Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Life&Career

Lena bor i Stockholm är 64 år och har två vuxna döttrar. Hon älskar att resa och få nya intryck, gärna till sol och värme. Lena tycker om att vara ute och röra på sig i naturen, träna, yoga, se filmer, umgås med familj och vänner. Ett stort intresse är färg och form, inredning och design. Lena läser mycket inom sitt yrkesområde psykologi, ledarskap, mindfulness, hjärnforskningen. Hon är intresserad av människor och ser gärna dokumentärfilmer.

Life&Career föds

Jag arbetade på Ericsson under 10 år (90-talet)  där jag var med om att starta upp Sveriges första interna karriärcenter. Där tog jag fram en metod för livs och karriärutveckling innan ordet coaching fanns i Sverige. Jag skrev två böcker om detta, vilket ledde till att jag fick många föreläsningsuppdrag runt om i Sverige, för Ericssons räkning. Jag hade parallellt med Ericsson startat en egen enskild firma (som jag arbetade med 20%)  och som jag började ta uppdrag i.  Jag kände att jag inte kunde komma längre i mitt arbete på Ericsson och ville ha nya utmaningar. Jag hade en kollega på Ericsson som startade eget och det inspirerade mig att själv våga ta steget. Så småningom växte den egna enskilda firman och 1997 blev det ett AB och 1999 sa jag upp mig på Ericsson för att helt arbeta i mitt företag Life&Career. Det arbetet vi/jag gjorde på Ericsson fick stor uppmärksamhet i pressen och jag blev/är ofta intervjuad i olika tidningar/radio. Jag har alltid ställt upp i media och har haft en stor nytta av det i mitt företag, ( att jag har setts i tidningar under många år). En period var jag Expressens karriärcoach.

Life&Career, verksamheten

Jag är utbildad legitimerad psykolog, psykoterapeut som arbetar som organisationskonsult i företag och organisationer med bl.a. ledarutveckling, karriärscoaching, teamutveckling, stresshantering, utmattningssyndrom samt utbildningar i coaching, mentorskap, svåra samtal, karriärutveckling, mindfulness.  Jag arbetar även med outplacement och second opinion. Jag var en av Sveriges första karriärcoacher 1992 och har coachat över 3000 personer i alla branscher. Jag skriver även artiklar på ledarskapssajen Motivation.se om bl.a. coaching, stress. Jag har även utvecklat on-line utbildningar(webbkurser)  i livs och karriärutveckling

Mitt mål är att kunna leva och försörja mig på det jag älskar att göra! Det har gått bra i snart 18 år, vilket jag är otroligt tacksam och stolt över! Men jag har jobbat hårt!

Kontoret, kan vara på resande fot

Jag arbetar i Stockholm där jag bor, men reser till andra ställen där mina tjänster efterfrågas.  Jag sitter i ett kontorshotell på Sibyllegatan och har promenadavstånd till mitt arbete. För mig är det bra livskvalitet att slippa sitta i bilköer och kunna gå till arbetet. Jag vill gärna ha nära till arbetet och eftersom jag då jag startade mitt företag var frånskild och hade huvudansvar för barnen ville jag inte ha för många resdagar. Jag ville kunna kombinera familj och arbete och vara flexibel.

Lena, företagaren och entreprenören!

Jag är både egen företagare och entreprenör. Egenföretagare är jag i form av att jag inte har en anställning utan måste se till att jag kan ta ut lön och försörja mig själv. Entreprenör är jag eftersom jag måste vara kreativ och hela tiden hitta nya sätta att utveckla mitt företag och hitta nya samarbetsformer.

Jag drivs av att ha frihet att själv bestämma och att ha en variation av arbetsuppgifter, roliga uppdrag och av att utvecklas själv. Jag drivs även av att utveckla andra och få hjälpa andra) både individer, grupper och organisationer). Jag tycker om att utbilda andra och få dela med mig av mina psykologiska kunskaper. I förlängningen vill jag bidra till en bättre värld där människor mår bra och  ett bättre arbetsliv och ledarskap.

Entreprenörsresan

Det svåra är att jag vara ensam och hela tiden måste tänka på allt. Allt från inköp av frimärken, till försäkringar, bokföring, kvitton, teknik till nätverka, marknadsföra, genomföra, utvärdera, skriva offerter och ta rätt pris, följa upp kunderna. Allt det som ligger utanför mitt kärnområde och som jag har tvingats både lära mig och göra. Det svåra är också att veta vad man ska investera sina pengar i för att företaget ska utvecklas och sälja bra. Är det utbildningar, annonser, nätverka, köpa vissa tjänster? Att fatta besluten själv. De senaste åren 4 åren tycker jag att den digitala marknadsföringen har blivit det svåraste att hänga med i. Tekniken går så fort att man hinner inte/orkar inte med.

Samtidigt har det varit jobbigt att inte veta hur mycket pengar man har på kontot nästa månad. Även om det går bra en period kan det plötsligt gå sämre igen, för att sedan gå bra. Ibland förstår man inte varför! Jag har arbetat hårt under mina 18 år och det blir en livsstil att ha eget företag. Jag kan jobba när jag vill och var jag vill. Men jag behöver resa utomlands på semester, gärna utan uppkoppling för att kunna koppla av helt. Det finns alltid något man kan göra i sitt företag.

Det jag offrar är min tid, men mitt jobb är också en hobby! Det är utvecklande, stimulerande och jag tjänar pengar på det. Jag har offrat tid med vänner för jag har inte orkat eller haft tid att tex spela golf eller andra aktiviteter.

Men jag skulle nog inte göra om så mycket. Fick jag önska skulle jag velat haft möjligheten att anställa några kompetenta säljare, PR människor, webbdesigners, WordPressproffs och Instagramproffs!

Vanliga misstag?

Att starta företag är som att föda barn och vara gravid. Det tar tid att hitta sin identitet som företagare och våga ta betalt för sina tjänster.  Det växer ofta fram när man ska göra sin hemsida och presentera sig själv. Vi ska ju leva på vårt företag och det kostar att ha ett företag. Man har många utgifter innan man har börjat att sälja något. Många kvinnor tror jag har svårt att ta betalt och har dåligt självförtroende.

Varför ska man driva företag?

Friheten! Självständigheten! Utvecklande och stimulerande! Jag lär mig nya saker varje dag!  Det ger mig meningsfullhet och kreativitet. Man skapar sitt eget varumärke. Jag har världens bästa jobb! Jag kan jobba både hemma och på kontoret eller hos kunden på ett konferensställe.

Men det är tufft att man måste göra allt själv om man inte har råd att köpa in tjänster eller anställa någon. I mitt jobb där jag möter människor varje dag i samtal, utbildningar behöver jag även vara på topp hela tiden och får inte ha en dålig dag!

Lenas tips till dig som vill driva företag

Att våga! Våga ta risker! Våga marknadsföra dig själv! Våga ta betalt! Tro på dig själv! Våga använda andra som bollplank. Var envis och uthållig. Ibland går det upp och ibland går det ner. Håll koll på dina kostnader och ekonomi.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv