Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Eidemo & You

Entreprenören Jessica Eidemo, 46, startade bolaget Eidemo & You för att hjälpa framtidens ledare och organisationer att reda ut mer eller mindre komplicerat tanketrassel och finna sitt syfte för att hitta sin väg framåt. Med övertygelsen att framgångsrika företag har ett tydligt Why eller syfte och byggs upp genom starka lag (vilka i sin tur vilar på starka, grundade och välutvecklade ”jag”), är målet är att kombinera affärsmannaskap med personlig utveckling för kunderna. Jessica bor i Älvsjö tillsammans med sina tre barn. Jessica som gillar både massor av aktivitet behöver även stillhet och spenderar gärna fritiden ute i naturen och blandar friskt med vandring, joggning, segling, skidor, yoga och meditation.

Varför valde du att starta företag?

Jag startade egentligen mitt företag redan 2012 när jag var mitt emellan två jobb men det var inte förrän 2017 som jag valde att driva egen verksamhet. Jag bestämde mig för att avveckla mig från min dåvarande chefsroll och ett företag jag älskat att arbeta för – utan att alls veta vad jag skulle göra istället. Jag valde att kliva av den traditionella karriären efter nästan 20 år i olika ledande kommersiella roller med en pickande känsla i kroppen som sa att jag skulle göra något annat. Vad visste jag faktiskt inte där och då. Det kändes det som att jag stod på en klippkant helt utan vingar, redo att hoppa. Min tanke var att ”jag hinner bygga vingarna på vägen ned”. Så jag hoppade. Utan att veta vad jag skulle göra. Bara att jag ville göra meningsfull skillnad -på riktigt, vara mer kreativ och bidra med massor av energi för att samskapa framgångssagor.

Starten på Eidemo & You

Under 2017 pysslade jag mest med kompetensutveckling och pluggade in två coachdiplomeringar, en certifiering inom kommunikologi (förändrings- och utvecklingsprocesser) och fick grotta ned mig i NLP (Neurolingvistisk programmering). För mig var det som att ”hitta hem”. Det var ju det här jag har gjort i hela mitt liv, men aldrig riktigt haft rätt verktyg till. Där och då började ett frö att gro, en idé om att jag kanske kunde kombinera alla mina tidigare erfarenheter inom arbetslivet med olika chefsroller, verksamhetsutveckling och ledarskap, tillsammans med min nya kompetens inom coaching och personlig utveckling. Jag bytte namn på företaget och drog igång! Det nya namnet Eidemo & You står för att vi arbetar tillsammans, mina kunder och jag. Jag kan inte bidra till någon skillnad alls, om inte min kund och klient väljer att lita på mig, bjuda in mig i sin värld, sin verksamhet och i sin person. 

Företaget Eidemo & You

Företaget bedrivs i Sverige och är primärt verksamt i och omkring Stockholm, men gör även uppdrag för bolag med Europeisk och Global verksamhet. I dagens digitala värld går det ju att både coach och utbilda på videoplattformar, och då spelar mindre roll var man befinner sig. Eidemo &  You hjälper företagare, chefer och ledare att reda ut tanketrassel, härvor, sunkiga samarbeten och knapphändig kommunikation genom coaching, inspirerande föreläsningar och kick-ass workshops.

Ofta vill individer få hjälp att identifiera för att sedan tillbringa så mycket tid som möjligt i sin så kallade “Flow & Glow” cirkel. Det är där du är ditt allra bästa jag och har tillgång till hela dig, alla dina tillgångar. Utgår man därifrån bli man både ofta autentisk, närvarande och upplevs som kongruent. Eidemo & You rör sig i områdena affärsmannaskap, ledarskap, kommunikation och teamutveckling/samarbete, med stort fokus på självledarskap. Ofta följer vi en fyrstegsprocess som anpassas efter den unika situationen och personen. Genom tydliga metaforer, egna illustrationer och upplevelsebaserade övningar gör vi det komplicerade både greppbart och lättillgängligt.

Målet med Eidemo & You

Mitt mål är att på ett lekfullt sätt kombinera organisatorisk utveckling, affärsmannaskap med personlig utveckling för mina kunder. Jag tror att framgångsrika företag byggs genom starka lag. Men samtidigt är jag helt övertygad om att starka lag bygger på starka, mogna och trygga “jag”. Jag vill bidra till att bygga jag:et så att det kan bidra full ut till sitt lag och till sin kontext, oavsett hur denna kontext ser ut.

Min dröm är att på sikt skapa ett ultracoolt och modernt “business lab” dit företagare och entreprenörer i etablerade små och medelstora företag regelbundet kommer – för att på ett kreativt, lekfullt, modernt och agilt sätt arbeta både med sitt syfte, sina affärsplaner och sig själva. Jag har ett talesätt som jag tror mycket på ”Låt resan först gå inåt – sedan framåt”. Det betyder att när du har koll på vem du är och vad du gillar, när du trivs, vet dina styrkor, mönster, vad du behöver vara vaksam på, och vad det är du vill bidra med till denna värld. Då är du inte bara stark och målinriktad. Det du gör kommer att uppfattas som både autentiskt och kongruent. Du får lättare att sätta intentioner som leder dig framåt, du vet vad du behöver för att må och fungera bra i livet och du får kraft att bygga, driva samt utveckla dig själv och din verksamhet. Du har även lättare att bygga din ”tribe”, ditt lag.

Utmaningarna och uppoffringar under resan

Överraskande nog har det svåraste varit att sälja mig själv och att acceptera att jag tyckt att det varit svårt. Jag har ju framgångsrikt jobbat med försäljning i hela mitt liv, man säljer något mest hela tiden. Vi säljer in t.ex. till barnen att frukosten är viktig eller affärsidéer, förslag, visioner, ageranden på jobbet. Men nu var det skillnad! Produkten jag säljer ligger så nära mig, den är ju jag. Så ett nej till min produkt kändes ibland som ett nej till mig. Här har prestationen kunnat lägga krokben för mig ibland.

Jag ser det inte som att jag behövt offra något för att starta företag, eftersom det är en medveten och självvald situation. Men självklart har jag avstått ett flexibelt och spännande jobb med fantastiska förmåner. Samtidigt fick jag också offra något i min roll som anställd. En hel del av mina arbetsuppgifter låg långt utanför min ”flow & glow-cirkel”. Jag ägde inte min tid fullt ut och jag kunde inte påverka allt i mitt ansvarsområde eller strategiska beslut i bolaget. Men framförallt offrade jag mig själv och min familj när jag var anställd. Jag lät jobbet ta alldeles för stor plats i mitt liv. Idag kan jobbet fortfarande ta en stor del, men inte hela tiden. Jag bestämmer själv hur jag vill leva mitt liv. Den frihet jag upplever går inte att köpa i pengar. Så även om jag än så länge ligger väldigt långt under min tidigare inkomst så är vinsterna enorma!

Tips till andra företagare!

Tag reda på vad din intention med ditt företagande är, ditt syfte och “why”. Var är du på väg och varför vill du dit? Se till att det är starkt förankrat i dig, att det är dina egna önskemål som driver dig. Identifiera vad du behöver göra för att ta dig dit du vill. Sekvensera och prioritera sedan dina actions. Vad börjar du med, vad är viktigast? Gör en plan och sedan – agera!

Ge dig själv feedback, ofta, för att kunna skruva och justera där det behövs för att kunna ta dig dit du vill vara. Som Darwin skrev ”det är inte den starkaste som överlever, utan den som är snabbast på att anpassa sig”. Det betyder inte att man ska vara ett vindflöjel, utan endast att framgång kommer till den som både kan förstå sin marknad och sina kunder, se och förstå hur den egna produkten gör skillnad för kunden och snabbt kunna parera där det behövs. Kan man kommunicera och paketera detta på ett meningsfullt och trovärdigt sätt så kommer det att gå bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv