Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Rhubarb forest

 

Julia är 32 år och bor i Örebro med hunden Buddha och sambon Erik. Hon älskar att resa, yoga och surfa. Saknade efter hunden blir dock alltid stor på resorna så nu är planen att köpa en folkabuss och bygga om till Campervan att packa in både surfbrädor och hund och bege ner till södra Frankrike.

Rhubarb forest föds

Företaget startade jag för att få utlopp för min kreativitet. Jag älskar att fota och skapa. Från början hade jag en blogg, men att bara få många följare kändes inte tillfredsställande. Jag bestämde mig då för att jag ville starta ett företag för att kunna skänka delar av vinsten till olika organisationer som gör världen till ett bättre ställe.

Rhubarb forest, verksamheten

Rhubarab forest är en webbshop som skänker 10 % av vinsten till olika välgörenhets organisationer. Jag kallar det “Nothing but good vibes project by Rhubarb forest”.

I webbshopen hittar du vackra och fantasifulla smycken, kimonos, väskor och drömfångare. Tanken med det jag säljer är att det ska vara vackra ting som inte följer trender, utan att köparen ska vilja ha dem länge för att de är vackra och talar till en. Detta bidrar till en mer hållbar form av konsumtion. Vissa saker i webbshopen tillverkar jag själv, vissa saker köper jag in från exempelvis fair trade projekt i Indien.

Julia är entreprenör och företagare.

Jag ser mig som både och; Rhubarb forest är inte bara en webbshop utan en helt egen värld som jag hoppas att människor älskar att besöka. Instagram-kontot är också till för att inspirera och väcka känslor.

Jag drivs av att få skapa vackra saker och miljöer. “I am going to make everything around me beautiful – that will be my life.” -Elsie De Wolf

Entreprenörsresan

Entreprenörsresan har varit som en berg-och dalbana. Det jobbiga är att känna att tiden inte räcker till. När jag arbetar med företaget slukas jag upp totalt och tiden bara rinner iväg. Jag har tänkt att jag så snart som möjligt skulle vilja jobba med bara Rhubarb forest, men jag har tänkt om lite där. Att ha ett heltidsjobb vid sidan av är krävande, men det gör också att jag inte är beroende av att ha en inkomst enbart genom företaget. Nu kan det växa i sin egen takt och jag behöver inte forcera något bara för att få in pengar.

Jag har egentligen inte offrat något, men jag har lärt mig att planera min tid bättre. I början var allt så nytt att jag liksom jobbade med det hela tiden och blev nog ganska frånvarande. Nu har jag lärt mig, både för min egen och andras skull, att sätta gränser för hur mycket tid jag jobbar. Förut kunde jag ofta laga mat och jobba eller kolla på film och jobba. Nu är det antingen eller.

Skulle jag göra om min resa skulle jag tänka att inte vara så rädd att låta företaget få eget liv och utvecklas åt det håll det vill.

Vanliga misstag?

För mig var det nog att klamra sig fast för mycket vid grundidén. Att inte våga tänka utanför de ramar man funderat ut från början. Jag lär mig mer och mer att go with the flow och låta företaget leva sitt eget liv.

Varför ska man driva företag?

För min del var det för att få utlopp för sin kreativitet och idéer. Att få bygga upp och skapa något alldeles eget. En positiv sak med att driva just en webbshop är att jag inte har utgifter som t.ex. lokalhyra, vilket gör att jag kan ta en paus från företaget utan att behöva känna stress och press.

Samtidigt är baksidan att det kan kännas som ett personligt misslyckande om det inte går som du hoppats eller tänkt.  Baksidan av myntet som å andra sidan är en fantastisk känsla när det du byggt upp faktiskt utvecklas och går bra.

Julias tips till dig som vill driva företag

Att köra på och känna styrka och stolthet i att en faktiskt vågar. Kritik kan ofta vara förklädd avundsjuka och vissa skräms nog av starka tjejer som är drivna och går sin egen väg.

I början kände jag att det var väldigt viktigt att lära mig och vara en del i hela processen; allt från byggandet av webbshopen till bokföringen. Jag var på ett möte på Nyföretagarcentrum där en gubbe sa till mig att jag skulle fokusera på det jag var bra på; den kreativa biten, och lämna bokföring och dylikt till dem som var bra på det. Det fick mig ännu mer angelägen om att jag minsann skulle klara allting själv. Det är en stolthet i det och jag tror att det är viktigt att förstå alla delar i företagandet. Senaste tiden har jag dock börjat inse att saker som är allt för tråkiga kan vara guld värt att leja bort eller köpa en tjänst för då det kan ta energi som jag kan lägga på att vara kreativ istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv