Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Yummy Greens

Anna Pernevall är en 28-årig nomad, yogi och livsstilsinspiratör som har sin bas i Oslo. Hennes största intressen är resa, olika kulturer, matlagning, vara i naturen (snowboard, surfing, hiking etc) och spiritualitet (yoga, meditation etc). Anna gillar även konst, böcker och teater men spenderar tyvärr alldeles för lite tid på det.  Hennes föräldrar bor i Annas hemstad Lund och hennes närmaste vänner bor utspritt i Sverige men hon har även vänner runt om i världen.

Entreprenören och Yummy Greens föds

Jag har alltid velat gå min egna väg och bestämma över mig själv och så har jag sjukt många idéer!  När jag var klar med min kandidat i ekonomi lockade varken en master eller ett kontorsjobb så det fanns egentligen aldrig något annat alternativ än att starta eget och resa. Jag ville då skapa något som jag kunde ta med mig när jag reste och levde säsongsliv – det fanns en rädsla för att binda mig på en fysisk plats. Det var absolut även en ego-tripp av att kunna säga att jag vara egenföretagare och en dröm om det ”perfekta livet” på andra sidan jorden, det var viktigare än att företaget hade omsättning. För att gå runt ekonomiskt och få mer kunskap och erfarenhet så jobbade jag i några start-ups och volontärade. Under denna perioden så lärde jag mig massor både i arbetet och privat och insåg hur driven jag är och vilka ledarskapsegenskaper jag har. Började mer och mer känna att allt jobb jag gjorde åt andra kunde jag lika bra göra för mitt egna företag – jag fick lite nog att jobba för andra! Så då valde jag att satsa fullt ut på eget företag ?

Entreprenörsresan

Jag började driva företag för 2 år sedan. Ända sedan början har det var svårt att bestämma vad jag faktiskt säljer? Vad kan JAG erbjuda liksom? Vilken av alla idéer ska jag fokusera på? Har insett att jag kan sälja samma/liknande produkt som någon annan, folk inspireras och köper pga syftet och personen bakom produkten samt att hårt arbete och tajming är avgörande.

Ändå har det varit jobbigt att tro på mig själv, släppa på rädsla, sluta lyssna på andras förväntningar och oro, att känna hur kroppen ger upp och nästan går in i väggen, tvivel, känna att jag inte duger, hitta meningsfull anställning vid sidan av som inte störs eller känner sig hotat av mina egna företag och sedan få allt att gå ihop med bara 24h per dygn.

Det har även varit lite svårt att förstå och känna skillnaden mellan enskild firma där jag själv är varumärket och står i fokus och erbjuder alla tjänster/produkter själv mot ett AB där företaget är sitt egna och du kanske inte ens är ansiktet utåt. Också varit svårt att veta vad en aktie är värd? Vem är den rätta företagspartnern? Budgetera, prioritera och att ha lite skin på näsan….

Visst har jag offrat lite ledighet, tid för mig själv, i viss mån familj & vänner och sparpengar, dock bara bra att slippa spendera på onödiga materiella ting men oron för hyra och mat har inte alltid varit så kul ?
Skulle jag starta på nytt idag så skulle jag ha testat produkten/tjänsten i liten skala, sluta försöka uppnå perfektionism (eftersom perfekt inte finns) och tidigare kontaktat och omgett mig med folk som kan mer än mig själv. Följa mitt hjärta tidigare och bli bra på det jag älskar (mat & hälsa) och fråga om hjälp på alla andra förtags grejer som jag kan göra men som jag inte mår bra av eller tycker är kul. Samtidigt så ångrar jag absolut inget – livet är en resa och du vet bara var den leder om du vågar köra!

Anna, entreprenören!

Jag har klassat mig som entreprenör pga. att jag startat och utvecklat koncept och har massa idéer men ju mer jag jobbar med Yummy Greens desto mer klassar jag mig som företagare också. Företagare känns mer som den långsiktiga dagliga driften med team och förhandlingar vilket jag tycker är jättekul och entreprenör är mer idéer till verklighet vilket är den mer spännande och galan fasen – så jag skulle säga att jag är båda!

Driva eget för min del är att göra skillnad, hjälpa folk må bättre, lära nya saker för att dela med andra, inspirera och få folk att vakna upp. Ju större företaget blir desto viktigare blir att driva det försvarbart och kunna stå bakom beslut som görs i alla led av företaget.

Yummy Greens, verksamheten

Jag jobbade ett år med min enskilda firma men bestämde mig sedan för att satsa mer på Yummy Greens. Jag vill göra det lättare att välja växtbaserade måltider och lära sig om den veganska livsstilen och gör det genom att erbjuda hemleverans av färdiga matlådor samt catering och en läro-plattform online. Målet är att fler ska äta mer växtbaserat och bli mer medvetna om hälsa, miljö och etisk matproduktion. Vi lanserade i mars 2018 och håller fortfarande på att utveckla konceptet och företagsstrukturen. Det är så otroligt mycket att göra på detta området och möjligheterna är enorma, speciellt i Norge så svårt att prioritera och starta litet. Jag ville lite för mycket i början så just nu tar jag några steg tillbaka för att få bättre förståelse för företaget och marknaden ?

Sedan har jag kvar min enskilda firma där jag håller yogakurser och som jag på sikt hoppas kunna utveckla mot coaching inom helhetshälsa, livsstilsförändringar och small-business/entreprenörskap.

Basen i Norge

I nuläget har jag båda mina företag baserade i Oslo, Norge. Detta var aldrig ett strategiskt beslut ur ett företagssyfte utan blev bara så av privata skäl. Jag startade först företag i Sverige men flyttade kort efter tillbaka till Oslo och det tog lite tid att förstå sig på allt det juridiska. Sjukt rörigt med två bokföringar i olika länder, vilka kunder ska faktureras från vilket land osv jag gjorde det inte lätt för mig själv liksom. Det mesta är ju likt men tog tid att förstå sig på alla norska regler och ord, dessutom erbjöd jag i början ekonomisk konsulting, haha jag kunde ju inget om norska företagsreglar. Vissa pinsamma moment i möten när jag inte ens fattade orden i deklarationen – ”fake it until you make it” minst sagt!

Idag kan jag se hur den Norska start-up scenen bara exploderar, co-working spaces poppar upp här och var och den Skandinaviska start-up scenen börjar sprida sig internationellt till investerare osv. Norge ligger även efter i utvecklingen på många områden så jag tror det är större chans att etablera sig här nu än om jag hade startat i Sverige.

Vanliga misstag?

Tro att kunderna ska välla in, det tar tid att bygga upp tillit och igenkänningsfaktor. Sen antar jag att de flesta underprioriterar värdet av finansiella verktyg som budget, kalkyler och lönsamhets tal ect, inkluderat mig själv.

Varför ska man driva företag?

Flexibilitet, påverkan och att testa nya koncept mot marknaden är sjukt kul!

Annas tips till dig som vill driva företag

  • Lyssna på dig själv, på riktigt!
  • Ge inte upp!
  • Ha en säker minimuminkomst, kanske från en deltidsanställning men samtidigt alltid prioritera företaget.
  • Starta ETT företag/koncept i taget.
  • Myndigheterna är inte så farliga, gör så gott du kan bara.
  • Om du bara driver litet för dig själv så behöver du ingen revisor eller allt annat som kastas över dig. I takt med att företaget växer så definiera vad du ska ansvara för och sedan outsourca allt annat.
  • Våga gå i konkurs eller iaf erkänna att nej detta funkade faktiskt inte, så hur kan jag ändra konceptet?  Visst, du investerar mycket tid och pengar men jag väljer att se det som en läroperiod så jag vet mer till nästa företag jag startar.
  • Gör yoga, meditera och omge dig med positiva bra folk eller annat som får dig att må bra och slappna av– utan detta hade jag aldrig klarat det!
  • Tillåt dig vara lite galen 😀

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv