Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Anna Hamilton – grundare av Foodformation

Anna Hamilton såg en brist på marknaden som den traditionella vården inte kan tillgodogöra. För att på bästa sätt kunna hjälpa kvinnor till bättre hälsa och ökad livskvalitet startade hon sitt bolag, Foodformation, en digital dietistmottagning tillgänglig för alla kvinnor i landet. Anna har inte bara lyckats hjälpa kvinnor till högre livskvalitet – det finns även många Foodformation-bebisar som kommit till världen tack vare hennes insats. 

”Varje gång som de jag jobbar med mår bättre blir jag otroligt glad – dels för att personen har nått sina mål och mår bättre men även för att det sjukvårdssystem vi har idag inte gör plats för näring och mat I den nivån det skulle behövas. Attityden kring mat inom vården är ofta att det inte spelar så stor roll. Trots att vi människor består av just näringsämnen och att det finns väldigt många välgjorda studier som visar just betydelsen av mat och näring”, förklarar Anna. 

Anna Hamilton, dietist, sommarinspiratör och grundare av Foodformation

Möt Anna Hamilton

Anna Hamilton är utbildad dietist och tidigare stockholmare som numera bor i Bankeryd, strax utanför Jönköping med hennes man och 2 barn. På fritiden ägnar sig Anna åt att läsa, gärna olika studier inom näring och hälsa, odla och umgås med nära och kära. Hon motiveras av det positiva resultatet som hon ser hos dem hon arbetar för att hjälpa.

Företaget Foodformation digital dietistmottagning

Foodformation är en digital dietistmottagning med fokus på kvinnohälsa, PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) och fertilitet. Företaget är baserat i Jönköping men hjälper kvinnor i hela Sverige att må bättre genom att ge dem råd om mat, näring och livsstil. I Foodformations egna app kan du enkelt boka tid för videobesök och rådgivning. 

Förhoppningen är att kunna hjälpa ännu fler personer och på ett mer resurseffektivt sätt och just nu arbetar vi fortfarande med att digitalisera våra tjänster. Vi motiveras av att hjälpa kvinnor att må bättre, bli gravida och balansera hormonerna, samtidigt som vi även vill sprida kunskap. Mat och näring är så otroligt kraftfulla verktyg, när vi vet hur vi ska använda dem!

Annas resa till entreprenörskap

Anna har en gedigen bakgrund och god branschkännedom. Innan hon startade Foodformation jobbade hon som dietist i 14 år, bland annat på Karolinska i Stockholm men också på andra sjukhus och vårdcentraler. Hon arbetade även parallellt som konsult och konsulterade andra bolag inom hälsa. 

Jag startade Foodformation i augusti 2021. Det som motiverade mig till att starta bolag var att jag såg en möjlighet till att kunna hjälpa kvinnor på det sätt jag ville. Men också att det finns en lucka – ett behov för preventiv vård som inte erbjuds idag. Jag sitter på mycket kunskap, den vill jag dela med andra och hjälpa dem till ett liv med högre livskvalitet. Det är bevisligen möjligt att förbättra sin hälsa och behandla vissa åkommor genom kost, näringsintag och livsstil. 

För att göra det så smidigt som möjligt för patienten och för att efterfölja alla de lagar som gäller kring kommunikation och sekretess valde jag att utveckla en app. Appen är en whitelabel från ett bolag inom vård- och kommunikationssektorn. Patienten loggar in med mobilt BankID och kan därefter göra ärenden som att boka tid för besök, delta i videobesök  och skicka meddelande med meddelandefunktionen. 

Foodformations egna app där du enkelt kan boka möte och få videorådgivning av dietist.

För att på bästa sätt dela kunskapen med dem som behöver mig och mina tjänster var jag tvungen att starta eget. Om du vill följa din dröm, ta betalt och kunna leva på det som är din passion så är entreprenörskap den enda vägen, eller så ser jag på det. Jag hade erfarenhet av att driva eget sedan tidigare, eftersom jag startade en enskild firma som student kring 2008, men då handlade allt om musik och lite konsultuppdrag som dietiststudent. Det var först med Foodformation som jag körde igång och satsade fullt ut. 

Vad driver dig att sträva framåt?

Det gör mig lycklig att se ett bättre mående hos varje kvinna som jag hjälpt och det finns en hel del Foodformation-bebisar där ute, där jag också varit med på ett hörn. Alla kvinnor som slipper ha sin PMS, har mer regelbundna ägglossningar. Ja, allt det är jag stolt över! 

Men sen är jag också stolt över att jag faktiskt bevisat för mig själv att jag kan driva företag. När det bara var min lilla firma så brydde jag mig inte så mycket, men att driva ett bolag kräver lite mer, att du jobbar för att själv få en lön bland annat. 

Om entreprenörskapet – lärdomar, fördelar och utmaningar

Räkna med att allt tar mycket längre tid än du tror, för den som tidsoptimist kan det krocka ibland och leda till stress. Men fördelarna med att driva ett företag överväger. Jag kan jobba effektivt och hjälpa fler än jag kunnat om jag sitter fast i en större organisation. Mycket av tiden inom större organisationer går åt till andra saker som inte alltid gagnar slutpatienten, även om intentionen kanske är det.

För mig har det svåraste varit att finna balansen, att jobba tillräckligt men inte för mycket. Det är ibland svårt att koppla bort företaget från privatlivet. På lediga dagar har det varit svårt att koppla av, men jag har blivit bättre på det med tiden. Sen hjälper barnen mig att hålla balansen, jag måste släppa jobbet och fokusera på dem. Och jag lägger jag in tid för återhämtning, det behövs, det handlar inte om att sluta stressa utan om att börja återhämta sig. 

Anna, har du några tips eller råd till andra entreprenörer?

Jag tog ingen hjälp för att komma igång med verksamheten, men skulle verkligen rekommendera det. Därefter har jag fått en del hjälp av Science Park i Jönköping. De som arbetar med företagsutveckling är ofta väldigt duktiga, du kan ställa frågor som gör att du kommer snabbare framåt. 

Mina tips till andra entreprenörer är att:

  • Mycket löser sig på vägen. Det kanske inte blir din första produkt/idé som du jobbar med senare. 
  • Var öppen, se vad som fungerar och utforska för nya sätt att jobba på. 
  • Ta hjälp från specialister i företagsutveckling för att komma snabbare framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv