Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Hilkeindesign

Giovanna Hilke driver inredningsbutiken Hilkeindesign, vilket hon startade för 6 år sedan. Hon bor i Sturefors med sina tre barn och man, och de har även sommarstuga i Italien. På fritiden tycker hon om att träna, göra DIY-projekt samt att inreda.

Hilkeindesign — hur började det?

Jag är utbildad maskiningenjör och var hemma med min nyfödde son (andra barnet då) och var trött på att sitta vid ett kontor. Vi skulle precis sälja vår lägenhet och flytta till hus, så jag började inreda lägenheten som vi sedan sålde med en otrolig vinst. Där började mitt intresse för inredning! I samma veva under 2014 så dog min pappa i cancer och jag ville göra något annat med mitt liv. Jag började då sälja egna produkter som jag själv tillverkat på Instagram och Facebook. Där började min resa som inredare och ägare av webbutik. Jag startade min första fysiska butik 2015 och 2016 startade jag även ett eget varumärke, Hilke Collection. Det är nu ett annat AB och där jag även har en delägare. Produkterna presenteras bland annat på Royal design, NK, och Cervera.

Jag drivs av problemlösning och är otroligt lösningsorienterad, så när saker går för lätt blir det tråkigt. Jag behöver nästan ”kniven mot strupen” för att få min totala drivkraft att dra igång. Sedan älskar jag marknadsföring och att kunna se hur stor kraft sociala medier egentligen har på ett företag.

Hilkeindesign idag

Jag driver mitt företag från Linköping och har en fysisk butik där med några anställda. Mest arbetar jag hemifrån men på grund av det rådande läget har jag börjat arbeta mer i den fysiska butiken. Arbetar även 100% med varumärket Hilke Collection AB tillsammans med mina delägare, där vi växer varje dag som går. Vår webbutik är WW vilket innebär att vi säljer till konsumenter runt om i världen också. Har dock inte börjat marknadsföra mig där än, men Instagram är en bra grund.

Mitt mål (innan COVID-19) var att låta Hilkeindesign bli en franchisekedja och sälja mitt koncept till andra. Då Hilkeindesign arbetar både som influencer och butik så är det ett lite annorlunda koncept—kundfokus är vårt största mål, och vi har 4,8 av 5 rankning på Trustpilot. Hilke Collection ska bli globalt inom fem år.

Giovannas entreprenörsresa

Jag är entreprenör och älskar att göra det jag vill. Hoppa gärna fler gånger och tar risker för att komma dit jag vill, jag borde ha en extern VD på Hilkeindesign som drar åt mina tyglar ibland. Jag startar gärna nya projekt hela tiden men till slut har man inte 100% att ge på alla fronter—så något får alltid lida. Något jag däremot alltid har varit mån om är att ha tid med barnen och inte arbeta för mycket. 

Om jag hade gjort om min resa hade jag nog fokuserat mer på en sak och inte starta alla grenar samtidigt. Vi var först med styling i Linköping, har webbutik och butik, eget varumärke, pop-up butiker etc. Jag hade också delegerat mer från början!

Egenföretagare: utmaningar och det positiva

Baksidan med företagandet är att man aldrig är ledig i början. Det är först nu sex år senare som jag känner att jag kan välja att ”steppa bak” lite. Den stora utmaningen var likviditeten vs. entrepenören. I vissa perioder har det varit tufft att driva två företag och tre barn, jag har tur som har en fin man som alltid ställer upp. Gick in i väggen och var utmattad under två år som jag fick bearbeta samtidigt som jag skulle driva mina företag samt försöka vara en bra mamma. Det var tufft! Svårast är nog att ta beslut om huruvida man ska behålla eller låta den fysiska butiken vara kvar. Det är också svårt att alltid vara ensam i sina beslut. Därför var det otroligt skönt att få in delägare på Hilke Collection AB. Det bästa med att driva eget är att man bestämmer över sin egen tid!

Giovannas tips till entreprenörer och företagare

Det största misstaget folk gör i början tror jag är att inte ha några mål, att inte fokusera och göra för mycket samtidigt. Gå inte för fort fram! Delegera! 

Mitt tips för nya företagare och entreprenörer är att lita på dig själv och försök fira små framsteg. Jag har knappt firat något för har alltid gått för fort fram. Det tar tid att bygga företag och man måste ha tålamod. Håll fast vid det som gör dig glad och försök delegera från början så man inte gör allt själv. Det är alltid lättare att vara fler, så investera i bra medarbetare—det är värt det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv