Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Emelie Klasson

Emelie Klasson, är 28 år gammal och bor i Vasastan i Stockholm tillsammans med sin pojkvän Edward som flyttat hit från Storbritannien. När hon inte jobbar så är Emelie en flitig resenär med förkärlek för Italien, Frankrike och Palm Springs, hon lagar gärna och ofta mat och försöker bemästra sina (just nu, inte jättebefintliga hehe) skills i tennis.

Emelie Klasson föds

Efter 6 år hos samma företag, där jag genom åren gjorde en fantastisk resa och lärde mig ofantligt mycket, började jag känna mig rastlös och o-stimulerad. Delvis på grund av att jag sista året kämpade mot ett ledarskap jag inte trivdes med och hade svårt att acceptera vissa förhållningssätt, men också då jag spenderat nästa hela mitt vuxna liv på samma arbetsplats och behövde göra något annat. Jag hade turen att under flera år jobba med en person som alltid pushade mig till utmaning och lärde mig att vara den bästa versionen av mig själv så med det i bagaget bestämde jag mig för att lämna min fasta anställning och prova mina egna vingar. Det var det läskigaste beslutet jag någonsin tagit men i efterhand också det bästa.

Emelie Klasson, verksamheten

Min första verksamhet är min lilla konsultbyrå där jag hjälper företag inom fashion & lifestyle-retail att utveckla en servicestrategi och driva försäljning. Det var ett naturligt steg för mig då jag innan jobbade som sales coach och hade mångårig erfarenhet inom just mode på den globala marknaden. Då mycket tid lagts på den nya plattformen Vreel som jag utvecklar tillsammans med min pojkvän så är Emelie Klasson Consulting nu en sidoverksamhet. Dock ligger retail mig varmt om hjärtat och så länge jag har möjlighet vill jag gärna ha ett finger med i spelet.

Det mest spännande just nu är dock Vreel (Vistareel AB) då det är av ett helt annat scope. Idén till en royalty-free, prenumerationsplattform för drönarfilm kom för Edward lite som en blixt från klar himmel och sedan dess har vi jobbat stenhårt för att få fram en bra produkt. Att skapa en plattform är dock kostsamt och tidskrävande och vi hoppas på att kunna genomgå vår första investeringsrunda (Seed) nu i höst redan.

Emelie, girlboss!

Jag har aldrig vart speciellt mycket för att klassificera mig som något speciellt. Jag trivdes under många år jättebra med en fast anställning men i dagsläget passar det mig att vara “egen” så mycket bättre. Dock är jag rätt “entrepreneurial” i mitt tankesätt då jag hela tiden tänker på nya innovationer och business-idéer. Tyvärr tycker jag att det har blivit en tråkig debatt kring termen “entreprenör” i dagsläget, och huruvida man får kalla sig det eller inte, så jag håller mig till aspirerande girlboss istället, haha.

Jag drivs otroligt mycket av produktivitet och resultat och som egen kan du påverka dessa på ett helt annat sätt; du har möjlighet att påverka och skapa dina egna lösningar. Jag och Edward har tidigare jobbat som content creators och vår produkt växte fram från problemet att vi själva inte hade råd och möjlighet att köpa drönarfilm från de stora plattformarna som Shutterstock och Getty till våra kunders videoproduktioner. På samma sätt som med retail där vi alla är konsumenter och förtjänar fantastisk service, något jag såg avsaknad av och därmed utformade en tjänst där jag kunde hjälpa retailers med detta. Jag älskar att få arbeta inifrån och ut och göra saker för att det är min passion.

Entreprenörsresan

Idag är jag 28 år och har drivit min egen konsultverksamhet Emelie Klasson Consulting sedan ett år tillbaka. Jag är även delaktig i min partners Digital Marketing-byrå och tillsammans har vi grundat en prenumerationsplattform för drönarfilm (Vreel) som just nu är under uppbyggnad och tar det mesta av min tid.

Men det svåra under resan var nog chocken. Chocken när man är van att ha en bra lön som landar på kontot den 25e varje månad till att det inte händer någonting bortsett från röda siffror som tickar. Det tar alltid ett tag att komma i fas när man startar eget då det tar tid att få ut fakturor, och ännu längre att få kunder att betala för dem.

Det som också vart knepigt som enmansföretagare är att inte ha någon att bolla idéer med när man kör fast, att jobba hemifrån och inte spendera hela dagen i pyjamas och oborstade tänder samt att bli tagen seriöst av folk som aldrig skulle göra samma resa själva. Sedan har vi ju också delen med att vara kvinna i en mansdominerad industri, jag har redan märkt att jag kommer få jobba dubbelt så hårt för att bevisa att jag “platsar” i den här världen – tyvärr! Detta är dock en motivation att vara med och själv skriva nya spelregler så att denna dammiga galenskap kan dö ut.

Vanliga misstag?

Jag tror att det främsta misstaget många gör i början är att inte ha en tydlig strategi eller businessplan. Om någon ska köpa ditt koncept så måste de veta vad de lägger sina pengar på och vad de kan förvänta sig få ut. Emelie Klasson Consulting var inte så svårt kanske då det var i ett sådant litet scope, VistaReel å andra sidan har helt andra proportioner. Jag tror att det är viktigt att hur mycket man än tror på sin ide själv, att man får bekräftat i början att den är skalbar och säljbar innan man slösar tid på något som kanske inte blir av. Man ska inte heller under-estimera vad det kostar att bygga en “fysisk” produkt och hur lång tid det tar innan man blir lönsam.

Varför ska man driva företag?

För att du är kapten över din egen skuta! Jag älskar att ha full kontroll och att själv kunna påverka utfallet av allt vi gör, och på mina villkor. All tid och energi du lägger ner gör skillnad för dig själv och det är ingen annan som bara tackar och tar emot när du jobbar tjugofyra-sju eller alltid försöker leverera över förväntning. Jag hoppas även på att en dag ha ett team vars utveckling, välmående och karriär jag ansvarar över och det är en av de saker jag känner mig mest peppad på. Jag har coachat lite i management och har många tankar och idéer om hur jag önskar att personalpolitik skulle se ut och hur man kan få medarbetare att prestera.

En fördel med att driva eget är att man (ofta) inte behöver befinna sig på en specifik arbetsplats mellan 08-17, även om du ofta jobbar dubbelt så mycket. Jag bor i Stockholm men spenderar också en del tid i Södra Frankrike och Milano där jag förenar nytta med nöje.

Emelies tips till dig som vill driva företag

VÅGA! Man ska alltid följa sina drömmar och instinkter och om saker går snett kan man alltid bara göra om och göra rätt. Sedan tycker jag själv att det är viktigt att man själv kan sälja och marknadsföra sin produkt, det är ett bevis på att den är skalbar och att du är på rätt väg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv