Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Älskade barn

Personen bakom Älskade barn

Tina, jag är.

Jag är bara en enkel trippelmamma och smyckesdesigner, med allt komplicerat och invecklat som ligger bakom! Vill göra världen till en vackrare plats, smider människors kärlek och kan knappast motstå ett ”Hjälp mig!”.

Tina, entreprenörs-och företagardraken

De säger att drakar lyfter i motvind, och att nöden är uppfinningarnas moder. Men jag är varken särskilt modig som en drake, eller i nöd. Jag kan måhända lida av en släng av idétinnitus, och var inte särskilt rädd för att misslyckas när jag satte igång. Det var ju inte menat att det skulle bli mitt jobb, och inte hade jag gjort någon genomtänkt affärsplan…

Älskade barn, verksamheten

Vi tillverkar personliga smycken i vår egen silververkstad och gravyrateljé. Vi smider namnringar, förlovningsringar och vigselringar. Vi graverar fotosmycken och gör namnsmycken i både silver och guld. Alla msycken tillverkas bara på beställning, vi har ingen “färdig kollektion”.

All försäljning sker på beställning via nätet. Mail, PM och sociala medeikanaler.

Jag grundade varumärket Älskade Barn år 2006.

Entreprenörsresan

Min första miljon omsatte jag med en polermaskin från Biltema för 149:- och en hemknackad HTML-websida.

Polermaskinen är utbytt och uppgraderad. Hemsidan har jag kvar.

Jag har byggt mitt företag från grunden. Av en idé som jag inte kunde någonting om. Varken hur jag skulle utföra, eller gå vidare med. Eller hur jag ens skulle kunna förverkliga från början…

Men jag drevs på av mina frågor – kunde det verkligen vara så svårt? Mina drömmar växte i takt med min hunger på att finna lösningen på mina hinder.

Hur började Älskade barn?

Jag gick en helgkurs i silversmide och satt en eftermiddag på skatteverkets informationsträff om företagande. Jag köpte inget uppslagsverk, istället googlade och dammsög internet på ”hur startar man företag” och ”hur bygger man en hemsida”, hur smider man en silverring och vid vilken temperatur smälter vekt lod. Tog hjälp av en kompis make, som lärde mig grunderna i HTML-dataspråk.

Hur fann du allt som du behövde för att sätta igång produktionen?

Jag jämförde priser på silverplåt och ”hur tillverkar man bindringar av silvertråd?” Jag letade askar och små smyckespåsar som jag kunde få mitt eget tryck på.

Jag köpte lite silverplåt och lånade Uffes Bahco-metallsåg. Min lillebror hade smitt en liten hammare på några metallslöjdstimmar i skolan, som jag adopterat till min första lägenhet och som nu kom till pass.  Jag hittade farsans gamla bokstavsstålstämplar som han hade att märka våra cyklar med då vi var små.

På en bygghandel hittade jag en lagom grov bult, och när Lennakattens järvägsspår renoverades kom jag över en bit tågräls som jag polerade upp och kunde använda som smidesstäd och bytte ut den plana, fyrkantiga duschblandaren som nu fått sig ett par rejäla hammarslagshack då jag missat stålstämpeln – och som tur var även mina fingrar.

Och så var jag igång…

Gör du allt på Älskade barn?

Då jag inte själv hann med kontorsjobbet i from av beställningsmottagandet och smyckestillverkningen anställde jag min man efter noga överväganden. Vi kompletterar varandra även i yrkesfrågorna alldeles exceptionellt bra!

I min skaparbubbla lämnade jag tidigt med varm hand över själva bokföringen till proffs i saken och lät skaparådran istället fokusera på vad jag tyckte var det roliga. Tillverkandet, silversmidet, och hemsidebygget. Sedermera även alla underbara sociala medier med alla möjligheter och härliga människor bakom sina skärmar på ”andra sidan”.

Jag har själv gjort all marknadsföring. Tillverkat smycken, fotat smycken. Gjort trycksaker och annonser. Annons i tidningen mest för att det var en rolig grej att synas i magasin med vad man kunnat göra själv. Och för att det var underhållande att göra fantastiska avtal med mediasäljarna. ( Jag är belagd med tystnadsplikt vad avtalen stod i. 😉  Många försäljare som ringer upp mig på min jobbmobil gör jag istället till mina kunder, om andan faller på.

Men den absolut odelat största marknadsföringen är alla våra nöjda kunder!

Vad är din reaktion när du tittar tillbaka på din resa?

Med facit i handen var det nog fint att jag den våren valde att säga upp mig från min fasta, roliga och utvecklande chefstjänst och starta eget. Idag är det över tolv år sedan…

Jag tror livet går ut på att skapa minnen, och vilket minne det här bolaget och vår resa ihop kommer att innebära i våra liv!…

Vad som började som en kul grej gick väldigt snabbt inte att ha som hobby med beställningarna rullandes in, likaså kronorna, så enskilda firman gick på inrådan av revisonsbyrå snabbt till Aktiebolag.

Tinas tips till dig som vill starta företag

Sätt igång!! Man kommer alltid att lära sig mer, förbättra och utveckla. Man blir aldrig tillräckligt förberedd eller tillräckligt kunnig. Hela livet är ett lärandets resa. Det viktiga är att komma igång.

Nätverka, umgås med likasinnade. Många gånger lär man sig mer av entreprenörer som kanske inte kommit lika långt som en själv. Förringa inte samarbetets krafter. Ta hjälp och våga be om det.

Ha roligt. Jobba med något du verkligen tycker är roligt så blir både jobbet och livet så mycket härligare och lättare!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv