Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Bröllopsfotograf Evelyn Wallin

Evelyn Wallin är entreprenören som tog steget och bytte en trygg karriär som sjuksköterska till att starta eget företag som fotograf vid 41 års ålder. När Evelyn inte är ute på uppdrag, bor hon i Ulriksdal med sin man och två döttrar. Hon beskriver sig själv som en rebellisk och kreativ obotlig romantiker som vill inspirera andra ”att våga”.

Evelyn Wallin

Evelyn Wallin Photography

Det är viktigt för Evelyn att lyssna på sina kunder och deras önskemål. Hon beskriver själv sitt bolag som ”din icke så ordinära bröllopsfotograf”.

  • De flesta gör bara så som man alltid gjort utan att reflektera över om det verkligen är sättet du egentligen vill göra. Fråga dig själv om du verkligen vill gifta dig i kyrkan? Eller om du egentligen vill säga dina löften ute i naturen, på ett berg, en segelbåt, på en glaciär, i midnattssol eller luftballong exempelvis. 

Evelyn fotograferar även familjer, barn och företag samt säljer foto som konst. Idag driver hon sin verksamhet från hemmet, det ger henne trygghet och kreativiteten flödar. Att jobba hemifrån ger också flexibilitet och frihet att exempelvis följa det yngsta barnet till förskolan. 


– Ibland önskar jag att kunna sitta på ett kontor utanför hemmet. Men den längtan löser jag med att vi ibland samlas ett gäng med fotografer och jobbar ihop. Än så länge vinner fördelarna med att jobba hemifrån. 

I framtiden är drömmen att kunna ta sig an mer internationella bröllop på häftiga platser och på ett annorlunda sätt. En annan framtidsplan är också att inspirera och börja coacha andra som önskar starta eget men som ännu inte vågar. 

Entreprenörresan började med en morgongåva från hennes man

2016 friade Evelyns man och de bestämde sig för att gifta sig i New York. Redan då insåg Evelyn att hon hade en passion för bröllop och bra idéer kring fotografering, bland annat planerade hon en soluppgångssession på Brooklyn Bridge. 

  • På morgonen efter bröllopsdagen gav min man mig en morgongåva och när jag öppnade den såg jag att det var en ”riktig” digital kamera med ett objektiv. Han sa bara ”Men Evelyn, du fotar ju HELA tiden, utan att ha rätt utrustning”. Jag tyckte det var på tiden.” 

Strax efter hemkomsten från bröllopsresan åkte Evelyn till Provence för en workshop i bröllopsfotografi och resten är historia. 

  • Jag blev helt såld. Det här var vad jag ville göra. Jag har haft vilande firma sedan 20-årsåldern, så jag ändrade namn och inriktning på mitt företag i Bolagasverket. Började sen jobba med min hemsida. Under höst/vinter assisterade jag hos flera bröllopsfotografer för att lära mig, samla erfarenhet och bygga min portfolio. I april 2018 fotade jag mitt första egna bröllop.

Efter sin mammaledighet 2020 sade Evelyn upp sig som sjuksköterska och satsade på en karriär som fotograf på heltid. Sedan starten har hon inte bara hunnit fotografera många bröllop, hon har även tagit sitt gesällbrev som fotograf, påbörjat mästarbrevet och har också tävlat i fotografi både i Sverige och internationellt. Bland annat blev hon tilldelad en silvermedalj i svenska mästerskapen 2021 och har representerat Sverige i World Photography Cup. 

Foto: Evelyn Wallin

Vilka utmaningar har du haft som entreprenör?

Det går inte alltid uppför, dalar kommer och det är inte alltid lätt att vara ensam i företaget. Det är skört och innefattar väldigt mycket mer jobb än att “bara” klicka med kameran. Det gäller att begränsa timmarna som man är tillgänglig under dagen, man behöver också tid för återhämtning.

Vad motiverar dig och var ser du dig själv om 5 år?

Jag blir motiverad av människor som vågar gå sin egen väg och trotsar normer i samhället. Jag drivs av min envisa önskan om att alla människor ska välja själva, att våga tänka utanför boxen. 

I framtiden är mitt företag uppdelat i två delar. En del där jag uteslutande arbetar som fotograf med personliga bröllop, familj, barn och företag. Jag har en assistent som sköter marknadsföring, SEO och sociala medier, samt ytterligare en kollega jag kan dela fotandet med. I den andra delen arbetar jag med coaching av andra nystartade företag, alternativt dem som ännu inte vågat starta upp. Gärna från ett annat land delar av året. Jag fotar även uteslutet personliga bröllop, familj & barn men ibland företag.

Foto: Evelyn Wallin
Foto: Evelyn Wallin

Har du några tips till andra entreprenörer? 

  • Ta vettigt betalt, det är mycket svårt att höja sina priser allteftersom. 
  • Försök att synas i olika forum, nätverk och sociala sammankomster och ta alltid med dig visitkort.
  • Låt inte rädslan styra dig, var modig och gör det ändå! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv