Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Josephine Bladh

Josephine Bladh är 33 år och bor i Göteborg med sin partner. Hon driver företaget med samma namn som arbetar med olika företag och organisationer med deras värderingar och samhällsansvar. Hon veckopendlar till Stockholm eller annan ort där hennes uppdragsgivare befinner sig. Josephine är en livsnjutare som gärna fyller vardagarna med god mat och dryck, samtal med vänner och konst. Hon uppskattar resor framförallt till Tanzania och att bära färgglada kläder.

Starten på Josephine Bladh

Efter ett halvår boendes i Tanzania gav jag min hjärna utrymme att tänka stora tankar, bortom normer. Det var det som krävdes för att skapa mig visionen och modet att hoppa fallskärm utan fallskärm, att starta eget! Jag registrerade enskild firma, idag aktiebolag, och fick starta eget bidrag – “the rest is history!”

De två huvudsakliga anledningarna till varför jag startade eget var att jag ville maximera min möjlighet att förändra världen, samt att hitta ett sätt att jobba utifrån den rytm jag presterar bäst i, detta är 4-2-4-2.

Josephine är den engagerade företagaren

Jag är företagare! Har en pitch om tio myter som entreprenörskap jag vill krossa. Identiteten entreprenörskapet är laddat med en hel del jag inte känner igen mig i. Jag ser mig som företagare – jag bygger bolag. Min drivkraft är att lyfta andra till den potential de har, en snällare värld, förflytta makt samt att radikalt förändra chefskap.

Min fysiklärare sa en viktig sak till i mig i högstadiet: “du är inte arg du är engagerad”. Jag är en energisk och positiv person men drivs av ilska över något. Just i företaget så har jag fått nog av:

 • Företag och organisationer som duckar för sitt samhällsansvar eller pratar om värderingar men inte lever efter dem.
 • Att vi alla har erfarenhet av en dålig chef.
 • Alla förändringar och omorganisationer som görs om och om igen utan att bestå. Jag har fått nog av konsulter som inte skapar märkbar skillnad för den som betalar.

Verksamheten Josephine Bladh

 Vi är transformativa konsulter som transformerar företag och organisationer genom att få dem att sätta ord på sina värderingar, axla större samhällsansvar, ha bättre chefskap och leva som de lär. Detta är tjänsterna: interimchefskap, chefshandledning, processledning samt konceptutveckling. Målet är samhällsförändring!

Josephines tankar om företagande

Alla baksidor har också sina fördelar, likt företagandet. Det jag tycker är baksidan med företagandet är:

 • Det är lätt att låta andra definiera hur det går, vad som är idén och vad du vill åstadkomma. Äg din egen berättelse!
 • Att en inte vet hur nästa kvartal ser ut, känsla av förlorad kontroll.
 • Svårt att veta när en är klar – en blir inte klar. Detta har gjort att jag jobbar lite mer än jag mår bra av.
 • Du måste behärska flera kompetenser som företagare: administration, strategi, leda dig själv. Detta gör att upplevelsen är att du lägger tid på saker som inte är din styrka.
 • Du behöver hela tiden pusha dig och jobba hårt. 

Men det finns mycket som är positivt också. Att få friheten att välja, köra och lära är härlig. Idag kan jag även med verksamheten jag maximerar hur mycket jag kan förändra världen. Förutom det tycker jag det positiva är:

 • Variationen
 • Att en alltid behöver jobba hårt och utmana sig själv.
 • Att jag aldrig står still.

20190502 Konung Gustaf V:s 90-årsfond firar 70 år i Bernadotte-biblioteket i Kungliga Slottet i Stockholm. Foto: Magnus Fröderberg

Om du skulle få göra om din företagsresa, vad skulle du ändra?

Jag är nöjd med min start men lade otroligt mycket tid på reflektion och måla upp processen. Däremot skulle jag ha tagit in redovisningsekonom tidigare och pushat mig själv att konkretisera mina tjänster.

Josephines tips till entreprenörer/företagare

 • Att axla ett samhällsansvar ökar lönsamheten
 • Ha en chefideologi och ha/var en modig chef
 • Hitta dina företagsvärderingar och lev efter dem, du ska se dig själv i spegeln!
 • Skaffa en mentor
 • Hitta ditt crew och börja sedan jobba hårt
 • KBK – kör bara kör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv