Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Förlossningsförberedande stöd

Det fanns aldrig en plan av Lotta att hamna i Tyresö. Men det gjorde hon och nu älskar Lotta förorten nära storstaden. Lotta bor där med sin make, två söner, höns, lite odlingar och en hel del kreativt kaos. Hon fyllde precis 40 och det kändes som: “Äntligen!” även fast det blev en inställd 40-årsfest och resa pga Corona. 

Lottas stora intresse är att viga kärlekspar samman i hennes tjänst som Vigselförrättare och det Lotta gör i sitt företag. Hon ÄLSKAR att nörda ner dig i graviditet, förlossning och kommunikation.

Starten på Förlossningsförberedande stöd

Då jag hade jobbat några år inom förlossningsvården på olika sjukhus i Stockholm märkte jag att det fanns en hel del att önska för en trygg förlossningsvård. Det saknas resurser i vården och det leder till stressad personal som sällan har tid att se kvinnan/paret så som jag skulle önska. Jag vägrar acceptera att det ska behöva vara så. 

Starten av företaget var inte med avsikt riktigt, det mer växte fram. Jag var med några vänner på deras förlossningar som stöd och många i min närhet vände sig till mig för råd samt stöd (då jag ju jobbade med det). Jag såg att de flesta par/kvinnor som är gravida, eller vill bli det, har liknande behov och det är såna behov som Regionerna inte kan tillgodose. Tjänsten växte långsamt fram och klienter rekommenderade mig vidare, så fick jag fler uppdrag.

Förlossningsförberedande stöd – verksamheten

Fokus har vuxit från förlossningen och tyngdpunkten på den födande kvinnan till ett stabilt stöd i familjebildning i stort, hur den kan se ut för dig och din familj. Jag har utvecklat ett uppskattat, och väldigt välbehövligt, partnerstöd som sker på enskild tid. Det är jag speciellt stolt över då det ger ett fint resultat. 

Jag har under tiden fått en bra bas på vissa sociala medier där jag kan erbjuda dels kostnadsfria tips, råd och konsultationer såväl som gediget webkursmaterial i olika ämnen (graviditet, barnlängtan, familjeplanering, förlossning och föräldraskap) för mina klienter runt om i Sverige. DET visade sig vara en ren lyckträff när Corona chockade Sverige. Då hade jag allt mitt distansmaterial färdigt. 

Tjänsten jag tagit fram innebär stöd, pepp och råd i allt som rör familjebildning. Jag jobbar med pardynamik och kommunikation, med styrkor samt utmaningar. 

Ofta blir det en hel del att bara lyssna in och se mina klienter. Jag jobbar med par både tillsammans och enskilt för att jag tycker det är så viktigt att hela familjen mår bra. Att en ny familjekonstellation har rätt att få starta på så goda villkor som möjligt. Utöver de där djupa grundläggande sakerna utbildar jag mina klienter på detaljnivå om graviditet, ägglossning, amning och självklart förlossning. Jag brukar säga att jag funkar som en brygga mellan vården och mina klienter. Förutsättningen för en bra förlossningsupplevelse grundar sig framförallt i kunskapen om allt man KAN stöta på när man är där. Har man förberett sig på alla scenarier så blir det aldrig en total chock eller överraskning om man hamnar där. 

Från början var målet att alla kvinnor i Sverige ska få föda barn och känna sig trygga samt väl omhändertagna hela vägen. Nu, efter några år, har jag hittat en hållbar form för mina tjänster och har tydliga riktlinjer samt värden. 

Lotta – varken företagare eller entreprenör

Jag klassar mig absolut som en entreprenör då jag alltid har velat lösa problem och mätta behov på kreativa sätt. Men jag är företagare också! Jag säger att jag är företagare utan att skämmas, det är jag ju. Enkvinnasföretagare. 

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Jag skulle bli bättre på att stanna till efter en kort distans och se mig över axeln. Se hur långt jag faktiskt kommit på kort tid och fira det. Jag gör ju det här – jag flyger ju för sjutton! 

På Entreprenördens helt magiska konferenser, Wonder Women, har jag lärt mig av alla grymt coola och kunniga företagare att ta relevant betalt samt att se till att börja jobba med Kickbacks. Helt ny grej för mig som jag hade varit bättre på tidigare om jag fått göra om resan.

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Nej, ingenting men tid borta från min familj i korta perioder kanske. Å andra sidan har jag valt ett liv som tillåter mig vara väldigt fri och flexibel och som ger mig mer tid med familjen än de flesta.

Vad är det bästa med att driva företag?

Det är att jag äger mina val. Varje dag när jag vaknar väljer jag vad jag vill göra och hur. Även då jag tar extrapass på förlossningen ser jag till att välja när och hur mycket. Då blir “jobbet” lustfyllt och jag är så enormt tacksam mot mig själv och framförallt min kloka make för att vi har ordnat det så att vi kan leva så.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Nu vet jag inget om hur “de flesta” gör eller inte. Det är också svårt att jämföra mitt företag som är en helt “uppfunnen” tjänst mot ett företagande inom t.ex. affärsutveckling. Jag tror dock, och det här är nog jag i ett nötskal, att jag också gick i den berömda “uppstartsfällan”. Dvs det där man får höra om att det tar minst tre år innan ett företag börjar gå på plus. Jag tänkte nog mycket: “Äsch! Jag har inga utgifter i företaget, inte ens för en lokal, och jag har ju mina klienter uppradade och klara. Folk är ju gravida hela tiden”.

Men företagande är mer än ekonomisk balansräkning. Det tar tid att etablera sig. Inte minst att grunda sig för sig själv, liksom hitta sin riktning och sina värderingar samt skala ner ljuskäglan från det breda: ” Jag kan göra lite så, och så, och lite sånt samt att jag kanske kan sälja lite ditt och datt och så kan jag samarbeta med den och den… ” till en tydlig samt tillspetsad form där jag vet att: “Det här erbjuder jag och det här erbjuder jag inte.”. Att kunna komma till den platsen att jag säger nej till klienter/uppdrag för att jag ser att de behöver något annat än min tjänst för att utvecklas och må bra. När jag hittade dit kände jag att jag har landat lite grand i ett funktionellt och grundat företagande. 

Lottas tips till företagare/entreprenörer

Om du inte hade fått betalt för det du gör, hade du gjort det ändå? Ställ dig själv den frågan varje dag. Det, och det viktigaste av allt: Kompromissa aldrig med dina värderingar. Om du “säljer dig själv” och det inte känns helt bra så ger det negativa ringar på vattnet för dig. Inte bara i företagandet utan även i ditt innersta jag. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv