Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Emma von Hofsten

Emma von Hofsten är 19-åringen som är bosatt i Stockholm och Solna hos hennes separerade föräldrar med två äldre systrar som bor på eget håll. Hon brinner för kultur men speciellt för fotografi och musik. Träning och hälsa är även det ett stort intresse samt djur och natur.

Fotograf Emma von Hofsten föds

Efter en del småjobb under åren fick jag i våras erbjudande om ett stort fotojobb för ett klädmärke. Nu när jag tjänade riktiga pengar på min hobby ville jag även se mer seriös ut genom att starta ett företag och se pålitlig ut för mina framtida kunder.

Fotograf Emma von Hofsten, verksamheten

Jag bedriver ett enskilt företag som frilansande dokumentär- och porträttfotograf som gör olika beställningsjobb men även driver mina egna projekt på sidan av. I dagsläget bedriver jag mitt företag hemma i Stockholm. Anledningen är att de allra flesta kunder finns i denna stad och för att jag är bosatt här.

Mitt mål med företaget är delvis att hjälpa kunder att få personliga porträtt och andra dokumentationer av deras liv. Jag vill dessutom som frilansande dokumentärfotograf ta kontakt med nya människor och hjälpa de att få sin röst hörd till samhället och även bevara berättelser om människor och deras liv. På så sätt vill jag ta människors berättelser till samhället så det antingen kan göras en förändring eller att människor får mer förståelse för dessa människor.

Emma, företagaren med egen stil

Jag kallar mig nog för en företagare då jag inte har skapat något nytt endast utvecklat min egna stil inom fotografi. Jag drivs av att få arbeta med någonting jag älskar att göra. Jag är en sådan person som hellre har en rätt ostabil inkomst men vaknar på morgonen och känner att jag vill arbeta istället för att tjäna bra men må dåligt över att vakna upp på morgonen och gå till jobbet.

Entreprenörsresan

Det svåraste har varit att komma igång med företaget och få det att synas, och bokföringen förstås. Att hitta kunder är också svårt då jag själv är väldigt ärlig och inte har den här försäljartekniken. Jobbigt har det däremot varit att kombinera extrajobb, söka nytt deltidsjobb och att driva företaget.

Jag har möjligtvis fått offra mycket tid och lite pengar. Både till att starta företaget, då jag tackat nej till arbetstimmar på extrajobbet men även mycket gratisjobb för att starta upp företaget.

Skulle jag däremot göra om resan skulle jag gå på mycket mer föreläsningar och ta kontakt med verksamt.se. Även ställa så mycket frågor som möjligt innan så jag hade vetat till 110% vad jag gav mig in i.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Främsta misstaget de flesta gör kan jag tyvärr inte komma på. Det misstaget jag gjorde iallafall var att jag var alldeles för snäll och givmild i början och är väl fortfarande det. Jag gjorde mycket gratisjobb och gav bort produkter som kostade mig pengar.

Varför ska man driva företag?

Du får arbeta med någonting du förhoppningsvis älskar eller t.o.m. är expert på. Du lär dig dessutom så otroligt mycket på vägen och växer tillsammans med företaget.

Det tunga är däremot att man inte kan förhålla sig till riktiga arbetstider, man arbetar nästan för mycket och det går inte att sluta. Iallafall i mitt fall då jag har mitt kontor hemma i köket.

Emmas tips till dig som vill driva företag

Om det någon gång känns jobbigt och man nästan vill ge upp så tänk bara vilken möjlighet du har, att arbeta med någonting du själv gillar och som du själv valt att bygga upp. Inte alla kan ha klarat det så bra som du. Tänk positivt och sträva framåt, om du verkligen vill någonting så är det klart att du klarar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv