Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Sexologkliniken / Therapy By Leigh

Leigh Norén är 31 år gammal och bor tillsammans med sin 6 månader gamla son samt pojkvän. Är halv-engelsk och talar både engelska och svenska flytande

Starten på Sexologkliniken / Therapy By Leigh 

I samband med att jag började studera till sexolog engagerade jag mig i en ideell förening där jag drog in projektpengar till ett tre-årigt projekt kring sex efter sexuella övergrepp. Där och då fick jag upp ögonen för min entreprenörsådra, som jag, innan dess, inte riktigt visste fanns. När det kändes som rätt tid att röra mig vidare, insåg jag att jag ville starta eget. Jag ville arbeta som sexolog på heltid med alla möjliga sexuella svårigheter. 

Sexologkliniken / Therapy By Leigh – verksamheten

Jag är sexolog och erbjuder sexualterapi samt sexualrådgivning till individer och par som upplever sexuella och/eller relationella svårigheter. Främst vänder jag mig till dem som upplever att sex är förknippat med stress, press, ångest, olust och skam. Av naturliga skäl blir det många som upplever låg sexlust som jag hjälper, eftersom negativa känslor sällan ökar sexlusten. Jag har blivit en expert på området kring låg lust. Målet i slutändan är att hjälpa människor hitta till en sexualitet och ett sexliv som de trivs med samt mår bra i – utan stress, ångest eller skam. 

Min verksamhet driver jag både i Sverige och utomlands. Sverige, eftersom jag är svensk och bor i Sverige, utomlands för att jag kände att jag kunde hjälpa fler genom att arbeta mot exempelvis USA. Eftersom jag är tvåspråkig handlar det om att ta mina koncept och mina idéer samt översätta dem till engelska och den amerikanska marknaden. 

Tycker du det är någon skillnad mellan USA och Sverige?

Jag tycker det är ganska stor skillnad på att driva eget i Sverige jämfört med i USA. I USA finns fortfarande mycket av den här ”rags to riches”-andan, och det är mycket mer acceptabelt att vilja skapa något och ”bli” någon. Man får stå ut på ett annat sätt än vad jag upplever att man får göra i Sverige. Sedan är det naturligtvis mycket mer konkurrens i USA än vad det är i Sverige – så det är svårare, men också väldigt givande.

Leigh– den drivna entreprenören

Jag brukar egentligen försöka att inte klassa mig som entreprenör eller företagare för att jag ibland känner att det låter så märkvärdigt. Men om jag måste välja, så är nog entreprenör mitt föredragna ord eftersom företagare låter lite mossigt, i mina öron. Det låter mer som någon som jag inte kan relatera till – medan det exempelvis finns många kvinnliga entreprenörer (framförallt de jag har lärt känna i USA), som verkligen talar om sig själva som entreprenörer. 

Min drivkraft är primärt av att vilja hjälpa människor – jag vet att det låter klyschigt. Så har det alltid varit och det är den största drivkraften bakom allt jag gör i mitt företag: i de terapier jag håller i, den online-kursen jag har skapat, de gratismaterial jag tillhandahåller på min hemsida – allt ska vara hjälpsamt och minska lidande hos människor kring sex och relationer. 

Leighs reflektioner om företagandet

Det svåraste hittills har varit att jag vill så mycket och att tiden aldrig räcker till. Jag tänker att det är klassiskt för någon som har startat eget – det finns ett inre driv att skapa och göra saker, och det är det drivet som hjälper en framåt, men som också kan faktiskt stjälpa en, om man hoppar på varje ny idé man har. Att försöka skala ner mina arbetsuppgifter är ett ständigt projekt!

Utifrån företaget i Sverige så har det absolut svåraste varit att inte ha någon att bolla med. Min online-kurs för personer med låg sexlust är den enda i sitt slag och ibland hade det varit skönt att kunna prata med andra kring den svenska marknaden. Onlinekurser i USA har funnits ett bra tag nu, och där upplever jag att det är lättare att bolla med andra kring saker som marknadsföring, pedagogiska upplägg kring kursen, alla tech-bitar och copy som man skriver. 

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Jag vet inte om jag hade velat ändra på min resa, eftersom jag har lärt mig så ofantligt mycket genom den. Men det hade till exempel varit skönt att ha haft en mentor eller en coach som kunnat hjälpa mig vid sidan av. Nu har min pojkvän agerat mycket coach, eftersom han själv driver företag, och även om det har funkat så tror jag säkert han ibland skulle föredra att inte snacka jobb 19.30 medan vi äter middag! 

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Tid – och ibland kanske välmående, när jag tittar tillbaka. Jag har lätt för att gå upp i företaget och jobbar hela tiden på att hitta mer balans mellan företaget och mitt sociala liv. Även att vara kreativ på fritiden är viktigt för mig och jag vill börja sjunga mer igen! 

Vad är det bästa med att driva företag?

Det är så oerhört kreativt att driva företag! Man har möjlighet att styra sin egen arbetsdag och hur och när man arbetar. Man får välja sina egna arbetsuppgifter och verkligen göra det man är bra på och vill göra. Det är en ynnest. 

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Det beror verkligen på vem man är och hur man funkar, men jag tror att det finns många som lyssnar för mycket på vad andra tycker om ens idéer. Och då menar jag inte de kunder eller klienter man tänker sig att man ska ha – deras åsikter är ju det som delvis ska driva ens idéer – utan att man frågar mamma, mormor eller bästisen vad de tror. Och ibland så värnar dem så mycket om ens egna mående att de inte alltid svarar utifrån hur bra idén är utan utifrån hur riskabel den är. Man utgår lätt från ett skyddsperspektiv när man älskar någon – men att vara entreprenör är att ta risker.  

Leighs tips till företagare/entreprenörer

Investera i vidareutbildning kring företagande! Jag gjorde det själv genom att gå en online-kurs kring hur man skapar online-kurser (väldigt meta!) och det var det bästa jag kunde ha gjort. Jag hade aldrig vetat allt det jag vet idag utan den kursen. Framförallt hade det nog aldrig gått så bra så snabbt som det gick för mig. Så – om du har möjligheten så är utbildning kring företagande och det du vill satsa på, välinvesterade pengar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv