Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Jobbéntren

Andrea ”Dea” Ahlenius är grundare och VD för Jobbentrén – ett företag som hjälper nyanlända ut på arbetsmarknaden och in i samhället. När Dea inte driver Jobbentrén gillar hon att röra på sig – helst utomhus. Vandring, segling, klättring, löpning: you name it! Dessutom älskar hon att laga god mat och bjuda hem vänner till sin lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Början på Jobbéntren

Det är ett ganska litet rum, men det är helt fullt – måste vara minst 80 personer. Här är människor från hela världen, och ingen av dem har jag träffat förut. Förutom Mark då: min tvillingbror som står alldeles bredvid mig. Jag tittar på honom och ser att han är lika nervös som jag. Men också taggad, vi ler mot varandra och jag vet att han tänker samma som jag: “vad är det vi har gett oss in på egentligen!?”

Vi är på en SFI-skola i Skärholmen, för att träffa nyanlända som letar jobb och presentera Jobbentrén, företaget vi just startat tillsammans. Idén är att hjälpa nyanlända att etablera sig, genom att hjälpa dem hitta jobb och ge stöd för att integreras i samhället. Så här i efterhand brukar jag säga att det var där och då, på vår första rekryteringsträff, som Jobbentrén blev verklighet. När vi var färdiga hade vi intervjuat alla i rummet, och jag var helt slut. Men också uppfylld av alla fantastiska människor. Den idé som jag och Mark hade kommit på hemma i mitt kök några veckor tidigare blev den dagen verklighet. I höst har Jobbentrén funnits i tre år. Sedan starten har vi hjälpt över 45 olika företag ta tillvara på potentialen och kompetensen hos över 90 nyanlända talanger. Av dem är 86% lyckade anställningar. Det är jag så otroligt stolt över!

Vad gör Jobbentrén?

Jobbentrén arbetar uppsökande för att hitta talanger: på t ex SFI-skolor och boenden för nyanlända. Sedan intervjuar vi i flera steg, och presenterar de allra bästa kandidaterna för våra samarbetsföretag. När du anställer via Jobbentrén får du stöd genom hela rekryteringsprocessen, och spar massor av tid. 

Efter lyckad rekrytering får den nyanställde en coach på Jobbentrén, som ger kunskap och vägledning att: 1) utvecklas på arbetsplatsen, och 2) integreras i samhället. Coachen träffar den nyanställde 2-3 gånger i månaden under första anställningsåret, och har löpande kontakt med arbetsgivaren för att samla feedback. Målet är lyckade anställningar.

Företaget är baserat i Stockholm och mottot är “Tillsammans skapar vi integration”

Vad har varit det bästa med att starta eget?

Alla fantastiska människor jag träffat på vägen. De nyanlända talanger vi hjälper få sina första jobb i Sverige: att se dem utvecklas på arbetsplatsen och integreras i samhället – det är därför vi startade Jobbentrén. Det finns så många solskenshistorier: personer som utvecklat sin svenska, fått nya svenska kompisar, tagit mer ansvar på jobbet, nått fasta anställningar och mycket mer. Ingenting slår känslan av att vara en del i så många människors utveckling framåt.

Lika kul är det att träffa alla fantastiska arbetsgivare, som tänker i nya banor när de rekryterar – som genom att arbeta med oss bidrar till en mer inkluderande arbetsmarknad. Och såklart… Det underbara teamet – personalstyrkan som är Jobbentrén. Utan dem vore inget detsamma: det hade inte varit i närheten av lika bra eller roligt som det är idag. Jag är glad att gå till jobbet typ varje dag, och det är tack vare att jag har kollegor som utmanar mig och som gör mig till en bättre kollega, chef och människa.

Vad är utmanande med att vara VD på Jobbentrén?

Att prova på saker jag inte gjort tidigare! Till exempel tyckte jag förut att det var läskigt att stå och prata på scen, men som VD/grundare måste jag göra det. Det var utmanande i början, och något jag fick jobba på för att komma över. Det är såklart också utmanande när vi möter motgångar. Det kan vara att det inte fungerar för någon av dem som fått jobb via oss, eller någon kollega som har det kämpigt. Men någonstans är det ju alla utmaningar som gör att man går till jobbet varje dag – och som gör att man kan utvecklas.

Framtida mål

Vi vill bli bäst i Sverige på att förse arbetsgivare och nyanlända med verktyg för lyckade anställningar. Det vi vill uppnå genom att behålla vår success rate på 86% – samtidigt som vi skalar upp. Vi vill få ännu fler företag att anställa (inom nya branscher), och i takt med det bli ett större team. Dessutom vill vi expandera till nya platser, i första hand Göteborg och Malmö. Vi vill fortsätta utveckla vårt coachningsprogram och få igång fler stora samarbeten med arbetsgivare som anställer i stora volymer. Som ni märker, jag kan fortsätta prata om det här… Vi har massor av spännande framtidsmål för Jobbentrén!

Sedan har jag såklart massa personliga mål också. En viktig sak för mig är att utveckla mitt ledarskap och vara en närvarande, tydlig och inspirerande chef både till det team jag redan byggt upp, men också framöver när vi ska bli ett större bolag. Jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta växa tillsammans med Jobbentrén. Tillsammans skapar vi integration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv