Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Elming

Johanna Elming är en 22 årig Handelsstudent, formgivare och drömmare som bor i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Hennes största intresse är att skapa – det kan vara ett konstverk, en grafisk profil, en strategi, ett pepparkakshus,   vad som!

Företaget föds

När jag gick sista året i gymnasiet drev vi UF-företag som en del av en kurs i entreprenörskap. Det var obligatoriskt, så det var ännu en av alla skoluppgifter. Jag som egentligen kanske hade velat gå en estetisk linje, men var för feg, tyckte att ekonomikurserna var något man mest led igenom. Så kände i alla fall jag tills vi kom igång med vårt UF-företag som senare vann pris för Årets UF i Stockholm. Jag insåg ganska snabbt att entreprenörskap var perfekt för mig, det kombinerar både strategi och formgivning vilket inte alltid går hand i hand i alla yrken.

Verksamheten, Johanna Elming

Jag säljer enkla men unika konstverk i min webshop på www.johannaelming.com. Jag kände att det var svårt att hitta tavlor som kändes unika och lätta att tycka om till rimliga priser när vi skulle inreda vår första lägenhet. Det som fanns tillgängligt kändes antingen för massproducerat och billigt eller för avancerat och dyrt. Mina tavlor och prints görs i limiterad upplaga och har enkla motiv som de flesta kan relatera till! Jag erbjuder även olika tjänster inom formgivning och grafisk design. Mitt främsta mål med verksamheten är verksamheten i sig, jag ville tjäna pengar på mina villkor och på något jag tycker om vilket jag har uppnått! Jag hoppas det kan inspirera fler att våga testa.

Jobbet gör jag i lägenheten, på håltimmar i skolan, på caféer, överallt! Med en dator kommer man långt!

Johanna – entreprenören!

Jag är entreprenör eftersom det är entreprenörskapet i sig som lockar mig, att hitta lösningar och sätta ihop allt i ett fint litet paket. Jag drivs av att se saker byggas upp, att skapa och se resultat.

Entreprenörsresan

Jag var 20 år gammal när jag startade mitt företag. Egentligen hade jag nog velat göra det ännu tidigare, men hade inte hittat ”rätt idé”. Till slut sket jag i det, och gjorde ett företag utav det jag redan visste att jag kunde göra bra – jag började sälja mina hobbies, konst och grafisk design!

Det svåraste har varit att våga börja min entreprenörsresa. Det är nervöst att försöka erbjuda något som man själv skapat till andra. Tänk om ingen köper, tänk om man offrar massa tid på ingenting osv.. Men jag tror att så länge man gör något man gillar blir det bra.

Jag har inte offrat någonting! Det är det som är det fina med mitt företag. Jag satsar så mycket jag kan och får ut så mycket jag satsar. Det är perfekt nu när jag studerar. Skulle jag däremot göra om resan skulle jag ha börjat tidigare! Det finns ingen anledning att vänta, även om man inte har kläckt sin framgångsidé än tror jag alltid att det finns pengar, lärdomar och erfarenheter att tjäna om man har något man är bra på som kan vara till fördel för andra.

Vanliga misstag?

Att de inte börjar, går och väntar på att en superbra idé ska landa i knäet.

Varför ska man driva företag?

Att få vara kreativ, vad man än gör så är det alltid upp till en själv att välja väg och lösning.

Det tråkiga är att det endast är jag i mitt företag, och då kan allt ansvar ibland kännas lite överväldigande. Att det känns som att allt är huller om buller, bokföring, marknadsföring och fakturor smälter ihop i ett virrvarr. Men det är väldigt lärorikt att bolla, och oftast är det mindre jobb än vad man tror när man väl samlat sig.

Johannas tips till dig som vill driva företag

Att våga, det kan kännas läskigt att försöka sälja sitt ”verk” till andra helt öppet för andras åsikter, och det kommer såklart inte vara alla som gillar det men det går ju inte att utvecklas utan kritik. Sedan tror jag också det är viktigt att prata med andra, visa vad man gör, hjälpa andra och bli hjälpt tillbaka!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv