Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Read the Label

Anna Rydegran är 28 år gammal och bor tillsammans med sin sambo i Vasastan, Stockholm. Hon älskar att vara ute i naturen och besöker gärna fina vandringsleder eller susar nedför skidbacken: där känner hon sig väldigt närvarande och hittar sitt inre lugn. Annars står hon gärna i köket – just nu är det indisk matlagning som gäller – och gärna med någon härlig podcast i öronen. Anna driver Read the Label där hon säljer sängkläder för den medvetna.

Read the Label – de första åren

Jag har drömt om att starta eget ända sedan barnsben. Båda mina föräldrar har drivit eget textilföretag i över 30 år, precis som min morfar gjorde nere i Göteborg på 50-talet. Så intresset för textilier och bra materialval började vid tidig ålder. Jag kommer ihåg hur vårt barndomshem var fullt med sängkläder i olika färger och materialval – hos oss bodde alla produktprover. För två år sedan bestämde jag mig för att starta eget och jag ville erbjuda världens bästa sängkläder. 

Jag satt uppe sena kvällar då jag fortfarande arbetade som PR-konsult och googlade efter långfibrig bomull, främst från Egypten och USA. Men längs vägen insåg jag att det inte enbart är längden på bomullsfibrer, trådtäthet eller vävteknik som definierar världens bästa sängkläder – det handlar om så mycket mer. En kväll kom jag över en artikel som beskrev bomullsindustrin som en av världens smutsigaste branscher där både människor och miljö påverkas negativt. En siffra som etsat sig fast är att 270 000 indiska bomullsbönder har tagit livet av sig de senaste 15 åren, en siffra som var helt omöjlig att ta till sig. Många av Indiens bomullsodlare lever under extremt knappa förhållanden och låga löner i kombination med dåliga skördar gör att dessa småodlare hamnar i ekonomisk kris och slutligen väljer att ta sitt liv. Dessutom är 55% av Indiens bekämpningsmedel kopplade till bomullsproduktion – trots att endast 5% av jordbruksmarken används till att odla bomull. Där och då bestämde jag mig för att skapa hållbara och etiskt producerade sängkläder, tillverkade med största omtanke för vår miljö och våra medmänniskor. Det blev startskottet för Read The Label som idag erbjuder sängkläder i 100% ekologiskt och Fairtrade-certifierad bomull. Vårt löfte är att alltid vara 100% transparenta och visa upp hela vår produktionskedja – från bomullsfrö till lakan. 

Dagens Read the Label

Read The Label erbjuder hållbara och etiska sängkläder i exklusiv kvalitet och minimalistisk design. Det jag vill åstadkomma med min verksamhet är att bryta ny mark och förverkliga visioner. Jag vill – tillsammans med våra fantastiska samarbetspartners i Indien – fortsätta arbeta för att motverka fattigdom samt stärka mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling.

Jag drivs av att skapa en positiv förändring i textilbranschen. I textilindustrin är det idag otroligt dålig insyn och beställningar görs utifrån ett ekonomiskt perspektiv, utan att man vet vem som ska producera produkterna, var någonstans, och under vilka förutsättningar. Hela 93% av världens klädföretag vet inte var deras bomull kommer ifrån, och 76% vet inte var tyget vävts, stickats eller färgats. Det ser tyvärr inte bättre ut när det kommer till sängkläder. Transparens är oerhört viktigt för att kunna skapa bra arbetsvillkor i alla leverantörsled. Ökad transparens leder till en mer hälsosam textilindustri där vi kan stärka människors rättigheter, motverka fattigdom och säkra bra arbetsförhållanden.

Utmaningar under resan

Jag har saknat en sparringpartner och någon att bolla mina idéer med. Det kan kännas ganska ensamt att vara sin egen chef. Jag är otroligt tacksam för min familj och vänner som stöttat mig längs vägen. Idag ser jag till att ta kontakt med andra entreprenörer och företagare för att äta lunch tillsammans och utbyta idéer och tankar. Det är otroligt värdefullt. Om jag hade kunnat göra något annorlunda hade jag ändå inte ändrat någonting. Självklart har jag gjort många misstag, men med det kommer också värdefulla lärdomar. 

Det bästa med att driva företag

Du har möjlighet att förvandla din dröm till verklighet och arbeta med något du brinner för. Det är ett äventyr där ingen dag är den andra lik – det finns massvis med möjligheter samtidigt som det är roligt och utmanade. Du skapar ditt eget liv och äger din egen tid. Dessutom växer du som person!

Annas tips

Jag tror att många inte kalkylerar för vad som verkligen krävs för en långsiktig överlevnad. Många har inte tillräckligt med respekt för den ekonomiska delen och underskattar att saker tar tid. För att lyckas måste man vara uthållig och räkna med att allt det tar mycket längre tid än vad man initialt tror och hoppas på. 

Det är viktigt att vara uthållig, målmedveten och ha en positiv inställning! Ta med i beräkningen att det tar längre tid än beräknat innan verksamheten blir lönsam. Se därför till att ha en plan för ekonomin det första året. Håll i pengarna, tänk smart och använd företagets resurser på bästa sätt. Sedan tror jag inte att många arbetstimmar är resultatet för att bli framgångsrik – fokusera på kvalitet framför kvantitet. Och följ din magkänsla! Stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv