Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Green Laces

Nina Färdig är alltid hungrig och vill alltid ha lite mer, uppleva lite mer, se vad som är bakom hörnet. Det har lett henne till att vid 45 års ålder ha drivit tre bolag, burit två barn i magen, turnerat med sitt band på två kontinenter, lärt sig polska och lärt sig att bryta ihop som en queen och resa sig som en queen 2.0. Nina bor i en förort i Stockholm med tre tonåringar och när hon inte jobbar med sitt Green Laces konsumerar hon stora mängder musik, konst och populärkultur.

Starten på Green Laces

Jag säger ofta till mina barn att ”man blir det man måste”. Ibland känns det som att jag inte haft något val. Det jag vill ska hända händer inte alltid om inte jag gör det själv. Så var det 2010 när jag startade Green Laces. Det fanns inget företag som sålde etiskt producerade veganskor och -accessoarer och jag fann mig i ett läge då jag kände att jag kunde göra det. 

Verksamheten Green Laces

Vi skannar marknaden på det bästa inom veganskt sko- och väskmode, gör ett nogsamt urval och sätter det i en kontext som andas lyx, lekfullhet och målmedvetenhet. Våra produkter samsas med konst och livsstilsprodukter, allt är etiskt producerat och där skönhet är ett honnörsord. Våra kunder vill förändra världen till det bättre, precis som vi, och våra produkter är en manifestation av det. Snart gör vi också egna skor i samma anda. Därför är vårt mål att förändra världen. För kunden, för de som skapar produkterna, för djuren som får leva sitt liv utan att behöva vara en del av vår konsumtion. Ett annat mål numer är att kunna försörja mig på det här som jag plöjer ner så många livstimmar i.

Då jag bor i Stockholm blev det naturligt för mig att ha min butik i Stockholm. Om jag inte hade bott i här kanske jag inte hade öppnat en fysisk butik utan bara kört webbhandel, eftersom jag tror kanske inte kundunderlaget varit tillräckligt i en annan stad. Mitt utbud är etiskt producerat veganskt mode med fokus på skor och accessoarer. Det är premium, det är nischat och hög modegrad. Jag inbillar mig att Stockholm är bäst plats för den här typen av butik.

Nina – en erfaren företagare men är ändå entreprenör

Jag startade eget som översättare när jag var 27 år. Sedan var jag delägare i en översättningsbyrå, Translator Scandinavia, som jag drev tillsammans med två av mina favoritkvinnor. Jag startade Green Laces 2010 och då var jag 36 år. 

Jag tror att jag har lite för lite kalkylerande i mig för att kalla mig något. Bevisligen är jag företagare eftersom mitt AB står på mig, men jag känner ofta att jag önskar att jag vore bättre på företagsanalys. Jag är superduktig på vårt erbjudande och på att lyssna in marknaden och kundönskemål, men sämre på att följa upp mina insatser ur ett ekonomiskt hänseende. Men okej, när jag har en idé jag tror på kan jag inte låta bli att försöka mig på den så jag är nog mest entreprenör då.

Vad drivs du av?

Tanken om en bättre värld. Jag är ödmjuk inför det våra förmödrar gjort, och ibland också över vad våra förfäder gjort, och hämtar kunskap och inspiration därifrån. Men jag lyssnar också mycket på barn och unga. De har förmågan att justera perspektivet och säga ”Mäh, hur svårt ska det va?” och då ruskas jag om och hittar ny energi i bolaget eller vågar gå en annan väg som mamma. En väg som kanske normsamhället inte visat mig förut.

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Alltså nej. Det finns massor jag inte har gjort som jag hade velat – typ löpträna en massa, gå på fest, vandra i fjällen osv – men mitt fokus har ju varit att driva företaget och att hänga med barn. Två av mina favvosysselsättningar som jag fått massor av, så inget känns som ett offer.

Ninas syn på företagsresan 

Det mesta är roligt med företagandet. Friheten, möjligheten att göra allt riktat mot något gott, något som gör världen bättre. Däremot har det varit tungt med balansen mellan jobb och familj. Jag har ett icke förhandlingsbart behov av att ha bra flyt i vardagen och mycket umgänge med mina barn. Det har jag löst i alla år genom att låta bli att sova. Om det är sämst väg att gå? No shit Sherlock.

Samtidigt har finansieringen varit svår i början och därmed att komma upp i volym. De flesta av mina små, värdedrivna märken vill ha betalt i förskott, vilket har gjort likviditeten till en stor utmaning i alla år. 

Men allt detta är värt om man kan förändra världen!

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då? 

Jag skulle ha aktivt letat efter en partner tidigare. Jag skulle ha varit strängare med att jag skulle kunna ta ut lön innan någon annan hamnade på lönelistan. Men ja, en partner som hade kunnat komplettera mina svagheter hade hjälpt mig mycket under de år jag inte kunde jobba ordentligt p.g.a. kaos i familjen. 

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Att vi inte räknar med vår egen arbetsinsats och sätter prislapp på den. För vi är så uppslukade av vår idé och går på adrenalin. När adrenalinet är slut och kroppen trött så gör det dubbelt ont att pengarna inte räcker till.

Ninas tips till företagare/entreprenörer

Tänk inte att ditt liv ska vara som vanligt de första åren. Gå all in! Se till att de som betyder något för dig fattar det och fixa lösningar som funkar för dig och dina nära. Klipp Netflix, klipp renoveringsdrömmarna hemma – lev och andas din idé de första åren tills det rullar och ha sedan en tydlig plan på vad du vill göra när det rullar. Om du tänker att du ska hinna med allt som ”alla andra gör” kommer du förmodligen bli olycklig eller göra ett sämre jobb för ditt företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv