Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Art By Vo

Emma Vo är 30 år gammal och bor numera i Göteborg med hennes fästman Victor. Hennes intressen är all form av skapande, inredning, resor och mat.

Emma är på väg på en spännande resa: hon är f.d. fotograf, nuvarande konstnär och blivande inredningsarkitekt och hon jobbar idag hårt för att sy ihop alla hennes erfarenheter i ett! Till hösten påbörjar Emma andra året på designprogrammet på HDK-Valand vid Göteborgs Universitet med målet att bli inredningsarkitekt. 

Starten på Art By Vo

Jag har alltid sökt efter olika sätt att uttrycka mig konstnärligt. Jag är en sån där som har svårare med det skrivna och talade ordet, men i bild och form kommer det helt naturligt för mig. Jag blev tidigt intresserad av foto och var helt inställd på att bli proffsfotograf men sedan hände livet, jag hade ett stökigt förhållande som tog slut ganska dramatiskt, och jag brände mig på foto-spåret i samma veva. För att bearbeta allt som hade hänt och ta mig ur eländet började jag måla. Konsten och målandet började som en slags självterapi, men innan jag visste ordet av började folk fråga om att köpa mina verk, och plötsligt var det mer än en hobbyverksamhet samt jag uppmuntrades att starta ett företag och göra det “på riktigt”. 

Art By Vo – verksamheten

Jag skapar, säljer och hyr ut konst till privatpersoner samt företag genom min egen hemsida www.artbyvo.com och genom flera spännande samarbeten såsom t.ex. Beleco, Konst.se mfl. 

Mitt mål är nu att ta tillvara på min bakgrund som fotograf, konstnär och väva ihop det med mina studier vid universitetet för att på sätt och vis göra Art by Vo 2.0 när jag är klar. Just nu skaffar jag mig så mycket erfarenheter jag bara kan för att skapa bästa förutsättningarna för mitt företagande. 

Emma – nu företagare, men sedan?

Om jag är företagare eller entreprenör? Intressant fråga, kul att ni frågar på det viset! Även om det inte finns ett exakt sätt att mäta vem som är entreprenör eller inte, tycker jag att man måste kämpa för att förtjäna den titeln. Det är inget man bara slänger sig med. Nästan vem som helst kan bli företagare men vem som helst blir helt enkelt inte entreprenör. För mig står entreprenörskap för en drastisk förändring av vår uppfattning av en produkt eller tjänst – någon har liksom revolutionerat branschen inom sitt område. 

Idag är jag företagare, jag säljer tavlor genom min hemsida Art by Vo. Imorgon är min förhoppning att jag kommer på det där smarta sättet att kombinera konst med design och inredning som på ett revolutionerande sätt bidrar till folks välbefinnande, och blir framgångsrik med det – då är jag en entreprenör. 

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Så tänker inte jag, varken privat eller i mitt företagande. Jag hade inte varit den person jag är idag om det inte vore för den resa jag gjort för att komma hit. Samma är det med mitt företag – det är en pågående resa och jag hade inte haft de erfarenheter jag har nu, om jag inte gjort som jag gjorde.  

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Ett kök, haha! Alla som startar sin verksamhet hemifrån vet vad jag pratar om. Min första “målarstudio” var på golvet i ett mycket välinplastat kök i vår lilla etta i Stockholm. Tur att man har en förstående fästman!

Vad är det bästa med att driva företag?

Tänk att få betalt för att göra det man älskar! Och tänk att någon kan bli glad eller till och med må bra av det du skapar? Den känslan. 

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Som med så mycket annat måste man ge det tid. Många verkar tro att bara för att man startar företag så kommer väl kunderna snart? Det funkar ju tyvärr inte så – jag vet mycket väl att jag är i början på en lång resa, och det är del av min plan, men många har för bråttom och ger upp för tidigt. 

Emmas tips till företagare/entreprenörer

KÖR! Men gör en väldigt krass analys av din egen idé, och ge det sedan tid, tid och åter tid.  Se till att inte vara ensam. Kör du helt eget, skaffa mentorer som är bra på olika saker: ekonomi, sälj, marknadsföring – framförallt det som du vet själv att du inte är bra på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv