgen av min pappa som dog i cancer 2009. Skapandet som varit en slags terapi för mig, märkte att jag vidareförmedlade känslor till andra. Personer som precis som jag ville ha fördjupning, resa inåt, lära mer och älskade skönhet.

Den natten kunde jag inte sova. Tankarna på högvarv, går det leva ett liv i konsten, driva eget företag? Jag hade en fantastisk karriär och kollegor men världarna hade svårt gå ihop, hinna med och samtidigt vara närvarande med familjen. Landade i att jag kommer ångra om jag inte provar. Går inte att vänta på sedan när hjärtat brinner och kroppen vill vara i skapandet även om jag hade små barn samt tankar om hur det skulle gå ekonomiskt. Men det gick, går bättre än bra! Jag är konstnär på heltid sedan snart fyra år och bidrar lika mycket till hushållet som min man. Med nyfikenhet, passion, lust och ödmjukhet.

Verksamheten Karin Holmström Art

Karin Holmström Art hjälper människor ta del av vacker konst, att se det som en del i sitt liv sin utveckling, resa inåt. Våra hjärtan är inställda på att skydda det vi älskar. Jag vill få människor att se, känna, reflektera och utvecklas. Livet är en kraft av energier och vi behöver ta ansvar för den energi vi för in i världen till andra. Mina teman hänger samman med mänskligheten, vad vi kan lära av de vilda djuren, människas natur och den urbana staden. Jag porträtterar och söker en känsla, ofta om sårbarhet, känslighet, styrka, våga. Mitt senaste tema är ”Fearless”, om att våga gå emot motståndet, möta våra rädslor. Ofta står djuren modell i mitt måleri då de vilda djuren är, lever, agerar och vi kan lära av dem. En resa till Sydafrika som student lämnade avtryck. Jag strävar dock efter att ett verk inte ska vara helt färdigt, kallar det figurativt abstrakt och att det fortsätter hos betraktaren att se och tolka.

Jag skapar och ställer ut min konst genom gallerier, säljer via Karin Holmström Art på nätet och min ateljé. Brukar ha Öppen ateljé i november varje år för en mer personlig visning.

Min konst har visats på TV och jag har ställt ut på konstrundan i Skåne, runtom i Sverige samt utomlands i bl.a. London, Hong Kong, Paris, Bryssel och Milano. Säljer även inredningsprodukter sprungna ur konsten och print i små upplagor. Ett original finns endast ett av, processen tar sin tid och ibland flödar inte kreativiteten och då behöver jag ge utrymme att vänta in konsten. Processen lever sitt eget liv.

Jag håller även inspirationsföreläsningar om resan in till skapandet, vikten av kreativitet och hamna i tillstånd av Flow, finns bl.a. representerad hos Talarforum.

Karins företagsresa

Eftersom konst och skapande är sprunget ur mig personligen har det varit motstånd i mig att marknadsföra, visa mer av mig själv och konsten. Många tror jag är väldigt extrovert men jag har många sidor och älskar gå inåt, behöver det för att få fram konsten. Att hitta den balansen att vara företagaren och konstnären har varit och är fortfarande en utmaning. Att stänga av ibland och inte arbeta jämt då jag är företaget samt passionen för konsten var också en utmaning, gränserna suddas ut.

I början upplevde jag att jag försakade tid med vänner och min träning, men från att jag fyllde 40 bestämde jag mer utrymme för lek, träffa vänner så där har jag fyllt på. Tacksam för alla fantastiska nära relationer jag har idag. Var också snål mot mig själv i början, höll in på kostnaderna då jag inte visste om en utställning skulle sälja eller inte. Att bygga en buffert har hjälpt mig känna mer trygghet.

Däremot är friheten, känslan när du går igenom ditt eget motstånd, vågar och utvecklas det positiva med företagandet. Du bestämmer hur du ska investera, vilka du vill jobba med, produkter, projekt. Jag jobbar med flera välgörenhetsprojekt, bl.a. skänkt konst till The Perfect World Foundation, Jontefonden och Plan mot kvinnlig könsstympning. Att skapandet kan bidra med större summor till projekt som ligger mig nära hjärtat är det absolut häftigaste jag gjort.

Vad skulle du ändra om du fick göra om din företagsresa?

Våga be om hjälp från andra. Jag har alltid varit sådan som kan själv och det kostar på, främst i energi som går ut över de närmaste. Ta fler pauser och be om hjälp, ta in en coach, lägga ut saker på andra, outsourca, man kan inte vara bäst på allt. Jag arbetar mycket själv men har flera bollplank jag pratar med veckovis som stöttar och hjälper reda ut tankar.

Karins tips till entreprenörer/företagare

Våga, kör och misslyckanden är lärdomar. Jag har ofta fler misslyckanden än jag kan räkna bakom en fantastisk målning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv