Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Bossbloggen

Clara Löfvenhamn är en naturknarkande ledarskapsnörd som precis har flyttat till mitten av Skåne där hon bor i ett hus med torn tillsammans med sin fästman och deras två små katter. Hon älskar äventyr och att upptäcka saker och ser verkligen fram emot att få undersöka deras nya hoods i sommar, äta god mat och hänga med familj och vänner samt spela brädspel.

Verksamheten – Bossbloggen

Jag utvecklar morgondagens ledare och har tre ben i min verksamhet. Dels jobbar jag som föreläsare och utbildare inom olika ledarskapsfrågor, dels arbetar jag som ledarskapscoach, mentor och rådgivare för personer som är eller vill bli chefer. Sedan driver jag också ledarskapsbloggen Bossbloggen med cirka sjutusen läsare varje månad och Facebook-gruppen Bossbrudar för kvinnor som är eller vill bli chefer.

Oavsett om du är chef idag eller drömmer om att bli det i framtiden kan jag bidra med att stötta, utbilda eller vässa dig i ditt ledarskap och mina ambitioner är att:

  1. bidra till ett mer sunt arbetsliv där vi inte jobbar oss sjuka 
  2. bidra till att Sveriges jämställdhetsutveckling går snabbare och 
  3. göra det på en global nivå i framtiden.

Clara – entreprenören och företagaren!

Jag har alltid varit sugen på att driva företag men det var inte förrän när idén Bossbloggen som pusselbitarna började falla på plats om hur jag skulle kunna göra det. Nu i sommar är det tre år sedan jag startade Bossbloggen och lite drygt två år sedan jag blev min egen chef vilket har varit vansinnigt häftigt. Företaget har gjort det möjligt för mig att kunna få göra skillnad för världen och jobba med det jag älskar på samma gång.

Jag är absolut både företagare och entreprenör! Entreprenörskap handlar om att hitta vägar ingen har gått förut och det har jag definitivt gjort med mitt arbete, haha.

Claras reflektioner om företagande

Det finns så mycket kring det positiva i att driva företag. Jag är så infernaliskt lycklig över att jag, när jag slutade min heltidsanställning, valde att satsa fullt ut på detta. Allt jag har lärt mig, alla fantastiska människor jag träffar, får jobba med och hjälpa och alla roliga saker en får prova på. Jag har aldrig innan haft ett jobb där jag både får vara kreativ och business minded på samma gång och det är enormt tillfredsställande.

Däremot blir företagandet lätt glorifierat! Exempelvis bilden av företagande som sprids friskt idag som den fullständiga friheten du har som företagare. Och ja, det kan vara en fantastiskt fri arbetsform med otroliga möjligheter och upplevelser. Men! Då gäller det att man har ett cashflow eller en ekonomisk trygghet i det man gör. Finns inte det eller om du bara jobbar på timpris ja, då är risken stor att det blir som om du vore anställd, med mer administration, utan alla tryggheter som en anställning kan ge dig och det pratas det inte lika mycket om. Om alls. En annan sak jag ogillar skarpt är att du, om du är själv, snabbt blir oumbärlig och det är inte hälsosamt i längden varken för dig själv eller ditt företag.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Ett av de vanligaste misstagen jag ser är att man tänker att det kommer svinsnabbt att få in kunder och kulor när man startar företaget. Och det kan det förstås göra men ofta tar det ett till tre, eller rent utav fem, år att etablera en verksamhet. Därför tror jag är viktigt att vi som driver företag är transparenta med hur ens tidslinje ändå har sett ut så vi kan underlätta för nya entreprenörer att få en realistisk start. Jag har kört i två år nu men jag har ändå bara börjat min resa.

Ett annat är att man inte tar sitt arbetsgivaransvar från dag ett. Även om det bara är du som är anställd innebär det att du är en arbetsgivare som har ansvar och skyldigheter för att du som medarbetare mår bra på jobbet.

Claras tips till företagare/entreprenörer?

Hmm… Jag har nog två. Det första är att skita i allt vad Jante heter och kör ditt eget race så länge som du gör det på ett sätt som är sjyst mot dig och din omgivning. Charlie Söderberg sa i en intervju att “priset du får betala för att inte göra som alla andra är att se ut som en idiot” och det är i min värld ett lågt pris att betala för att få må bra och leva det liv du vill ha.

Det andra är att ta hand om dig. Ingen kommer att tacka dig om du jobbar så hårt att du blir sjuk eller går sönder och du ska hålla hela din karriär och hela ditt liv. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv